Ny rapport - "Ojämlika rättigheter var du bor avgör om du får en LSS-bostad". Dags för regeringen att införa en nationell boendegaranti som säkerställer att rättighetslagstiftningen LSS ger en jämlik tillgång över hela landet.
Idag presenterade Vårdföretagarna rapporten "Ojämlika rättigheter var du bor avgör om du får en LSS-bostad" vid ett seminarium med närvaro av statsrådet Camilla Waltersson Grönvall. Den ojämlika tillgången på platser i särskilda boendeformer innebär att lagstiftningens syfte, jämlika levnadsvillkor och full delaktighet i samhällslivet, inte möts av landets kommuner.
Rapporten visar att tillgången till platser i särskilda boendeformer för personer med funktionshinder varierar kraftigt mellan landets kommuner. I relation till folkmängd är det mer än dubbelt så många funktionshindrade som har en plats på särskilda boendeformer i kommuner där många får en plats jämfört med kommuner där få får en plats.
Rapporten visar också att det inte beviljas fler andra insatser enligt LSS och SoL i kommuner med en låg andel beviljade boendeinsatser. Det är inte heller så att de olika åtgärderna enligt LSS och SoL är substitut till varandra. Inte minst finns stora skillnader mellan hur resurskrävande de olika insatserna är.
Det kan konstateras att det har stor betydelse vilken kommun man bor i om man har ett funktionshinder som gör att man behöver en insats enligt LSS eller SoL, och då inte minst när man behöver en plats i en särskild boendeform. Den ojämlika tillgången på platser i särskilda boendeformer innebär att lagstiftningens syfte, jämlika levnadsvillkor och full delaktighet i samhällslivet, inte möts av landets kommuner.
Vårdföretagarna menar att staten måste återta den demokratiska kontrollen så att rättighetslagstiftningen LSS tillämpas likvärdigt över landet och så att funktionshindrade som får stöd enligt SoL har samma möjlighet till ett gott liv, oberoende av vilken kommun de bor i.
Vårdföretagarna föreslår därför:
Inför en nationell LSS-boendegaranti.
Enligt Boverkets rapport har varannan kommun brist på LSS-boenden. Kommuner som inte kan erbjuda en plats på ett boende i den egna kommunen måste vara skyldiga att erbjuda plats i andra närliggande kommuner. En individ som vill bo kvar i sin hemkommun måste dock ha rätt att göra det. Därför efterlyser Vårdföretagarna även en ökad samverkan mellan kommuner och privata aktörer för att bygga bort bostadsbristen för funktionshindrade.
Inrätta en LSS-ombudsman
Trettio år efter att rättighetslagstiftningen LSS infördes tillämpas den ojämlikt i Sveriges 290 kommuner. Var man bor påverkar möjligheterna att få en boendeinsats eller annan insats enligt LSS eller SoL. Vårdföretagarna föreslår därför att regeringen inrättar en LSS-ombudsman.
Skärp lagstiftningen och de nationella riktlinjerna för bedömning
De personer som behöver och har rätt till en insats behöver få den i tid. Stora skillnader mellan kommuner skulle kunna förklaras av att man bedömer behoven olika. För att göra den bedömningen mänsklig och rättssäker krävs att lagstiftningen revideras och att riktlinjer skärps. Flera kommuner väntar också med att verkställa biståndsbeslut. Det måste kosta mer att vänta än att bevilja en insats. Vårdföretagarna kräver därför höjda avgifter för icke verkställda beslut.
- Det är oroväckande och orättvist hur olika det ser ut mellan landets kommuner. Vi har ju hört detta under lång tid men nu finns tydliga fakta på bordet – LSS är inte likvärdigt utan om du behöver en LSS-bostad är det väldigt viktigt att du råkar bo i rätt kommun. För att stärka LSS som rättighetslagstiftning behövs ett omtag från den nationella politiken. Vårdföretagarna föreslår införande av en nationell boendegaranti och inrättande av en LSS-ombudsman. Dessutom behövs en skärpning av de nationella riktlinjerna så att vi får likvärdiga bedömningar, säger Johan Lahne, näringspolitisk expert individ och familj.
Kontakter
Mikael RomeroPressansvarigVårdföretagarna
Tel:072-5469928mikael.romero@vardforetagarna.seBilder
Dokument
Länkar
Vårdföretagarna är Sveriges ledande arbetsgivar- och branschorganisation för vård- och omsorgsgivare
Våra medlemmar bedriver vård och omsorg i privat regi, till exempel i form av aktiebolag, kooperativ eller ideella föreningar. Vårdföretagarna arbetar för ökad valfrihet och mångfald inom vård och omsorg och tydliggör den privat drivna vårdens betydelse för samhället.
Föreningen har cirka 2 000 medlemsföretag med över 100 000 årsanställda. Samtliga medlemsföretag har kollektivavtal. Vårdföretagarna ingår i Almega och är medlem i Svenskt Näringsliv.
Läs mer på Vårdföretagarna.se
Följ Vårdföretagarna
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Vårdföretagarna
Månadens vårdkörapport: Nästan hälften av alla kvinnor som väntar på en åtgärd inom gynekologi har väntat längre än vårdgarantin.5.11.2024 10:37:46 CET | Pressmeddelande
Antalet kvinnor som väntat längre än 90 dagar på en åtgärd inom gynekologi uppgick i september 2024 till 4 250. Det motsvarade 46 procent av samtliga kvinnor som väntat på en åtgärd inom gynekologi. I två regioner; Region Skåne och Region Värmland var andelen över 60 procent. I ytterligare fyra regioner var andelen som väntat längre än vårdgarantin på 90 dagar över 50 procent. Se hela listan region för region i bifogad rapport.
Månadens Assistansbarometer: Samband mellan statlig assistans och andra LSS-åtgärder för funktionshindrade i Sveriges län31.10.2024 09:01:33 CET | Pressmeddelande
Vårdföretagarna släpper idag oktober månads Assistansbarometer. Månadens specialgranskning har handlat om det finns ett samband mellan färre individer som har rätt till statlig assistans och andra LSS-åtgärder som kommunerna tillhandahåller. Vårdföretagarna har granskat rätt till kommunalt beslutad assistans och LSS-boende. Det finns inget samband. Vilket tyder på att personer med funktionsnedsättning har olika stor rätt till hjälp beroende på var i landet man bor. Vårdföretagarna menar att detta strider mot den likabehandlingsprincip som finns i Sverige. Se hela listan län för län.
Månadens vårdkörapport: Längsta vårdköerna sedan statistiken började föras. Rekordmånga har väntat längre än vårdgarantin på en åtgärd eller operation.3.10.2024 09:34:59 CEST | Pressmeddelande
Inte någon månad sedan väntetidsstatistiken började föras har så många väntat på en åtgärd eller operation längre 90 dagar än i augusti 2024.
Månadens Assistansbarometer: Personlig assistans underfinansierat de senaste tio åren2.10.2024 08:58:27 CEST | Pressmeddelande
Vårdföretagarna applåderar regeringens förslag att indexera schablonersättningen inom personlig assistans. Det stora behovet av detta belyses i september månads Assistansbarometer. En jämförande granskning mellan assistansschablonen och det kommunala Omsorgsprisindex (OPI) som används inom övrig omsorg visar på hur underfinansierat personlig assistans har varit de senaste tio åren.
Beklagligt att Kommunal inte antog Vårdföretagarnas slutbud om hur avtalen ska anpassas till EUs arbetstidsdirektiv27.9.2024 11:04:49 CEST | Pressmeddelande
Vårdföretagarna och Kommunal har under ca 1,5 år förhandlat om hur avtalen ska anpassas till EUs arbetstidsdirektiv. Förra veckan överlämnade Vårdföretagarna ett slutbud till Kommunal. Idag har Kommunal meddelat att de inte accepterar slutbudet.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum