Gästspel med prisbelönt pjäs från Greklands nationalteater
En rad märkliga händelser inträffar när en familj träffas för att ta farväl av en avliden familjemedlem. Goodbye, Lindita är en grekisk ordlös pjäs som gjort internationell succé och spelat på festivaler i Europa och Australien. Nu kommer den till Dramaten och ges vid två tillfällen lördag 5 oktober. Inom ramen för Bergmanfestivalen.

–Jag vill skapa spänning och eftersträvar gärna dramatiska höjdpunkter när publiken blir lite chockerad, säger regissören Mario Banushi.
Goodbye, Lindita är en ordlös meditation över sorg som blandar poetiska bilder med hushållssysslor och ritualer från Balkan.
–Jag ser mycket film och har många indirekta filmreferenser i mitt arbete. Jag är förtjust i Pier Paolo Pasolini, Roy Andersson, Andrei Tarkowsky för bildspråket och den andliga energin, David Lynch för atmosfären och Sergej Parajanov för hans användning av traditionellt bildspråk.
Regissören och skådespelaren Mario Banushi, född 1998 i Albanien men numera baserad i Aten. Han har nyligen inlett sin karriär men redan gjort ett stort avtryck på den grekiska och den internationella teaterscenen. The Guardian beskriver till exempel Banuschi som ”an exciting new talent.” På Bitef-festivalen tilldelades Goodbye, Lindita specialpriset Jovan Ćirilov för enastående insats till teaterkonsten och Politika Award för bästa regissör. Goodbye, Lindita är den andra delen i en triologi om liv och död, som startade med Ragada och avslutas med Taverna Miresia: Mario, Bella, Anastasia, (2023). Ragada som han satte upp i en lägenhet i Aten, blev snabbt en publiksuccé och ledde till att han fick göra den andra delen på Greklands nationalteater. Numera är hans föreställningar nästan alltid slutsålda.
Goodbye, Lindita är höstens andra internationella gästspel, efter Antigone in the Amazon, inom ramen för Bergmanfestivalen. Ett gästspel från National Theatre of Greece.
Nyckelord
Kontakter
Lena TörnerPressansvarig
Tel:0703-72 61 47lena.torner@dramaten.seBilder



Om oss
Kungliga Dramatiska Teatern, mer känd som Dramaten, är Sveriges nationalscen. Teatern verkar utifrån ett uppdrag från regeringen, som bland annat innebär att teatern såväl ska förvalta teaterhistorien som arbeta för teaterkonstens utveckling. På Dramaten spelas således klassiker, nyskriven teater och teater för barn och ungdom. Teatern ägs till 100 procent av svenska staten. Vd är Kitte Wagner och Mattias Andersson är teaterchef och konstnärlig ledare.
Teaterhuset vid Nybroplan är Dramatens hemvist sedan 1908 och rymmer fyra scener. Den största, Stora scenen, rymmer upp till 770 besökare. I direkt anslutning till huset vid Nybroplan, på Almlöfsgatan bakom, ligger Lilla scenen. Sedan 1997 har Dramaten också en scen på Elverket, på Linnégatan 69, som sedan hösten 2021 drivs tillsammans med Dansens Hus.
Följ Dramaten
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Dramaten
Papporna – Pascalidous intervjuer i händerna på Salzberger1.4.2025 09:28:50 CEST | Pressmeddelande
Alexandra Pascalidous intervjubok Var är papporna? blir pjäs i regi och bearbetning av Alexander Salzberger. En pjäs med högt tempo, smärtsamma historier och tvära kast mellan humor och svärta. Urpremiär för Papporna på Lilla scenen den 17 april.
Dramaten presenterar hösten 202519.3.2025 13:21:31 CET | Pressinbjudan
Onsdagen den 9 april kl. 09.30-10.30 i Dramatenbaren
Nobelpristagaren Svetlana Aleksijevitj till Dramaten12.3.2025 09:04:29 CET | Pressmeddelande
Den 25 mars, på Belarus frihetsdag, presenterar Dramaten.Doc Svetlana Aleksijevitjs bok Tiden Second hand som gestaltad läsning. Därefter sker ett exklusivt samtal mellan författaren och Dmitri Plax. På Lilla scenen.
Juloratoriet i regi av Linus Tunström27.2.2025 09:08:17 CET | Pressmeddelande
Relationen far och son är i fokus när Linus Tunström sätter upp Göran Tunströms minnesrika skildring av en familj i tre generationer. – Jag är nyfiken på vad denna rika familjeberättelse kan locka fram ur mig nu, själv pappa, i en annan tid, i ett helt annat sammanhang, säger Linus Tunström. Premiär på Stora scenen den 22 mars.
Hinkemann – absurd tragedi om krig och kärlek20.2.2025 09:24:12 CET | Pressmeddelande
Dramaten sätter för första gången upp Hinkemann, av den tyska dramatikern Ernst Toller. I händerna på den uppmärksammade regissören Anja Suša blir det en färgstark, samhällskritisk och absurd uppsättning i cirkusmiljö. Premiär på Lilla scenen 13 mars.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum