Håll Sverige Rent

Nu ska skräpet designas bort

Dela

Nedskräpning är ett av vår tids största samhällsproblem. Och trots att det är olagligt att skräpa ner i Sverige hittar vi skräp överallt - i havet, i städer, på höga bergstoppar och alla ställen där emellan. Mycket av skräpet är förpackningar från sånt vi äter och dricker. Nu lanserar Håll Sverige Rent och Näringslivets Producentansvar en guide som ska hjälpa producenter och förpackningsutvecklare att ta med nedskräpningsperspektivet redan i designfasen av förpackningar.

Mycket av skräpet är förpackningar från sånt vi äter och dricker. Foto: Håll Sverige Rent / Jonas Holmqvist
Mycket av skräpet är förpackningar från sånt vi äter och dricker. Foto: Håll Sverige Rent / Jonas Holmqvist

Skräp skadar djur och natur, gör städer otrygga och kostar samhället mycket pengar helt i onödan. Den nationella skräpmätning som Håll Sverige Rent gjorde i stadskärnor och parker år 2023 visar att 9 av 10 skräp är engångsprodukter. 66 procent av skräpet är plast och den vanligaste kategorin inom plast är fimpar följt av mjuka omslag för livsmedel, till exempel förpackningar för godis, glass och snacks samt plastbestruket papper såsom hamburgerpapper och wrappapper. 

Under en skräpplockardag som nyligen anordnades av Håll Sverige Rent plockades 240 ton skräp upp från gator och torg runt om i landet – och det på en enda dag.  

– Genom att tänka till redan när en förpackning designas skulle många av dessa skräp kunna förhindras. Ett bra exempel är lösa korkar, som länge varit ett nedskräpningsproblem i natur och hav. Där har nu risken för nedskräpning minimerats genom att korken sitter fast i sin förpackning, menar Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent.

Designa mot nedskräpning 

Håll Sverige Rent och Näringslivets Producentansvar lanserar nu en designguide mot nedskräpning. Här hittar producenter och förpackningsutvecklare tips och råd för att minska risken att hela eller delar av förpackningen blir till skräp. 

– Vi hoppas att guiden kommer att utgöra ett bra stöd till våra producenter för att undvika förpackningar som bidrar till nedskräpning, exempelvis i form av lösa delar, och designa förpackningar med nedskräpning i åtanke. Den är ett komplement till våra designmanualer för återvinning. Tillsammans ökar de möjligheterna för att hela förpackningen ska kunna materialåtervinnas, förutsatt att den källsorteras på rätt sätt, säger Henrik Nilsson, chef Affärsutveckling och Samhällskontakter på Näringslivets Producentansvar.  

Alla behöver ta ansvar  

Flera olika aktörer har ansvar för ett skräpfritt Sverige. Sveriges kommuner ansvarar för att städa och hålla rent på gator och torg. Producenter är ansvariga för sina förpackningar enligt principen ”förorenaren betalar”. Från 1 januari 2024 ska även producenter för engångsprodukter av plast betala för kommunens uppstädningskostnader. Hur mycket och med vilken avgift fastställs av Naturvårdsverket.  

Även konsumenter har ett ansvar att minska nedskräpningen, dels genom att källsortera sina förpackningar och genom att inte skräpa ner. Att exempelvis kasta ett glasspapper på gatan kan leda till en skräpbot på 800 kronor.   

Här kan du ta del av designguiden mot nedskräpning - klicka här

Mer läsning

Nedskräpningsavgifter för vissa producenter (naturvardsverket.se) 

Nationell skräpmätning 2023, Håll Sverige Rent 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Mycket av skräpet är förpackningar från sånt vi äter och dricker. Foto: Håll Sverige Rent / Jonas Holmqvist
Mycket av skräpet är förpackningar från sånt vi äter och dricker. Foto: Håll Sverige Rent / Jonas Holmqvist
Ladda ned bild
Henrik Nilsson, chef Affärsutveckling och Samhällskontakter på Näringslivets Producentansvar. Foto: Karin Boo
Henrik Nilsson, chef Affärsutveckling och Samhällskontakter på Näringslivets Producentansvar. Foto: Karin Boo
Ladda ned bild
Johann Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent. Foto: Håll Sverige Rent / Emma Grann
Johann Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent. Foto: Håll Sverige Rent / Emma Grann
Ladda ned bild
Nu lanserar Håll Sverige Rent och Näringslivets Producentansvar en designguide mot nedskräpning.
Nu lanserar Håll Sverige Rent och Näringslivets Producentansvar en designguide mot nedskräpning.
Ladda ned bild

Om oss

Skräpet finns överallt – i staden, i naturen och i havet. Håll Sverige Rent arbetar för att förebygga och motverka nedskräpningen. Vi samlar kunskap, driver opinion och tar fram konkreta verktyg och lösningar för att stoppa skräpet.

Håll Sverige Rent är en ideell obunden stiftelse. Vi har 90-konto och är därmed en del av Svensk insamlingskontroll.

Facebook

Instagram

Följ Håll Sverige Rent

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Håll Sverige Rent

132 128 skräphjältar plockade 240 ton skräp i lördags – här var de flitigast25.9.2024 08:15:00 CEST | Pressmeddelande

I lördags deltog 132 128 svenskar, gamla som unga, när hela Sverige plockade skräp tillsammans med Håll Sverige Rent på World Cleanup Day. Tillsammans samlades över 240 000 kilo skräp in. – Engagemanget under dagen var helt otroligt. Nu gäller det att hålla i resterande 364 dagar på året, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent. Här kan du se topplistor över landets flitigaste kommuner och län samt var det plockades mest skräp.

Den skräpiga baksidan av hummerfisket23.9.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

I dag, den 23 september, går årets hummerfiskepremiär av stapeln och många fritidsfiskare ger sig ut längs svenska väst- och bohuskusten i jakt på havets läckerhet. Men den skräpiga baksidan av hummerfisket är att det förloras nästan 4 000 hummertinor varje år. De blir kvar i havet och fortsätter fånga fisk och skaldjur i flera år – helt i onödan. Men det finns knep som minskar risken för att förlora en hummertina.

Hur skräpar vi ner? Skräpbarometern avslöjar svenskarnas beteenden och åsikter20.9.2024 07:30:00 CEST | Pressmeddelande

7 av 10 svenskar tycker att skräp är ett stort problem och hela 97 % av svenska folket tycker att skräpet behöver minska. Det visar Håll Sverige Rents årliga Skräpbarometer där allmänhetens inställning till nedskräpning har undersökts. Snusare är de som i högst grad erkänner nedskräpning och rekordmånga, 6 av 10, uppger att de plockat skräp efter andra det senaste året.

Ny statistik: 9 av 10 svenskar tycker man ska säga till den som skräpar ner17.9.2024 08:50:00 CEST | Pressmeddelande

I samband med World Cleanup Day nu på fredag släpper Håll Sverige Rent årets Skräpbarometer, en årlig undersökning om svenskarnas attityd, kunskap och beteende kring nedskräpning. Men redan nu kan vi avslöja några unika siffror ur rapporten, och resultatet är tydligt – svenskarna tycker det är rätt att plocka skräp efter andra och nästan alla tycker man ska säga till den som skräpar ner.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye