Fritidsbanken

Regeringen satsar 10 miljoner på Fritidsbanken

Dela

Regeringen har beslutat att ge ett bidrag på 10 miljoner kronor till Fritidsbanken Sverige för att ge barn och unga möjlighet att prova olika aktiviteter och att hitta till föreningslivet. Bidraget innebär också en satsning på barn och unga med funktionsnedsättning genom inköp av anpassad sport- och friluftsutrustning till landets fritidsbanker.

Fyra barn spelar badminton utomhus framför en Fritidsbanken-skylt.
Fler barn och unga ska få tillgång till en aktiv fritid genom Fritidsbanken. Foto: Björn Lans

Fritidsbanken samlar in sport- och friluftsutrustning och lånar ut den gratis till personer i alla åldrar, precis som ett bibliotek. Verksamheten finns på 130 platser i landet och drivs oftast av kommunerna. Förra året lånades 1,4 miljoner artiklar från Fritidsbanken.

Genom regeringens satsning ska fler barn och unga hitta till föreningslivet genom Fritidsbanken och personer med funktionsnedsättning ska få tillgång till den utrustning som behövs för att vara fysiskt aktiv.

– Det här är första gången regeringen ger ett statligt stöd till Fritidsbanken, säger David Mathiasson, verksamhetschef på Fritidsbanken Sverige. Det gör att fler låntagare i hela landet kommer att hitta till den organiserade idrotten och friluftslivet. Det gör det även möjligt för oss att fortsätta skapa ett brett och behovsanpassat sortiment av fritidshjälpmedel och parasportutrustning att låna från landets fritidsbanker.

Nästa år inför regeringen ett fritidskort för barn och unga mellan 8-16 år, för att ge dem ökad tillgång till idrott, kultur och friluftsliv. Av de barn och ungdomar som lånar sport- och friluftsutrustning på Fritidsbanken är fyra av tio inte medlem i en förening idag. Av dem vill fler än hälften vara det, visar forskning från Centrum för Idrottsforskning.

– Det kan finnas flera skäl till att man inte är aktiv i en förening. Höga kostnader är en, men många saknar också kunskap om vilka idrotter och friluftsaktiviteter som finns att välja mellan, säger David Mathiasson. Här kan Fritidsbanken spela en viktig roll. Dels får man möjlighet att kostnadsfritt låna den utrustning som behövs, men bidraget från regeringen ger oss samtidigt möjligheter att tillsammans med idrotts- och friluftsrörelsen skapa digitala plattformar där man kan hitta sin aktivitet och lokala förening för att kunna fortsätta med meningsfulla idrotts- eller friluftsaktiviteter i organiserad form.

Regeringen skriver i ett uttalande att Fritidsbanken Sveriges insatser på ett värdefullt sätt kan bidra till att öka tillgången på fritidshjälpmedel och parasportutrustning samt informera om utbudet av fritidsaktiviteter, och därigenom även bidra till ett framgångsrikt införande av fritidskortet.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

En av Fritidsbankens anställda hjälper ett barn i en sitski på en snöig backe. Flera personer i bakgrunden.
Regeringens bidrag till Fritidsbanken kommer delvis att användas till inköp av anpassad utrustning till personer med funktionsnedsättning. Utrustningen kommer att kunna lånas på landets fritidsbanker.
Fritidsbanken
Ladda ned bild

Fakta Fritidsbanken

Fritidsbanken samlar in sport- och friluftsutrustning som inte längre används och lånar ut den gratis i upp till 14 dagar, ungefär som ett bibliotek.

Fritidsbanken grundades 2013 i Deje, Forshaga kommun.

Initiativtagare var diakon Carina Haak.

Fritidsbanken finns på 130 platser i 121 kommuner.

Nio av tio fritidsbanker drivs av kommunen.

Alla huvudmän som driver fritidsbanker är medlemmar i den ideella föreningen Fritidsbanken Sverige.

2023 lånades 1,4 miljoner sport- och friluftsartiklar på Fritidsbanken, en ökning med en halv miljon jämfört med året innan.

Alla får låna på Fritidsbanken, oavsett ålder.

World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye