Afa Försäkring

Ny forskning ska förbättra arbetsmiljön för hbtqi-personer

Dela

För tolfte året i rad delar Afa Försäkring ut ett postdoc-stöd till forskare som är i början av sin karriär och vill utveckla sin kompetens, sitt nätverk inför framtiden och samtidigt bidra till arbetsplatsers utveckling. Amanda Klysing, doktor i psykologi vid Lunds universitet, tilldelas årets postdoc-stöd inom arbetsmiljö på 2,4 miljoner för ett projekt med fokus på hur policyer för likabehandling och inkludering kan utformas för att förbättra hbtqi-personers organisatoriska och sociala arbetsmiljö.

Amanda Klysing, doktor inom psykologi vid Lunds universitet, står framför en grönbladig buske i en blå- och vitrandig skjorta.
Amanda Klysing, doktor inom psykologi vid Lunds universitet, ska forska om hur arbetsmiljön för hbtqi-personer kan förbättras. Fotograf: Lovisa Fey Walltin.

– Amanda Klysings forskning kan bidra till att utveckla policyer och tillämpbara verktyg som organisationer kan använda för att förbättra arbetsmiljön för hbtqi-personer och minska risken för arbetsrelaterad psykisk ohälsa. Därmed kan en god arbetsmiljö skapas för alla anställda inom en organisation, säger Ulrika Hektor, chef för Forskning och Utveckling på Afa Försäkring.

Aktivt policyarbete avgörande för god psykisk hälsa för hbtqi-personer

Tidigare forskning visar att en dålig organisatorisk och social arbetsmiljö bidrar till att hbtqi-personer i Sverige upplever högre grad av psykisk ohälsa än icke-hbtqi-personer. 

– För att minska den stress som cis- och heteronormativitet i arbetsmiljön kan skapa hos hbtqi-personer, rekommenderar flera instanser att organisationer arbetar aktivt med policyer för likabehandling och inkludering, berättar Amanda Klysing, doktor i psykologi vid Lunds universitet. 

Internationell forskning visar att denna typ av policyer kan göra att hbtqi-personer mår bättre på sin arbetsplats. Däremot kan policyerna försämra arbetsklimatet om de inte stödjs och efterlevs av andra anställda. 

– Eftersom det saknas kunskap om effekterna av dessa policyer för arbetsmiljön i en svensk kontext, är det högst angeläget att forska om detta. Det är viktigt att svenska organisationer får relevant kunskap om hur de bäst kan arbeta för att skapa en arbetsmiljö där samtliga anställda mår bra, säger Amanda Klysing.

Forskningen ska komma till praktisk nytta i arbetslivet

– Min forskning kan komma till nytta i arbetslivet genom att ge organisationer stöd i hur de kan arbeta evidensbaserat med utformande och implementering av likabehandlings- och inkluderingspolicyer för hbtqi-personer. Projektets resultat kommer sammanställas i en rapport med rekommendationer för hur dessa policyer utformas, presenteras och efterlevs, säger Amanda Klysing.
  
I ett första steg ska Amanda Klysing undersöka hur svenska organisationer i privat sektor beskriver sina likabehandlings- och inkluderingspolicyer i sin organisationskommunikation. I ett andra steg undersöks hur anställda upplever de policyer som finns på deras arbetsplats samt sin organisatoriska och sociala arbetsmiljö.

Mer information

Forskningsprojektet som får 2024 års postdoc-finansiering på 2,4 miljoner kronor: 
Hur kan policyer för likabehandling och inkludering utformas för att förbättra hbtqi-personers organisatoriska och sociala arbetsmiljö?

Kontakt
Amanda Klysing, doktor i psykologi, Lunds universitet: 076-113 41 54,  amanda.klysing@psy.lu.se.
Diana Persson, forskningssekreterare, Afa Försäkring: 08-696 35 05, diana.persson@afaforsakring.se
Linda Harling, presskommunikatör, Afa Försäkring: 0730-96 35 12, linda.harling@afaforsakring.se.

Om Afa Försäkring som forskningsfinansiär 
Afa försäkring finansierar forskning och utveckling inom arbetsmiljö och hälsa – forskning som kommer till nytta i arbetslivet. På uppdrag av arbetsmarknadens parter satsar Afa försäkring 150 miljoner kronor om året för att förbättra arbetsmiljö och främja hälsa och därmed minska arbetsskador och långvarig sjukfrånvaro för anställda inom det privata näringslivet, kommuner och regioner. Mer information finns på Afa Försäkring webbplats.  

Läs och prenumerera på pressmeddelanden från Afa Försäkring, klicka här

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Amanda Klysing, doktor inom psykologi vid Lunds universitet, står framför en grönbladig buske i en blå- och vitrandig skjorta.
Amanda Klysing, doktor inom psykologi vid Lunds universitet, ska forska om hur arbetsmiljön för hbtqi-personer kan förbättras.
Fotograf: Lovisa Fey Walltin.
Ladda ned bild
Amanda Klysing, doktor inom psykologi vid Lunds universitet, står framför en grönbladig buske i en blå- och vitrandig skjorta.
Amanda Klysing, doktor inom psykologi vid Lunds universitet, ska forska om hur arbetsmiljön för hbtqi-personer kan förbättras.
Fotograf: Lovisa Fey Walltin.
Ladda ned bild
Ulrika Hektor, chef för FoU-avdelningen på Afa Försäkring. Ulrika har på sig glasögon med mörka bågar och en blå blus med vita prickar.
Ulrika Hektor, chef för FoU-avdelningen på Afa Försäkring.
Fotograf: Susanne Kronholm
Ladda ned bild

Afa Försäkring

9 av 10 är försäkrade via jobbet. Afa Försäkring ger trygghet och ekonomiskt stöd vid sjukdom, arbetsskada, arbetsbrist, dödsfall och föräldraledighet. Våra försäkringar är bestämda i kollektivavtal mellan arbetsmarknadens parter och vi försäkrar människor i privat näringsliv, kommuner och regioner. Afa Försäkring drivs utan vinstsyfte och förvaltar cirka 200 miljarder kronor. En viktig del av vår verksamhet är att stödja forskning och projekt som aktivt syftar till att förbättra arbetsmiljön. Afa Försäkring har cirka 650 medarbetare och ägs av Svenskt Näringsliv, LO och PTK. www.afaforsakring.se

Följ Afa Försäkring

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Afa Försäkring

Arbetsgivare kan söka ekonomiskt stöd för arbetsmiljöutbildning9.9.2024 11:00:00 CEST | Pressmeddelande

Afa Försäkring får återigen uppdrag av arbetsmarknadens parter, Svenskt Näringsliv, LO, PTK, att administrera ett stöd på 35 miljoner kronor till arbetsmiljöutbildning. Stödet riktar sig till arbetsgivare inom privat sektor. Utbildningsinsatser där chefer och skydds- eller arbetsmiljöombud på arbetsplatsen deltar tillsammans är särskilt prioriterade. Stödet börjar gälla den 1 september 2024 och pågår till sista december 2025.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye