Linköpings kommun

Linköpings kommun delar ut lokal version av “Om krisen eller kriget kommer”

Dela

Nu kommer årets viktigaste broschyr för Linköpingsborna. En folder som hjälper invånarna att bättre klara vardagen när det man tar för givet inte fungerar.

Under helgen vecka 38 delar Linköpings kommun ut en lokal variant på MSB:s broschyr “Om krisen eller kriget kommer”. Foldern innehåller både information om hur en kris hanteras i Linköping, och allmänna tips om hur du kan förbereda dig före en kris, och vad du bör göra under en kris.

– Vårt viktigaste budskap är att alla behöver ta sitt ansvar för att vi ska klara av en allvarlig kris tillsammans. Vi i kommunen jobbar hårt för att kunna ta hand om de som finns inom exempelvis barnomsorg, skola och äldreomsorgen, även under svåra förhållanden. Du som Linköpingsbo behöver samtidigt ta ansvar för dig och dina närstående, säger Niklas Borg (M), förste vice ordförande i kommunstyrelsen. 

– Kommunens resurser kommer att gå till dem vi redan tar hand om. Se den här broschyren som en hjälp att höja nivån på din hemberedskap. Prata gärna om innehållet hemma vid middagsbordet, säger Anders Fernemark, säkerhetschef i Linköpings kommun.

Broschyren har tagits fram tillsammans med Tekniska verken. Vid en större kris är det ofta vardagsbehoven som de ansvarar för - vatten, värme, ström och internet - som påverkar oss som mest om de inte fungerar.

– Tekniska verkens samhällsviktiga uppdrag medför att vi har ett stort engagemang i frågor som rör beredskap, och vi vill gärna bidra till att kommunens invånare ska få förutsättningar att vara väl förberedda om en allvarlig händelse skulle inträffa. Att vara insatt i vad som gäller och kunna förbereda sig inför det gör ofta betydande skillnad för hur väl man lyckas hantera en utmanande situation, säger Rebecca Koppner, säkerhetssamordnare, Tekniska verken.

Foldern finns även på lättläst svenska, samt översatt till arabiska, dari, engelska, persiska, somaliska och tigrinska. De här sju varianterna finns att ladda ner från kommunens hemsida. De kan också hämtas på Kontakt Linköpings besöksytor: Huvudbiblioteket på Östgötagatan, i Skäggetorp och i Berga.

Lanseringen av broschyren blir en rivstart på Linköpings kommuns aktiviteter under Beredskapsveckan, som hålls varje år vecka 39. 

Kontakter

Dokument

Länkar

Linköping är Sveriges femte största kommun och en av de mest expansiva, med drygt 165 000 invånare. Under devisen "Linköping - där idéer blir verklighet" fortsätter staden att växa och attrahera nya invånare och verksamheter. Linköpings universitet är ett av landets högst rankade och universitetssjukhuset utför specialistsjukvård på både regional och nationell nivå. I Linköping finns många småföretag, flera stora ledande teknikföretag med utvecklingskraft samt skarpa start-ups som tillför spets och nytänkande.

Följ Linköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Linköpings kommun

Pressinbjudan: Linköping lär av Södertälje om grov organiserad brottslighet24.9.2024 13:30:00 CEST | Pressinbjudan

Linköpings kommun arbetar på många fronter för att både kompetenshöja och aktivt motverka välfärdsbrottslighet. Som en del i det arbetet håller kriminalkommissarie Gunnar Appelgren en föreläsning för kommunmedarbetare och andra om kriminaliteten som drabbade Södertälje under 2010-talet och hur polisen, kommunen och andra myndigheter tillsammans hanterade situationen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye