Örebro universitet

Ytterligare 40 miljoner till forskning om växtbaserade protein

Dela

Mer vegetariskt och mindre kött på tallrikarna är en förutsättning för att uppnå hållbarhetsmålen i Agenda 2030 – men det saknas mycket kunskap om växtbaserade protein, inte minst från ett hälsoperspektiv. 
Därför har det nationella forskningscentret Plant-based Proteins for Health and Wellbeing, PAN Sweden, som Örebro universitet koordinerar, fått ytterligare 40 miljoner kronor från Formas.

Robert Brummer
Robert Brummer Pavel Koubek, ICON Pavel Koubek, ICON

– Vi följer proteinet hela vägen – från råvara till människors tarmar och hur det påverkar vår hälsa, säger Robert Brummer, professor i gastroenterologi och klinisk nutrition vid Örebro universitet, som leder centret. 
 
PAN Sweden studerar hur växtbaserade protein påverkas när råvaran bearbetas till färdigt livsmedel. Forskarna undersöker varför människor väljer att äta växtbaserat och vad som gör att det smakar gott. De studerar hur olika människor bryter ner växtbaserat protein i tarmen – och hur detta påverkas av kostfiber och vilka hälsoeffekter det ger. 
 
– Och sist men inte minst hur kan vi bidra till att samhället ställer om till mer växtbaserad mat, säger Robert Brummer.

Tvärvetenskaplig forskning 

Forskningscentret fick 48 miljoner kronor hösten 2020 för att starta upp verksamheten. Forskningen är tvärvetenskaplig och i samverkan med näringsliv och offentlig sektor, och det betyder att forskning om mat, nutrition, teknik, medicin och samhällsvetenskap finns under samma paraply. 
 
– Fortsättningsanslaget är ett kvitto på den höga vetenskapliga kvaliteten i universitetets Mat och hälsa profil och på dess goda förmåga att samverka med andra aktörer. Forskningen har också stor betydelse för svensk livsmedelsberedskap, säger Johan Schnürer, rektor vid Örebro universitet och ordförande i styrgruppen för Campus totalförsvar.

Kontakter

Robert Brummer:
robert.brummer@oru.se
073-842 66 00

Bilder

Robert Brummer
Robert Brummer
Pavel Koubek, ICON Pavel Koubek, ICON
Ladda ned bild
Johan Schnürer
Johan Schnürer
Kicki Nilsson, ICON Kicki Nilsson, ICON
Ladda ned bild

Länkar

Om oss

Örebro universitet är ett bredduniversitet med starka professionsutbildningar och forskning som spänner över 36 ämnen inom alla vetenskapliga fält. Vi har 15 000 studenter, 85 utbildningsprogram på grundnivå och avancerad nivå och ett stort utbud av fristående kurser. Örebro universitet har samlat spetskompetens inom tre profilområden: AI och robotik, Mat och hälsa och Föroreningar och samhälle. 

Följ Örebro universitet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Örebro universitet

Humor, varumärkesmaskot och kändisar – så suddade Läkerol ut gränsen mellan mat och medicin under 1900-talet2.10.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Vi är vana vid att dagens marknadsföringskampanjer drar nytta av kändisar, experter och humor för att sälja olika produkter. Men redan i början av 1900-talet använde sig det svenska halstablettmärket Läkerol av liknande strategier för att sudda ut gränsen mellan mat och medicin – och lyckades skapa ett populärt varumärke som vi svenskar konsumerar dagligen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye