Svenska Jägareförbundet

Oetiskt att tillåta drönare vid jakt

Dela

Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) vill tillåta användning av drönare vid skyddsjakt efter vildsvin. Förslaget är ute på remiss och Svenska Jägareförbundet protesterar högljutt. 

– All form av jakt ska vara hållbar och ske på ett etiskt sätt. Förslaget – att tillåta motordrivna hjälpmedel – bryter mot all jaktetik och svensk jakttradition, säger förbundsordförande Peter Eriksson.

Förbundsordförande Svenska Jägareförbundet
Förbundsordförande Svenska Jägareförbundet Peter Eriksson, Förbundsordförande. Foto: Magnus Rydholm.

Den 11 juli skickade regeringen ut en promemoria om att de vill underlätta skyddsjakten på vildsvin. Förslaget går ut på att tillåta skyddsjakt på eget initiativ på vuxna djur under den korta fredningstid på två månader som finns under föryngringstiden, samt tillåta användning av drönare vid skyddsjakt.
Svenska Jägareförbundets ordförande Peter Eriksson anser att förslaget gör vildsvin till skadedjur och att det äventyrar det folkliga förtroendet som finns för jakt och jaktmetoder i Sverige, samt att det redan finns tillräckligt med verktyg för vildsvinsförvaltningen.
Han förklarar att jägare och allmänhet ser jakt som ett lokalt, småskaligt och hållbart brukande. Förslaget riskerar göra jägarna till skadedjursbekämpare.
Önskemålet kommer från Lantbrukarnas riksorganisation, som även vill att vildsvinstammen minskas med 90 procent.
Svenska Jägareförbundet saknar tydlighet och en diskussion kring hur långt LRF och regeringen är beredda att gå.
– Vad blir nästa steg? Vill man ha helikopterjakt och gift? Etiska gränser är inte förhandlingsbara. Man kan ju inte kompromissa med sitt samvete, säger Peter Eriksson.

Svenska Jägareförbundet har under lång tid påtalat behovet av ett bättre samarbete för att hantera vildsvinen. Framför allt behövs samarbetet mellan markägarna, som äger jakträtten.
– Markägarna behöver komma överens om den lokala stammens storlek. Det största bristen idag är markägarnas oenighet om hur många vildsvin det ska finnas. Den frågan kan jägarna aldrig lösa – oavsett vilka metoder som tillåts. För det är markägarna som bestämmer, inte jägarna, säger Peter Eriksson.
– All jakt ska vila på sunda etiska avvägande och hänsynstagande till viltets förutsättningar och dess självklara plats i naturen. Detta gäller även skyddsjakt. Vi kan inte ha en viltförvaltning som bryter mot etiska grundläggande principer. Därför borde landsbygdsministern dra tillbaka förslaget, säger Peter Eriksson.

 

För mer information:

Peter Eriksson, förbundsordförande, 070–332 15 70

Magnus Rydholm, kommunikationschef, 070–319 66 76

Nyckelord

Följ Svenska Jägareförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Jägareförbundet

Svenska Jägareförbundet: Så kan du rapportera stora rovdjur14.11.2024 09:39:34 CET | Pressmeddelande

Det enklaste sättet för en privatperson att bidra med fakta om de stora rovdjuren är att ladda ned en app som heter Skandobs. I den kan man sedan enkelt registrera allt från spår, spillning eller om du sett en björn, lo, varg eller järv. – Det går bra att rapportera i appen Skandobs året runt. Men det är observationer från 1 oktober till 28 februari för lo, 1 oktober till 31 mars för varg samt 1 februari till 31 juli för järv som räknas till länsstyrelsernas kvalitetssäkrade rapport, säger Jonatan Lilja, jaktvårdskonsulent på Svenska Jägareförbundet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye