Skolmjölken gör skolmåltiden komplett
Onsdagen den 25 september lyfter vi mjölkglasen världen över för att fira Skolmjölkens dag. Dagen instiftades år 2000 av FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation, FAO, för att uppmärksamma mjölkens betydelse för att undvika undernäring och främja sunda matvanor hos barn.

"Att mjölk serveras i skolan är en viktig förutsättning för att eleverna ska få i sig tillräckligt med näring från skolmaten", säger LRF Mjölks nutritionist Erica Björnström.
Svensk skolmjölk står stark i skolmatsalarna. Det visar LRF Mjölks undersökning bland Sveriges kostchefer från i våras. 9 av 10 kostchefer anser att mjölk är den mest näringsrika måltidsdrycken i skolan och förskolan och i princip alla skolor, 99,6 %, serverar mjölk till lunchen varje dag. I förskolan är det ”bara” 92,5 %.
"Vi ser en minskning i förskolan med ett par procentenheter jämfört med tidigare. Det oroar, eftersom goda matvanor grundläggs tidigt i livet. Det är också viktigt ur ett jämställdhetsperspektiv att även barn som lever i en tuffare ekonomisk situation har mätta magar och tillgång till näringsrik mat", säger Erica Björnström.
Trots skolmjölkens starka ställning blir den ibland ifrågasatt när kommunerna ska sätta sina budgetar.. Det är framför allt kommunernas försämrade ekonomi på grund av den stigande inflationen de senaste åren som hindrar 7 av 10 kommuner att bibehålla eller öka kvaliteten på skolmaten, enligt undersökningen från LRF Mjölk.
"Mjölk ingår i bra skolmat och eleverna får mycket näring för pengarna. Ska eleverna orka sina långa skoldagar måste de få i sig tillräckligt med energi och näring och då är ett glas mjölk effektivt, särskilt för de barn som äter små portioner eller inte hinner äta upp", säger Erica Björnström.
Nya näringsberäkningar av skolluncher visar att det blir enklare för eleverna att få i sig tillräckligt med näring från lunchmåltiden om de dricker mjölk till maten. Med ett glas mjölk till maten får eleverna i sig 16 av 17 analyserade näringsämnen, medan de endast får i sig 10 av 17 utan mjölk.
Kontakter
För mera information, kontakta Johan Sjöblom kommunikationsansvarig på LRF Mjölk.
Mobil: 070-951 44 70
Mejl: johan.sjoblom@lrf.se
Om oss
Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, är en intresse- och företagarorganisation för det gröna näringslivet med drygt 120 000 medlemmar. Gemensamt för flertalet av medlemmarna är att de har sin bas i jord, skog, trädgård och landsbygdens miljö. LRF är också en samlande organisation för lantbrukskooperativa företag, som exempelvis Arla och Lantmännen.
LRFs medlemmar driver omkring 60 000 företag och LRF är därmed Sveriges största småföretagarorganisation. Totalt omsätter hela det gröna näringslivet, det vill säga jord- och skogsbruk, trädgård, fiske och vattenbruk samt livsmedels- och skogsindustrier, 151 miljarder kronor, vilket är 3,4 procent av landets BNP. http://www.lrf.se/
Följ Lantbrukarnas Riksförbund
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Lantbrukarnas Riksförbund
LRF kommenterar Jordbruksverkets slutrapport om beredskapslagring: ”Bygget av svensk beredskapslagring behöver börja nu”31.3.2025 14:29:19 CEST | Pressmeddelande
I dag överlämnar Jordbruksverket sitt uppdrag till regeringen om hur en uppbyggnad av beredskapslager ska kunna stärka beredskapen på och omkring svenska gårdar. Myndigheten uppskattar att det kommer ta 5–10 år att bygga upp ett lager av spannmål och kritiska insatsvaror för jordbruket.
Säkrad livsmedelsberedskap kräver ökad konkurrensförmåga31.3.2025 11:11:50 CEST | Pressmeddelande
För att Sverige ska kunna producerar mer och bättre mat som stärker vår livsmedelsberedskap måste ett antal av betänkandet ”Animalieproduktion med hög konkurrenskraft och gott djurskydd” förslag bli verklighet. I LRFs remissvar lyfts flera av betänkandets förlag som extra brådskande. Vägen till stärkt beredskap går via ökad konkurrensförmåga, som ökad flexibilitet, minskad regelbörda och modern teknik. Samtidigt ökar Sveriges lantbrukare välbefinnande hos lantbruksdjuren. Framtiden är virtuellt stängsel, minskad konsekvenser av veterinärbrist samt flexiblare beteslagsstiftning.
Pressinbjudan - Säkrad livsmedelsberedskap kräver ökad konkurrensförmåga28.3.2025 13:32:37 CET | Pressinbjudan
Välkommen till LRFs presswebbinarium på måndag den 31 mars kl. 10.00. LRF går igenom de viktigaste åtgärderna för att stärka livsmedelsberedskapen. Åtgärder för att stärka lantbrukets konkurrensförmåga och ökat välbefinnande hos lantbruksdjuren. Utgångspunkten för presswebbinariumet är LRFs remissvar med konkreta förslag kopplat till regeringens utredning ”Betänkandet om konkurrenskraftig animalieproduktion och ett gott djurskydd”.
LRF om Livsmedelsstrategin 2.0: "Vi behöver öka livsmedelsproduktionen i Sverige"21.3.2025 12:21:26 CET | Pressmeddelande
LRF välkomnar att regeringen äntligen presenterar den uppdaterad livsmedelsstrategin. Sedan den senaste presenterades, 2017, har omvärlden förändrats. Svensk livsmedelsproduktion står inför stora utmaningar och vi behöver öka livsmedelsproduktionen i Sverige.
Inget utrymme att pressa betalningen till bonden20.3.2025 15:39:32 CET | Pressmeddelande
Idag deltog LRFs VD Anna Karin Hatt i ett möte om utvecklingen av matpriserna med finansminister Elisabeth Svantesson och landsbygdsminister Peter Kullgren. Branschrepresentanter från övriga delar av livsmedelskedjan deltog också.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum