ManpowerGroup

Ny undersökning: Två av tre företag tror att AI ökar vinsten

Dela

Nästan två av tre svenska företag, 61 procent, tror att artificiell intelligens kommer att ge förbättrade affärsresultat redan inom två år. Samtidigt är svenska företag sämre på att implementera AI jämfört med det globala genomsnittet. Det visar en ny undersökning bland över 40 000 företag, genomförd av Experis.

– Potentialen med artificiell intelligens är enorm, så det är inte förvånande att många bedömer att teknologin kan stärka affärsresultatet. Företagen som har nått insikten att AI inte längre är ett stöttande komplement, utan en affärskritisk del av kärnverksamheten, har en klar fördel. Det gäller såväl företag inom IT- och techbranschen som inom andra sektorer, säger Michael Egnell, Managing Director på Experis.  

61 procent av företagen i Sverige tror att AI kommer att leda till förbättrade affärsresultat inom två år. Det visar en ny undersökning bland 788 svenska arbetsgivare, genomförd av Experis. Optimismen är genomgående – inom samtliga branscher tror mer än hälften av företagen att AI kommer att stärka affären. Störst tilltro till AI har arbetsgivarna inom IT- och techbranschen, där 71 procent ser en ekonomisk vinning, medan andelen i bank-, finans- och fastighetsbranscherna är 67 procent.  

I undersökningen har arbetsgivarna även besvarat frågor om hur långt de kommit i implementeringen av AI. Medan nästan hälften av företagen globalt, 48 procent, uppger att de redan använder AI i verksamheten så är motsvarande andel i Sverige endast 39 procent. Av dessa svarar 13 procent att de använder AI fullt ut, medan 26 procent uppger att de börjat använda AI i delar av verksamheten. 

Undersökningen visar att den vanligaste utmaningen i implementeringen av artificiell intelligens är att de anställda saknar kompetensen att använda tekniken på ett effektivt sätt. Det bekymrar tre av tio arbetsgivare, 30 procent. Nästan lika många, 28 procent, uttrycker oro över utmaningar gällande integritet och regelverk.

– Framstegen inom AI går så snabbt, och har en så stor påverkan på arbetsmarknaden, att det inte är någon överdrift att prata om en revolution. Företag som vill hänga med i utvecklingen bör prioritera att  kompetensutveckla både ledningsgrupp och medarbetare inom AI, säger Michael Egnell.  

Tre tips om AI-implementering 
Företag som vill använda artificiell intelligens framgångsrikt bör främja en kultur där medarbetarna trivs med tekniken. Följande tips kan underlätta övergången till ett AI-baserat arbetssätt.  

  1. Kompetenshöj medarbetarna: Skala upp investeringen i kompetensutveckling för att rusta medarbetare och skapa en kultur av kontinuerligt lärande för att på så vis få större effekt av teknikinvesteringen.
  2. Skapa delaktighet: Engagera anställda att hitta fördelar med implementeringen av AI-baserad teknik i arbetsvardagen, både för verksamheten och kunderna.
  3. Säkerställ etiska metoder: Inrätta ett AI-råd för att utveckla en policy och för att erbjuda ett forum som ger möjlighet att diskutera teknikens användning.

Om undersökningen
Undersökningen baseras på intervjuer med drygt 40 000 arbetsgivare inom näringsliv och offentlig sektor i 41 länder, i Sverige har 788 intervjuer genomförts. Mätningen utfördes under perioden 1–30 april 2024. 

Nyckelord

Kontakter

Om Experis

Experis är världsledande inom IT kompetens, projektlösningar och managed services. I takt med att behovet av IT kompetens ökar, bistår vi våra kunder att utveckla sin IT-infrastruktur, applikationer, molntjänster och cybersäkerhet. Genom Experis Academy utbildar vi människor både i relevanta tekniska färdigheter och övriga avgörande ”mjuka” förmågor. Experis är tillsammans med Manpower, Jefferson Wells och Talent Solutions en del av ManpowerGroup koncernen. Läs mer på: www.experis.se.

Följ ManpowerGroup

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från ManpowerGroup

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye