Bris saknar analys av hur budgeten påverkar barn
Idag presenterades budgeten, men sedan tidigare har det varit känt att utrymmet för satsningar varit ovanligt stort. Årets budget är 84 miljarder större än förra årets. Bris har tillsammans med Rädda Barnen lyft vikten av att regeringen lägger en budget som stärker barns tillgång till sina rättigheter och som synliggör hur budgetens prioriteringar påverkar barn.
– I den nu presenterade budgeten finns enskilda satsningar som vi på Bris ser kommer kunna ha stor påverkan på barns liv. Inte minst viktiga satsningar på BUP och omställningen av nya socialtjänstlagen. Men vi saknar analysen av hur budgeten i sin helhet påverkar barn och barns uppväxtvillkor. Regeringen gör jämställdhetsanalyser av budgeten, varför visar de inte hur den påverkar barn, säger Magnus Jägerskog, generalsekreterare på Bris.
Sedan barnkonventionen blev svensk lag 2020 har Sverige en skyldighet att använda sina resurser för att säkerställa barns rättigheter. För att synliggöra på vilket sätt resurserna används och vilka effekter det har behöver budgeten granskas i sin helhet. Bris ser dock tre områden som har extra stor påverkan på barns liv - välfärden, satsningarna för att motverka barns involvering i kriminella nätverk, och barns rätt till information.
Stärkta uppväxtvillkor kräver långsiktig finansiering av välfärden
Barns rättigheter är direkt kopplade till tillgänglig välfärd: boende, utbildning, vård och fritid. I dessa frågor är kommuner och regioner nyckelspelare och tillräckliga resurser en förutsättning för att stärka varje barns uppväxtvillkor.
Bris är positiva till de satsningar som görs inom skolområdet, bland annat förstärkning av kunskapsbidraget och personalkostnader för skolsociala team. Vi välkomnar även satsningar på bland annat BUP och fritidsaktiviteter, men ser samtidigt att detta måste sättas i en kontext av att regioner och kommuner står inför stora besparingar. Bris efterlyser därför fler generella statsbidrag till kommunerna för långsiktig välfärdsförstärkning samt stöd till barnfamiljer som lever i ekonomisk utsatthet. Vi ser bland annat kritiskt på att bostadstillägget sänks och fortsätter vara tillfälligt.
Satsningar för att motverka barns involvering i kriminella nätverk
Bris ser positivt på regeringens satsningar på tidiga insatser mot gängkriminalitet, med extra resurser för implementeringen av nya socialtjänstlagen och extra medel till personalförstärkning i skolan. Mot bakgrund av det underskott som Sveriges kommuner och regioner vittnar om kan det ifrågasättas om resurserna är tillräckliga. Vi delar regeringens bedömning att medel behöver tillskjutas rättsväsendet men är oroade över att inte lika stora satsningar görs för att förebygga att barn och unga alls involveras i kriminella nätverk. En barnrättsbudgetering skulle tydliggöra hur utgifterna fördelas för att stärka barns rättigheter.
Tillgänglig information för barn
Barn har rätt till information, men regeringens budgetproposition är svår att förstå även för vuxna. Bris uppmanar finansministern att hålla en presskonferens för barn – tillgänglig information gagnar alla. Presskonferensen blir dessutom enklare att hålla om regeringen redan gjort en analys av hur budgeten påverkar barn.
Nyckelord
Kontakter
Maja DahlPress- och opinionsansvarig
Tel:08 598 821 00press@bris.seBilder
Bris, Barnens rätt i samhället, är en av Sveriges ledande barnrättsorganisationer som varje dag kämpar för ett bättre samhälle för barn. Folkrörelsen Bris startade 1971 och bidrog till att Sverige fick världens första förbud mot barnaga. Med barnkonventionen som grund stöttar Bris barn i utsatta situationer, mobiliserar samhället för barnets rättigheter och påverkar beslutsfattare för ett samhälle där varje barn känner till sina rättigheter och där barnets rättigheter tillgodoses.
Följ BRIS - Barnens Rätt i Samhället
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från BRIS - Barnens Rätt i Samhället
Ny undersökning: Kommunernas arbete med barns delaktighet brister20.11.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Det är snart fem år sedan barnkonventionen blev lag i Sverige. Trots det går arbetet med att tillämpa lagstiftningen i kommunerna för långsamt. Särskilt brister kommunerna när det gäller barns delaktighet i frågan om krisberedskap. Det visar en ny undersökning från Bris.
Ny rapport från Bris: Stödet till barn som bor i familjehem måste stärkas7.11.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Att bo i familjehem är den vanligaste formen av placering för barn och unga som inte kan, vill eller får bo med sina föräldrar. Trots det finns det stora brister i familjehemsvården. Det visar en ny rapport från Bris.
Sistjejer tilldelas Brispriset 202416.10.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Brispriset ges till någon eller några som har gjort extraordinära insatser för barn. I år går det till Sistjejer för deras mod att berätta om egna upplevelser av våld, övergrepp och kränkningar. På så sätt ökar de samhällets kunskap, driver debatt och stärker barn och ungas rättigheter inom SiS.
Barn vill stötta varandra – nu lanserar Bris Peers10.10.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Vissa problem är lättare att diskutera med en jämnårig än med vuxna. Därför lanserar Bris nu Peers, ett forum där barn kan dela inlägg och stötta varandra. Bris är närvarande och gör plattformen till en trygg och inkluderande plats.
Över 7000 vuxna gick med Bris och Charlotte Kalla1.10.2024 13:08:20 CEST | Pressmeddelande
Under september startade Bris och Charlotte Kalla en utmaning om att få 116 111 steg för barns rätt att må bra. Över 7000 vuxna antog utmaningen och samlade in över 700 000 kr till den nationella stödlinjen för barn. – Vi gjorde det tillsammans! Och finast av allt – vi gjorde det för våra barn och unga. Vi har visat barn att vi ser dem och att det finns vuxna som bryr sig, säger Brisambassadören Charlotte Kalla.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum