Ny forskningsplattform för bättre vägar - och mycket mer
VTI Mobile Research Platform, MRP, är en av världens mest avancerade mätbilar som kommer att möjliggöra säkrare trafik och mer hållbara transporter i framtiden. Och även kan användas för helt andra uppgifter.
Den nya forskningsplattformen kommer i första hand att användas för att undersöka olika vägytor och kan mäta allt ifrån sprickor på en millimeter till ojämnheter på flera hundra meter. Fordonet kan också mäta ljud, temperatur och luftföroreningar runt vägytan. Med hjälp av lidarskanner och 360-kamera kan även omgivningen runt vägen mätas och beskrivas i 3D-modeller, så kallade digitala tvillingar.
Mätningarna utförs för att göra framtidens infrastruktur och trafik säkrare och mer hållbar. Flera praktiska tillämpningar är kopplade till klimatförändringen och risken för extremväder. Forskningsplattformen kan till exempel användas för att mäta sättningar i vägbanor i samband med häftiga regn. Den kan också användas för att skapa digitala modeller för att visa översvämningsrisker runt en väg.
Det kommer även vara möjligt för andra organisationer att använda sig av utrustningen så användningen begränsas inte till vägar, miljö och trafik. Ett av de första projekten innebär till exempel att bygga upp en detaljerad 3D-modell av en stad, avsedd för simulering, stads- och underhållsplanering.
– Systemet är flexibelt och möjligheterna många. Egentligen är det bara fantasin som sätter gränser för vad forskningsplattformen kan användas till, säger forskningsingenjör Thomas Lundberg.
Den nya vägytemätbilen invigdes av infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson när han besökte VTI i Linköping på måndagen.
– Jag känner stolthet över VTI i dess roll som världsledande forskningsinstitut. VTI är viktigt både för svensk infrastruktur och globalt. Det är välkommet att mätbilen som forskningsverktyg kan ta in allt fler parametrar, säger Andreas Carlson.
VTI:s generaldirektör Tomas Svensson betonar att vägytemätbilen är en förutsättning för den satsning på vägunderhåll som regeringen har beslutat om.
– Med den här satsningen på modern, högkvalitativ och flexibel mätutrustning säkrar vi att vägtransportsystemet underhålls och utvecklas utifrån bästa möjliga kunskapsunderlag, säger Tomas Svensson.
En central del i den nya forskningsbilen är en exakt absolut positionering. Detta åstadkoms med utrustning som positionerar data på centimeternivå, såväl vägyte- som områdesdata.
Läs mer om forskningsplattformen här: VTI Mobile Research Platform, MRP
Bilder för fri användning. Ange Fotograf Satu AB som byline: https://bildbank.vti.se/shares/hasit6sham
Kontakter
Thomas LundbergForskningsingenjör
Tel:013-204395Tel:070-6888871thomas.lundberg@vti.seTomas SvenssonGeneraldirektör
Tel:013-204069Tel:070-9430449tomas.svensson@vti.seBilder
VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut, är ett oberoende och internationellt framstående forskningsinstitut inom transportsektorn. Vår huvuduppgift är att bedriva forskning och utveckling kring infrastruktur, trafik och transporter. Vi arbetar för att kunskapen om transportsektorn kontinuerligt ska förbättras och är på så sätt med och bidrar till att uppnå Sveriges transportpolitiska mål. VTI har kontor i Linköping, Stockholm, Göteborg och Lund.
Följ VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut
VTI utreder samhällsekonomin i nya elfärjor20.11.2024 06:00:00 CET | Pressmeddelande
Kan eldrivna färjor bli samhällsekonomiskt lönsamma som en del av kollektivtrafiken i städer med mycket vatten? Hur skulle resvanor, restider och andra trafikslag påverkas av en sådan båttrafik? De frågorna ska en ny forskningsstudie av VTI börja besvara.
VTI expanderar i norra Sverige och blir part i ACE11.11.2024 09:36:13 CET | Pressmeddelande
VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut har deltagit i forskningsprojekt i norra Sverige i många år. I och med den starka expansionen i regionen ökar VTI sitt engagemang och kommer att finnas representerat på Campus Skellefteå. I samband med detta blir VTI också en programpart i Arctic Center of Energy, ACE, och startar ett nytt samarbete med Luleå tekniska universitet.
Jubileum för samverkan mellan VTI och LiU24.10.2024 18:00:00 CEST | Pressmeddelande
Mycket mer än geografin – området Valla i utkanten av Linköping – förenar VTI och Linköpings universitet. I år fyller organisationernas samverkansavtal tio år och grannsämjan fortsätter att vara god.
Transportforskning i världsklass när VTI firar 20 år i Göteborg26.9.2024 17:03:10 CEST | Pressmeddelande
Vässade körsimulatorer och världens första kvinnliga krockdocka i genomsnittlig storlek visades när VTI firade 20 år i Göteborg med öppet hus på Lindholmen.
Final call - vässade körsimulatorer och unik krockdocka25.9.2024 10:46:29 CEST | Pressinbjudan
I år fyller VTI:s Göteborgskontor 20 år. Välkommen att se – och testa – VTI:s världsledande körsimulatorer på Öppet hus torsdag 26 september. Kolla också in världens första kvinnliga krockdocka i naturlig storlek.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum