Lantbrukarnas Riksförbund

Ny EU-kommission - fokus stärka livsmedelsproduktionens konkurrenskraft och motståndskraft

Dela

”Vi välkomnar utnämningen av vår svenska kommissionär Jessika Roswall som ansvarig för miljö, vatten och konkurrenskraftig cirkulär ekonomi. Det är en mycket viktig post för jord- och skogsbruket. Förhoppningsvis kan Roswall medverka till att få till en bättre syn och balans vad en aktivt brukad skog kan bidra till inte bara vad gäller att byta ut fossila produkter med gröna, och samtidigt värna miljö, vatten och biologisk mångfald”. Säger Palle Borgström, LRFs förbundsordförande.

Palle Borgström och Wolfgang Burtscher, generaldirektören för EU-kommissionens direktorat för jordbruk och landsbygdsutveckling
Palle Borgström och Wolfgang Burtscher, generaldirektören för EU-kommissionens direktorat för jordbruk och landsbygdsutveckling Foto: LRF. Fri att använda

EU-kommissionens ordförande Ursula Von der Leyen har presenterat fördelningen av ansvarsområden för sitt nya EU-kommissionärsteam. Dessa ska nu frågas ut av och senare godkännas av Europaparlamentet innan nya EU-kommissionen kan påbörja sin mandatperiod.

”Nu ser LRF fram emot att jobba med en ny EU-kommission och en ny jordbrukskommissionär som har målsättningen att förenkla livet för oss bönder och skogsbrukare och stimulerar oss till att producera bra mat och skogsråvara av hög kvalitet som bidrar till att vårda landskap och uppnå klimatmålen”. Säger Palle Borgström, LRFs förbundsordförande.

Von der Leyen kommer nu att ge ”uppdragsbrev” (”mission letters”) till varje EU-kommissionär som beskriver vad de ska driva under sin mandatperiod. LRF vill att den kommande mandatperioden ska präglas av en politik som visar på lantbrukets strategiska roll en sektor som garanterar EU:s medborgare en tryggad livsmedelsförsörjning, levande landsbygd, exportintäkter, sysselsättning inte minst i landsbygdsområden och biologisk mångfald.

”Sverige och EU behöver en politik som stärker livsmedelsproduktionens konkurrenskraft och motståndskraft.  Till exempel genom färre regler som krånglar till vardagen för oss bönder och som hotar utveckling av lantbruket. Nu kan vi i dialog med nya jordbrukskommissionären, Christophe Hansen istället arbeta för åtgärder som ger nytta för både produktion av livsmedel, biologisk mångfald och klimat”. Avslutar  Palle Borgström, LRFs förbundsordförande.

Kontakter

För mera information, kontakta LRF pressavdelning 010-184 40 70

Bilder

Palle Borgström och Wolfgang Burtscher, generaldirektören för EU-kommissionens direktorat för jordbruk och landsbygdsutveckling
Palle Borgström och Wolfgang Burtscher, generaldirektören för EU-kommissionens direktorat för jordbruk och landsbygdsutveckling
Foto: LRF. Fri att använda
Ladda ned bild

Om oss

Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, är en intresse- och företagarorganisation för det gröna näringslivet med drygt 120 000 medlemmar. Gemensamt för flertalet av medlemmarna är att de har sin bas i jord, skog, trädgård och landsbygdens miljö. LRF är också en samlande organisation för lantbrukskooperativa företag, som exempelvis Arla och Lantmännen.

LRFs medlemmar driver omkring 60 000 företag och LRF är därmed Sveriges största småföretagarorganisation. Totalt omsätter hela det gröna näringslivet, det vill säga jord- och skogsbruk, trädgård, fiske och vattenbruk samt livsmedels- och skogsindustrier, 151 miljarder kronor, vilket är 3,4 procent av landets BNP. http://www.lrf.se/

Följ Lantbrukarnas Riksförbund

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Lantbrukarnas Riksförbund

1995: En stabil grund för införande av naturrestaureringslagen i Sverige20.12.2024 16:02:20 CET | Pressmeddelande

Regeringen klargör i regleringsbrevet till Naturvårdsverket att referensarealen för att en skoglig naturtyp ska anses ha god bevarandestatus ska utgå från 1995 års nivå. Detta har stor betydelse för 10 000-tals jord- och skogsbrukare och påverkar Sveriges implementering av EU:s Naturrestaureringslag. Skogsstyrelsen och Naturvårdsverket har tidigare uppskattat kostnaden till närmare 100 miljarder kronor för att uppnå målen enligt Sveriges tidigare sätt att rapportera. Sveriges rapportering har skiljt sig från övriga EU-länder. Med 1995 som referensmål innebär det att Sverige får liknade ambitionsnivå som flertalet EU-länder.

Ersättningsrätt i Skogsutredningens delbetänkande19.12.2024 15:55:39 CET | Pressmeddelande

Skogsutredningens förslag kan skapa ett tydligt regelverk för skogen och öka rättssäkerheten för landets skogsägare. Positivt för landets enskilda skogsägare vars förutsättningar de senaste åren har varit osäkra. Dyra och långdragna rättsprocesser påverka stabilitet och långsiktighet inom skogen. Vilket sin tur riskerar att svenska skogsägare tappar investeringsvilja och konkurrenskraft. LRF välkomnar förslag för långsiktigt och konkurrenskraftigt skogsbruk som bidrar till tillväxtfrämjande åtgärder likväl som insatser som främjar naturvård och biologisk mångfald.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye