DHR, Delaktighet Handlingskraft Rörelsefrihet

Vi kan fortfarande inte gå i trappor

Dela

Beredskapsveckan: Vid invasionen av Ukraina lyftes frågan om säkerhet och beredskap även för människor med funktionsnedsättning. Det är fortfarande svårt att ta rullstolen ner i ett skyddsrum, Carl-Oskar Bohlin!

Trappsteg underifrån med Karolina Celinska överst, i elrullstol, med orange blus och i halvprofil ner mot kameran.
Kan fortfarande inte gå i trappor. Karolina Celinska, DHR:s rättighetspolitiska samordnare, efterlyser struktur för hur människor med rullstol ska överleva en kris eller katastrof. Foto: DHR.

– Det är ett år sedan som regeringen och ministern för civilt försvar, Carl-Oskar Bohlin, förklarade att Sveriges skyddsrum ska rustas upp, säger DHR:s rättighetspolitiska samordnare Karolina Celinska. Än har ingen frågat oss hur de borde utformas. DHR:s fråga blir: Kommer människor med nedsatt rörelseförmåga återigen att glömmas bort?

Varenda garage under markplan har breda ramper som inte är för branta. I varenda tätort, och i glesbygden också, finns en infrastruktur för bilar.

Däremot finns ingen struktur för hur människor med rullstol ska överleva en kris eller katastrof. Nästan inga skyddsrum är tillgängliga och det går inte att hitta någon förteckning över de enstaka som finns.

– När regeringen nu sagt sig vilja rusta upp skyddsrum och stärka beredskapen skulle många saker behöva ses över, säger Karolina Celinska, DHR:s rättighetspolitiska samordnare.

Ett par axplock av frågor från DHR:

Hur utforma skyddsrum så att även personer med nedsatt rörelseförmåga kan ta sig in?

Hur evakuera människor när det inte går att använda hissar?

Hur säkerställa livsviktig teknik såsom andningsmaskiner eller kylda utrymmen för mediciner under strömavbrott?

– Vi i DHR har både hög kompetens och egna erfarenheter av att leva med nedsatt rörelseförmåga och vara beroende av hjälpmedel. Vi står gärna till förfogande, säger Karolina Celinska.

Mer info: Ken Gammelgård, förbundssekreterare 073-807 80 30

Nyckelord

Kontakter

DHR är en idéburen demokratisk organisation som arbetar för principen om alla människors lika värde. Ett öppet Sverige, där personer med nedsatt rörelseförmåga är fullt jämlika, jämställda och delaktiga i samhället. En av utgångspunkterna är FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. 
Tel: 08-685 80 20 Post: DHR, Box 43, 123 21 Farsta

World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye