Oron att bli ersatt av AI störst bland unga
Nästan var femte svensk under 30 år, 18 procent, är oroliga för att deras kompetens inte kommer att vara lika attraktiv på arbetsmarknaden om fem år. Detta till följd av digitalisering, automatisering och artificiell intelligens. Det visar en Verianundersökning genomförd på uppdrag av välfärdens omställningsorganisation Omställningsfonden.
– Artificiell intelligens och digitalisering har potentialen att revolutionera människors vardag och arbetsliv i framtiden. Samtidigt är det naturligt att stora och förhållandevis snabba förändringar på arbetsmarknaden skapar osäkerhet hos många människor. Det är intressant och lite oväntat att det på kort sikt är unga svenskar som känner störst oro, säger Eva Wikström, vd på Omställningsfonden.
18 procent av svenskarna mellan 18 och 29 år är ganska eller mycket oroliga för att deras yrkesmässiga kompetenser inte kommer att vara lika attraktiva på arbetsmarknaden om fem år. Motsvarande andel av befolkningen som helhet är 10 procent. Det visar en undersökning bland 1 000 svenskar, genomförd av Verian (tidigare Kantar Sifo) på uppdrag av Omställningsfonden.
– På dagens arbetsmarknad behöver vi hela tiden kompetensutvecklas för att hänga med i utvecklingen och vara attraktiva på arbetsmarknaden. Livslångt lärande är avgörande och därför är det extra viktigt att få hjälp med karriär- och studierådgivning. Att ta stöd av sin omställningsorganisation är ett sätt att hantera den oro man kan känna över att ens kompetens inte är tillräcklig, säger Eva Wikström.
Omställningsfonden erbjuder stöd till anställda i välfärden. Stödet utgörs av kartläggningssamtal, rådgivning, vägledning samt validering och är kostnadsfritt. Omställningsfonden har rådgivare runt om i landet som är experter på karriär- och studierådgivning.
Nyckelord
Kontakter
Anette NordenfeltKommunikationschef
Tel:072 567 66 49anette.nordenfelt@omstallningsfonden.seBilder
Om Omställningsfonden
Omställningsfondens uppdrag är att underlätta för omställning inom välfärden. I detta ingår till exempel att stödja och hjälpa medarbetare som blivit uppsagda på grund av arbetsbrist inom kommuner och regioner, samt kommunala i företag Sobona. Vi stöttar även arbetsgivare och fackligt förtroendevalda med förebyggande insatser inom kompetensutveckling. Omställningsfondens arbete baseras på Omställningsavtalet, som omfattar cirka 1,3 miljoner medarbetare i välfärdssektorn.
Följ Omställningsfonden
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Omställningsfonden
Allt fler svenskar beviljas omställningsstudiestöd27.9.2024 07:21:20 CEST | Pressmeddelande
Andelen svenskar som beviljas omställningsstudiestöd ökar – det visar en ny sammanställning av omställningsorganisationen Omställningsfonden. Sedan stödet infördes för två år sedan har andelen som beviljas stödet ökat från 15 till 48 procent. Tisdagen den 1 oktober öppnar höstens ansökningsperiod hos CSN.
Rekordmånga uppsagda i välfärden8.7.2024 06:30:00 CEST | Pressmeddelande
Under årets andra kvartal blev 866 medarbetare i välfärden uppsagda på grund av arbetsbrist. Det innebär en ökning med 151 procent jämfört med samma period i fjol. Allra flest uppsägningar har skett bland barnskötare. Det visar Omställningsbarometern, en kartläggning av arbetsmarknaden inom välfärden som tas fram av Omställningsfonden.
Omställningsbarometern visar: Drastisk ökning av antalet uppsagda inom välfärden17.4.2024 06:30:00 CEST | Pressmeddelande
Under årets första kvartal blev 416 medarbetare i välfärden uppsagda på grund av arbetsbrist. Det innebär en ökning med 143 procent jämfört med samma period i fjol, och en fortsatt trend med allt fler uppsägningar. Det visar Omställningsbarometern, en kartläggning av arbetsmarknaden inom välfärden som tas fram av Omställningsfonden.
Snart kommer tusentals svenskar ansöka om omställningsstudiestöd21.3.2024 06:00:00 CET | Pressmeddelande
Måndagen den 1 april öppnar vårens ansökningsperiod för omställningsstudiestöd hos CSN. Det är fjärde gången svenskarna kan ansöka om att få ersättning för upp till 80 procent av sin tidigare lön samtidigt som de studerar. Hittills har nästan 62 000 personer ansökt om omställningsstudiestödet, varav 6 078 har fått sin ansökan beviljad.
Fördubbling av antalet uppsagda inom välfärden19.2.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Under 2023 blev 959 medarbetare inom välfärden uppsagda på grund av arbetsbrist – nästan en fördubbling jämfört med 2022. Antalet avslutade anställningar till följd av fysisk eller psykisk ohälsa ökade med 28 procentenheter. Det visar Omställningsbarometern, en kartläggning av arbetsmarknaden inom välfärden som tas fram av Omställningsfonden.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum