Omställningsfonden

Utmärkelse lyfter fram modiga karriärväxlare inom välfärden

Dela

Imorgon öppnar nomineringen till Årets karriärväxlare och Årets kompetensutveckling, två utmärkelser som skapats för att inspirera välfärdens medarbetare till omställning och livslångt lärande. Bakom initiativet står Omställningsfonden, en organisation som stöttar medarbetare i välfärden.

– Livslångt lärande är en nyckel till att minska kompetensbristen i välfärden. Utmärkelserna syftar till att hylla medarbetare som tagit modiga eller oväntade steg i sin karriär, samt de organisationer som framgångsrikt prioriterat kompetensutveckling, säger Eva Wikström, vd för Omställningsfonden.

Att behöva gå vidare på grund av varsel eller förändringar i privatlivet är ofta utmanande, men kan också vara början på något nytt och spännande. Enligt en Verianundersökning genomförd i maj 2024 på uppdrag av Omställningsfonden uppger två av tre svenskar i åldern 18–49 år, 67 procent, att de är positiva till att byta yrke om de blir uppsagda under förutsättning att de får stöd och hjälp med kompetensutveckling.

Med priset Årets karriärväxlare vill Omställningsfonden lyfta fram individer som har navigerat genom dessa förändringar. Utmärkelsen tilldelas någon som har genomgått en stor, modig eller oväntad karriäromställning med stöd från Omställningsfonden.

– Det kan kännas både skrämmande och dramatiskt att växla yrke eller byta arbetsplats. Genom att lyfta fram modiga individers framgångshistorier vill vi avdramatisera bilden av karriärväxling och belysa de fantastiska möjligheter det kan erbjuda, säger Eva Wikström.

Den andra utmärkelsen, Årets kompetensutveckling, tilldelas en verksamhet inom en kommun, region eller ett kommunalt företag som har genomfört en framgångsrik kompetensutvecklingsinsats för en eller flera av sina medarbetare med stöd av Omställningsfonden.

– Kompetensutveckling stärker inte bara individens anställningstrygghet och framtida karriärmöjligheter, utan berikar även hela verksamheten. Om fler medarbetare får tillgång till livslångt lärande så gynnar det både välfärden och samhället i stort, säger Eva Wikström.

Nominering till utmärkelserna sker via ett formulär på Omställningsfondens webbplats med start den 1 november 2024. En jury utser sedan en vinnare inom respektive kategori. Sista dag för nominering är den 30 november 2024.

Fakta: Årets karriärväxlare och Årets kompetensutveckling
Årets karriärväxlare och Årets kompetensutveckling är två utmärkelser som i år delas ut för fjärde gången av omställningsorganisationen Omställningsfonden. Juryn utgörs av:

• Sofia Rasmussen, omvärlds- och trendanalytiker med specialistkompetens inom framtidens arbetsmarknad och den unga generationens värderingar och livsstilar.
• Kenneth Östberg, styrelseledamot i Omställningsfonden och regionråd i Region Västmanland.
• Carina Wutzler, ledamot i SKR:s förhandlingsdelegation och kommunalråd i Vellinge.
• Anne-Maria Carlsgård, styrelseledamot i Omställningsfonden och ombudsman på Kommunal.
• Eva Fagerberg, styrelsesuppleant i Omställningsfonden och kanslichef på Offentliganställdas Förhandlingsråd.
• Peter Martinsson, rådgivare Omställningsfonden.
• Eva Wikström, vd Omställningsfonden.

Utmärkelsen Årets karriärväxlare 2023 tilldelades Alexander Larsson för sin omställning från fritidsledare till polis. Årets kompetensutveckling 2023 tilldelades Region Västernorrland för sin satsning på att utbilda undersköterskor på akutkliniken i Sundsvall till gipstekniker. 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Länkar

Fakta Omställningsfonden

Omställningsfonden stöttar medarbetare inom välfärden som blivit uppsagda på grund av arbetsbrist eller som har gjort en överenskommelse om att avsluta anställningen på grund av nedsatt arbetsförmåga till följd av ohälsa.

För de som blivit uppsagda på grund av arbetsbrist gick 83 procent vidare till en ny sysselsättning i form av arbete eller studier under tredje kvartalet. Den genomsnittliga tiden till ny sysselsättning var tre månader. Av de som gjort en överenskommelse till följd av ohälsa gick 88 procent vidare till en ny sysselsättning och den genomsnittliga tiden var 12 månader.

Omställningsfonden arbetar även med ekonomiskt stöd till kompetensutveckling. Under åren 2024–2026 kan kommuner, regioner och kommunala företag söka sammanlagt 750 miljoner kronor för att utbilda och utveckla medarbetarna och på så sätt möta framtidens behov med befintlig arbetskraft.

Följ Omställningsfonden

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Omställningsfonden

17 välfärdsanställda kan utses till Årets karriärväxlare12.12.2024 06:02:00 CET | Pressmeddelande

Utmärkelsen Årets karriärväxlare lyfter fram medarbetare inom välfärden som bytt karriär på ett oväntat eller modigt sätt. Syftet är att avdramatisera bilden av omställning och inspirera välfärdens medarbetare till kompetensutveckling, och i år har 17 personer från hela landet nominerats. Bakom initiativet står Omställningsfonden, en organisation som stöttar medarbetare i välfärden.

19 satsningar i välfärden kan prisas för Årets kompetensutveckling12.12.2024 06:01:00 CET | Pressmeddelande

Utmärkelsen Årets kompetensutveckling syftar till att inspirera välfärdens arbetsgivare till ett strategiskt och långsiktigt arbete med kompetensutveckling. I år har 19 satsningar och projekt som genomförts av kommuner, regioner eller kommunala företag nominerats till utmärkelsen. Bakom initiativet står Omställningsfonden, en organisation som stöttar medarbetare i välfärden.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye