Fortsatt högt tempo i utbyggnaden av den publika laddinfrastrukturen
Drivkraft Sverige presenterar idag Omställningsbarometern som mäter trycket på omställningen från fossilt till fossilfritt för bränsle-, drivmedels- och laddbolagen. Trots att elbilsförsäljningen har planat ut så fortsätter utbyggnaden av den publika laddinfrastrukturen hålla högt tempo. Det fanns i augusti 3 479 laddpunkter för publik snabbladdning i Sverige jämfört med 2 718 motsvarande tid förra året.

Den publika laddinfrastrukturen byggs ut i snabb takt
Elektrifieringen är en av transportsektorns megatrender. Under 2024 har dock elektrifieringen fått sig en törn. De senaste årens starka elbilsförsäljning har planat ut och flera myndigheter har skruvat ned förväntningarna framåt. Trots det ökar antalet publika laddstationer i snabb takt och Drivkraft Sveriges medlemmar och partners driver utvecklingen. I augusti 2024 var det totala antalet publika snabbladdningspunkter 3 479. Motsvarande siffra för 2023 var 2 718. Av dessa finns ungefär 60 procent hos Drivkraft Sveriges medlemmar och partners*.
”För att elektrifieringen ska kunna fortsätta i ett högt tempo så behövs en tillgänglig och publik laddinfrastruktur, både för de som reser långt och för alla de som inte har möjlighet att ladda hemma. Därför är det både roligt och utvecklande att Drivkraft Sverige under året har kunnat välkomna laddbolagen Mer och Recharge som partners”, säger Thomas Schölin, ansvarig för e-Mobility på Drivkraft Sverige.
”Våra medlemmar och partners fortsätter att bygga publik laddinfrastruktur i snabb takt. För många av laddstationerna som nu öppnar togs dock ett investeringsbeslut för ett till två år sedan. För den vidare utbyggnaden är det viktigt att elektrifieringen av fordonsflottan fortsätter så att kundunderlaget växer och motiverar fortsatta investeringar”, fortsätter Thomas Schölin.
Drivmedelsvolymerna ökade marginellt första halvåret 2024
Omställningsbarometern visar dessutom att under första halvåret 2024 har utleveranserna av flytande drivmedel varit något högre än motsvarande period 2023. Under 2023 minskade leveranserna av drivmedel till slutanvändare med knappt 2 procent jämfört med 2022.
Låg andel förnybara drivmedel första halvåret 2024
Under första halvåret 2024 var andelen biodrivmedel lägre än motsvarande period 2023. Andelen hållbara förnybara biodrivmedel var 12,7 procent vilket kan jämföras med 27,6 procent för motsvarande period föregående år. Andelen hållbara förnybara biodrivmedel har sjunkit drastiskt på grund av förändringarna av reduktionsplikten som genomfördes 1 januari 2024.
*Enligt PowerCircles siffror för augusti 2024
Nyckelord
Kontakter
Thomas SchölinAnsvarig e-MobilityDrivkraft Sverige
Tel:070 - 429 60 10thomas.scholin@drivkraftsverige.seViktor GunnarssonAnsvarig Konkurrenskraftsfrågor Drivkraft Sverige
Tel:076 - 147 63 45viktor.gunnarsson@drivkraftsverige.seLänkar
Om oss
Drivkraft Sverige är branschorganisationen för bränsle-, drivmedels- och laddbolagen. Våra medlemsföretag omfattar cirka 3000 energistationer för lätta och tunga fordon och 6 raffinaderier. Branschen befinner sig mitt i omställningen från fossilt till fossilfritt där biodrivmedel och elektrifiering är hörnstenar för att lyckas bli klimatneutrala 2045.
Följ Drivkraft Sverige
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Drivkraft Sverige
Göteborg Energi utsedd till Årets Effektivaste Elnätsbolag26.3.2025 16:06:30 CET | Pressmeddelande
Göteborg Energi har utsetts till Årets Effektivaste Elnätsbolag av Drivkraft Sverige - branschorganisationen för bränsle-, drivmedels- och laddbolagen. Priset, som delades ut i samband med konferensen ”e-Mobility 2025” i Stockholm, togs emot av Lars Edström, vd för Göteborg Energi Nät AB.
Drivkraft Sverige välkomnar Milence och E.ON Drive Infrastructure som nya partners20.3.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Laddoperatörerna Milence och E.ON Drive Infrastructure har nyligen anslutit sig som partners till Drivkraft Sverige - branschorganisationen för bränsle-, drivmedels- och laddbolagen. Därmed representerar Drivkraft Sverige nu en betydande andel av de företag som arbetar med utbyggnad och drift av den publika laddinfrastrukturen för lätta och tunga fordon i Sverige.
DRIVMEDELSÅRET 2024 – Sveriges utsläpp ökade när andelen förnybart sjönk12.3.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Drivkraft Sverige presenterar idag ”Omställningsbarometern” som mäter trycket på omställningen från fossilt till fossilfritt inom drivmedels- och laddbolagsbranschen. Koldioxidutsläppen från bensin och diesel ökade med 22 procent under 2024 jämfört med 2023. Orsaken till utsläppsökningen är främst att andelen hållbara biodrivmedel i vägtrafiken minskat kraftigt till följd av att reduktionsplikten sänkts. Andelen biodrivmedel är nu på den lägsta nivån sedan 2014. De totala utleveranserna av bränsle ökade också något vilket bidrar till utsläppsökningen. Användningen av HVO100 ökar men uppväger inte den sänkta reduktionsplikten.
Stora skillnader i handläggningstider mellan elnätsbolagen27.1.2025 10:29:50 CET | Pressmeddelande
En färsk Novus-undersökning visar på stora skillnader i handläggningstider för tilldelning av den nätkapacitet som behövs för att kunna bygga ut laddinfrastrukturen. Tidsspannet för att få en anslutning kan sträcka sig från några månader till flera år. Mindre nätbolag på mindre/medelstora orter innebär ofta kortare handläggningstider och lägre kostnader.
Andelen biodrivmedel lägst sedan 2014, utsläppen ökar kraftigt20.12.2024 10:00:00 CET | Pressmeddelande
Drivkraft Sverige presenterar idag ”Omställningsbarometern” som mäter trycket på omställningen från fossilt till fossilfritt för drivmedels- och laddbolagen. Omställningen har fått sig en törn, koldioxidutsläppen från bensin och diesel ökar med 23 procent under årets första tio månader jämfört med samma period 2023. Orsaken till utsläppsökningen är att andelen hållbara biodrivmedel i vägtrafiken minskat kraftigt till följd av att reduktionsplikten sänkts. Andelen biodrivmedel är nu på den lägsta nivån sedan 2014. Användningen av HVO100 ökar men uppväger inte den sänkta reduktionsplikten.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum