Region Uppsala

Uppsnabbat från regionfullmäktige den 25 september

Dela

Nya regler för listning vid vårdcentral

Från den 1 januari 2025 ändras reglerna för hur patienter får lista sig vid vårdcentral. Då införs en begränsning som innebär att man får lista om sig högst två gånger per år. 

Regeländringen är en följd av en lagändring som trädde i kraft 2022. Syftet är att skapa ett mer sammanhållet och stabilt system som ger kontinuitet för patienten. Man har också sett att det finns ett samband mellan hög rörlighet och våld i nära relationer, där omlistning används för att undvika orosanmälningar. Därför införs denna begränsning.

En annan förändring i reglerna är att det blir möjligt att tillfälligt begränsa antalet listade patienter på en vårdcentral, till exempel när man har kapacitetsproblem.

Regionfullmäktige fastställde de uppdaterade reglerna för listning, områdesansvar och ickevalsalternativ.

(M), (KD) och (SD) yrkade på avslag. (M), (KD), (SD) och (L) yrkade även på ett tillägg om att det ska vara möjligt att lista sig på vårdcentralsfilialer. Detta avslogs.


Fordon och fordonsunderhåll för Uppsala spårväg ska upphandlas

Region Uppsala ska ingå avtal med AB Transitio om att upphandla spårvagnar med tillhörande strategisk utrustning och tungt och lätt underhåll samt finansiering för spårvagnar och strategisk utrustning. Regionen går i borgen för finansieringen upptill 1,7 miljarder kronor. Det beslutade regionfullmäktige.

Från början innebär beställningen innebär att 22 spårvagnar ska upphandlas. Om kapaciteten behöver öka finns option på att upphandla ytterligare fordon.

(KD) och (SD) yrkade på avslag. (L) lämnade ett tilläggyrkande, som avslogs.


Avtal om genomförande av detaljplan för kapacitetsstark kollektivtrafik godkänt

Region Uppsala äger två fastigheter som ligger utmed sträckan där kapacitetsstark kollektivtrafik ska byggas. Regionfullmäktige godkände ett avtal med Uppsala kommun som innebär att kommunen köper mark på fastigheten Fjärdingen 32:1 och Kronåsen 1:23. Uppsala kommun ges också tillåtelse att riva en del av en strålningsbunker på Akademiska sjukhuset. Region Uppsala kommer att ersättas med 4,9 miljoner kronor.

(KD) och (SD) reserverade sig mot beslutet och yrkade på avslag.


Överenskommelse om omgivningspåverkan för spårväg

Regionfullmäktige godkände ett avtal mellan Region Uppsala och Uppsala kommun som reglerar ansvaret för den planerade spårvägens påverkan på omgivningen. Spårvägen kommer att passera Akademiska sjukhuset, som har verksamheter som kan påverkas av buller, vibrationer och elektromagnetiska fält. Överenskommelsen ska säkerställa att verksamheter som är känsliga för omgivningspåverkan kan fortsätta att bedrivas.

(KD) och (SD) reserverade sig mot beslutet och yrkade på avslag.


Region Uppsala ingår avtal om mark för spårvagnsdepå i Nåntuna

Regionfullmäktige godkände ett avtal med Uppsala kommun om markanvisning för att bygga en spårvagnsdepå för den planerade spårvägen.

Enligt avtalet ska depån uppföras på ett markområde i Nåntuna. Avtalet innebär att Region Uppsala får option på att köpa marken till ett beräknat pris på 60 miljoner kronor. Köpet genomförs när beslut om detaljplan och bygglov vunnit laga kraft.

Regionfullmäktige gav regionstyrelsen i uppdrag att fatta beslut om förvärv och avtal för marken.

(KD) och (SD) reserverade sig mot beslutet och yrkade på avslag.

Interpellationer och frågor besvarade

Vid regionfullmäktiges sammanträde besvarades interpellationer i följande ämnen:
•    Begränsa skarvarna för ett bättre län
•    Varför det råder anställningsstopp på vårdcentralerna i Knivsta
•    Behandlingsansvar för skolbarn med tal-, språk, läs- och/eller skrivstörning
•    Säkerställ utbyggnaden av väg 288 Gimo-Börstil
•    Uppsalapendelns överlevnad
•    Har Region Uppsala en plan för ”trygg trygg” tågpendling mellan Uppsala och Stockholm?
•    När ska det städas upp bland Region Uppsalas tjänstebostäder?
•    Organiserad prostatacancertestning (OPT)
•    25 procent av vårdens budget till nära vård

Det ställdes också en fråga till ansvarigt råd om våldtäktsoffer på Akademiska sjukhuset.

Interpellationerna och svaren finns att ta del av i handlingarna till sammanträdet.

Under dagen hölls även en särskild debatt om kollektivtrafiken och den regionala kollektivtrafikmyndighetens plan för tågtrafiken i Uppsala län. Hela regionfullmäktige kan ses i efterhand på nedanstående länk.

Nyckelord

Länkar

Uppsnabbat innehåller korta sammanfattningar av ett urval av de beslut som fattats i Region Uppsalas styrelser och nämnder. För en fullständig redovisning hänvisas till protokollet, som publiceras tillsammans med handlingarna till aktuellt möte.

Följ Region Uppsala

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Uppsala

Uppsnabbat från regionstyrelsen den 24 september24.9.2024 15:34:26 CEST | Pressmeddelande

Region Uppsala får kansli för samordning inför höjd beredskap och krig Om det skulle bli höjd beredskap eller krig i Sverige ska landets 21 regioner fortsätta sköta sina ordinarie uppdrag – men också stödja Försvarsmakten, framför allt när det gäller sjukvård. För att klara detta krävs att regionerna planerar tillsammans och samordnar sina resurser. Navet i samordningsarbetet blir en gemensam stab med ett gemensamt kansli: regionernas nationella samordning, planering och ledning (NSPL). Region Uppsala ska delta i det regiongemensamma arbetet Nationell samordning, planering och ledning (NSPL). Detta beslutade regionstyrelsen vid sitt möte. Liknande beslut förväntas fattas i övriga svenska regioner. Det kommer även att inrättas ett nationellt kansli - och detta kommer att placeras i Uppsala. Bakgrunden till beslutet är att Sverige nu bygger upp totalförsvaret för att uppnå en samordnad nationell förmåga, och en förmåga att verka tillsammans med allierade nationer inom NATO. Sveriges 21 r

Uppsnabbat från trafik- och samhällsutvecklingsnämnden 23 september23.9.2024 16:09:20 CEST | Pressmeddelande

Överenskommelse med Region Stockholm om kollektivtrafikplikt Region Uppsala ska teckna en överenskommelse med Region Stockholm om att de får rätt att fatta beslut om så kallad allmän kollektivtrafikplikt för pendeltågstrafiken till Uppsala och Bålsta. Kollektivtrafikplikt innebär att den regionala kollektivtrafikmyndigheten ser till att kollektivtrafik upphandlas. Överenskommelse med Heby kommun, Uppsala kommun och Region Uppsala om väg 72 Parterna är överens om att förbättra trafiksäkerheten och för kollektivtrafiken och samtidigt förbättra tillgänglighet för oskyddade trafikanter längs sträckan mellan Heby och Kvarnbolund. Ökade resurser till förarbetet om bussdepå i Enköping Region Uppsala planerar för en ny bussdepå i Enköping. Inför det har en förstudie gjorts för att bland annat fastställa bästa läge för depån. För det fortsatta arbetet med bussdepån beslutade nämnden om medel på 4 000 000. Kostnaden för arbetet för förstudien får maximalt uppgå till 4 700 000 kronor. Yrkande gäl

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye