Bekymmersam budget för bostadsbyggandet
Breda stimulanser för ökat bostadsbyggande och renovering lyste med sin frånvaro när regeringen presenterade höstbudgeten i dag. I stället blir förutsättningarna för bygg- och installationsbranschen sämre när den tillfälliga höjningen av rotavdraget försvinner vid årsskiftet.

– Även om framtidsutsikterna är en smula ljusare nu jämfört med tidigare i år så vet vi av erfarenhet att byggbranschens startsträcka är lång vilket spiller över på installationsföretag. När vi är nere på så här låga nivåer av nyproduktion måste vi få i gång hjulen igen för att rädda jobb och tillväxt, inte bara i våra branscher utan detta påverkar samhället i stort, säger Ola Månsson, vd på Installatörsföretagen.
För att möta det minskade bostadsbyggandet har Installatörsföretagen sedan tidigare föreslagit ett renoveringspaket där vi bland annat vill se stora satsningar på energieffektivisering och att den tillfälliga höjningen av rotavdraget skulle bli permanent. Men sådana satsningar lyste med sin frånvaro i regeringens höstbudget. Det enda som presenterades inom området var en mindre satsning på bostadsbyggande i norra Sverige.
– Det skulle vara ett enkelt sätt att stimulera bygg- och installationsbranschen i utmanande tider samtidigt som det skulle hjälpa Sverige ta ett stort kliv mot att nå̊ klimatmålen genom effektivare energianvändning. Men nu tar inte regeringen den chansen utan försämrar i stället förutsättningarna för såväl branschen som samhället, säger Ola Månsson.
Installatörsföretagen är också kritiska till regeringens besked om att sänka bidraget för installationer solceller och samtidigt helt slopa skattereduktionen för mikroproduktion av förnybar el.
– Regeringens förslag är ett dråpslag mot solcellsbranschen. Hushållen håller hårt i plånboken och investerar inte i solcellsinstallationer just nu. Att göra dessa investeringar dyrare innebär att färre installationer kommer att genomföras, vilket är förödande för företagen i branschen, säger Installatörsföretagens näringspolitiske chef Andreas Åström.
Välkomna satsningar inom infrastruktur och energiområdet
200 miljarder extra miljarder till infrastruktur under de kommande 12 åren som regeringen aviserade blir viktigt för det svenska samhällsbygget. Andra satsningar som Installatörsföretagen välkomnar är bland annat 11 000 nya platser inom yrkesutbildning för vuxna, utökad satsning på laddinfrastruktur för tunga fordon och nya investeringsstödet Kraftlyftet. Investeringsstödet är tänkt att gå till projekt som gör att vi nyttjar elen som finns i det svenska systemet på ett bättre sätt, till exempel genom stöd-, flexibilitetstjänster och energieffektiviseringsåtgärder.
– Kraftlyftet är helt i linje med vad vi efterfrågat för att skapa ett modernt energisystem som fungerar optimalt utifrån dagens förutsättningar. Däremot är satsningen underfinansierad. Anslagen för investeringsstödet måste öka kraftigt de närmsta åren för att det ska få tydlig effekt på utvecklingen, säger Andreas Åström, näringspolitisk chef på Installatörsföretagen.
Nyckelord
Kontakter
Alexander FälldinAnsvarig press och opinion
Tel:08 762 75 90alexander.falldin@in.seInstallatörsföretagen är bransch- och arbetsgivarorganisationen för installationsbranschen och en del av Svenskt Näringsliv. Vi representerar 4 000 medlemsföretag med närmare 60 000 medarbetare som installerar, optimerar och kontrollerar värme, ventilation, vatten, el- och teleteknik. Vi finns i våra medlemsföretags vardag och jobbar för deras framtid. Hos oss samlas företag som steg för steg gör världen mer hållbar genom elektrifiering, energieffektivisering och smarta installationer. Det är vi som gör energi- och klimatomställningen möjlig.
Följ Installatörsföretagen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Installatörsföretagen
Strejkhotet avblåst – nytt kollektivavtal på plats10.5.2025 12:00:00 CEST | Pressmeddelande
Installatörsföretagen har tecknat ett nytt kollektivavtal med Elektrikerförbundet som skapar långsiktiga förutsättningar för branschen. Det nya Installationsavtalet har bland annat öppnat upp för företagen att anpassa arbetstiderna lokalt. Strejken som hotade att träda i kraft den 14 maj är därmed avblåst.
Nytt avtal med Byggnads8.5.2025 10:00:00 CEST | Pressmeddelande
Installatörsföretagen har tecknat ett nytt Teknikinstallationsavtal VVS & Kyl med fackförbundet Byggnads. Det nya avtalet förbättrar bland annat förutsättningarna för branschens kompetensförsörjning. Avtalstiden löper från den 1 maj 2025 till och med den 30 april 2027 och följer lönenivåerna enligt märket på 6,4 procent.
Fackets varsel är oansvarigt2.5.2025 16:56:27 CEST | Pressmeddelande
Svenska Elektrikerförbundet, SEF, har i dag sagt upp Installationsavtalet och varslat om stridsåtgärder. Fackets egen finansiering av ackordssystemet ligger bakom varslet.
Installatörsföretagens vd lämnar posten17.4.2025 09:30:00 CEST | Pressmeddelande
Installatörsföretagens styrelse har beslutat, i samförstånd med Saira Alladin, att hon lämnar rollen som vd för föreningen. Ordförande Johnny Petré tar över som tillförordnad vd tills vidare.
Rotavdraget kommer rädda småföretag15.4.2025 08:45:00 CEST | Pressmeddelande
Den svaga konjunkturen har inneburit flera svåra år för bygg- och installationsbranschen, med konkurser och uppsägningar som följd. Regeringens höjning av rotavdraget från 30 till 50 procent av arbetskostnaden är en viktig stimulans och positivt för hårt arbetande småföretag. Men mer behövs för att komma tillbaka till tidigare investeringsnivåer.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum