Fastighetsägarna

Hyresgästföreningen försöker avsluta förhandlingar i Stockholm

Dela

Hyresgästföreningen har meddelat Fastighetsägarna Stockholm att de frånträder pågående förhandlingar om 2025 års hyresjustering i Stockholms län. Precis som i Göteborg där Hyresgästföreningen agerade på samma sätt i början av september anser Fastighetsägarna inte att förhandlingarna är avslutade.

Sedan 2023 kan tvister i förhandlingarna om den årliga hyresjusteringen hänskjutas till en skiljeman för avgörande. Syftet med lagstiftningen är att dels öka effektiviteten i förhandlingarna för att i möjligaste mån undvika retroaktiva höjningar, dels lyfta bort det veto som Hyresgästföreningen tidigare hade i dessa förhandlingar.

– Hyresgästföreningen försöker nu kringgå lagen genom att frånträda förhandlingarna. De menar att det därmed inte skulle finnas någon förhandling att hänskjuta till en skiljeman. Det är minst sagt ett anmärkningsvärt agerande som undergräver förtroendet för det kollektiva förhandlingssystemet, säger Nathalie Brard, förhandlingschef på Fastighetsägarna Stockholm.

I Göteborg var hyresnämnden, som är den instans som utser skiljemän i dessa tvister, tydlig med att Hyresgästföreningens agerande inte var förenligt med lagstiftningens intention. Det innebar att förhandlingarna inte kunde anses som avslutade, vilket i sin tur innebar att hyresnämnden kunde utse en skiljeman, som ska avlämna en rekommendation som hyresjusteringens storlek.

– Vi agerar som om förhandlingarna fortsätter. Om vi inte lyckas komma överens med Hyresgästföreningen kommer vi att vända oss till hyresnämnden för att få en skiljeman utsedd. Vi räknar med att beskedet blir det samma som i Göteborg. Det skulle vara ytterst beklagligt om Hyresgästföreningen gavs en möjlighet att ensidigt avgöra om lagstiftningen ska kunna användas eller inte, säger Nathalie Brard.

Både Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna har medverkat vid tillkomsten av den nya lagstiftningen och välkomnat den. Parterna har dessutom, tillsammans med Sveriges Allmännytta, tagit fram en modell som anger hur och på vilka grunder förhandlingarna ska bedrivas.

– Lagstiftningen och trepartsmodellen har tillkommit för att undvika att hyresgäster ska drabbas av retroaktiva hyreshöjningar och för att hyresjusteringen ska ligga på en förutsebar och rimlig nivå. Vi har svårt att förstå varför Hyresgästföreningen vill sänka den kollektiva förhandlingsmodellen, säger Nathalie Brard.

Förhandlingarna mellan Fastighetsägarna och Hyresgästföreningen har pågått sedan början av juli. Enligt lagstiftningen kan parterna vända sig till hyresnämnden för utseende av en skiljeman om de inte har lyckats komma överens inom tre månader från förhandlingsstarten.

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Fastighetsägarna Stockholm är en medlems- och branschorganisation för fastighetsägare i Stockholms och i Gotlands län med 4 500 medlemmar. Vi strävar efter en väl fungerande fastighetsmarknad och driver fastighetsbranschens frågor framåt – hållbar stadsutveckling, en välfungerande bostadspolitik, fastighetsägares digitala verklighet. Vi arbetar för en levande stad som utvecklas hållbart, nu och i framtiden.

Följ Fastighetsägarna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Fastighetsägarna

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye