Rapportera in misstänkta biverkningar vid vaccination mot blåtunga
Ett utbrott av virussjukdomen blåtunga har upptäckts i Sverige för första gången sedan 2010. I nuläget finns endast nödvacciner tillgängliga, med begränsad dokumentation om biverkningar. Därför uppmanar Läkemedelsverket till att snabbt rapportera in misstänkta biverkningar efter vaccination till Läkemedelsverkets e-tjänst. Läkemedelsverket bistår genom att godkänna licenser för vaccination mot blåtunga serotyp 3.
Blåtunga är en virussjukdom som sprids via blodsugande svidknott och drabbar tama och vilda idisslare som nötkreatur, får och getter samt kameldjur. Sjukdomen sprids inte till människor utan smittar endast djur, där den kan orsaka lidande och allvarlig sjukdom.
Blåtunga finns i flera varianter, så kallade serotyper. Den variant som sprids nu är serotyp 3 (BTV-3) och har hittills orsakat mer allvarliga symptom än den variant som drabbade Sverige 2008.
Efter ett konstaterat utbrott i Nederländerna under hösten 2023 spred sig virussjukdomen snabbt mellan djurbesättningar i flera europeiska länder och sedan september 2024 är blåtunga serotyp 3 konstaterad på svenska gårdar.
Blåtunga löd fram till 26 september 2024 under epizootilagen. Även om sjukdomen inte längre lyder under lagen är den fortfarande anmälningspliktig. Det innebär att redan vid misstanke om att ett djur är drabbat skall veterinär kontaktas och provtagning göras eftersom utvecklingen i Sverige ska kunna följas. Mer information kring anmälan finns på SVA:s hemsida.
Vaccination mot blåtunga
Eftersom blåtunga sprids via insekter är det svårt att skydda djuren. Det finns vaccin som kan skydda mot allvarliga sjukdomssymtom och dödsfall. Vaccination är frivillig och bekostas av djurägaren.
I nuläget har EU inga godkända vacciner mot blåtunga. Dock har så kallade nödvacciner snabbt tagits fram för att skydda djur mot akut sjukdom. Sedan 13 september 2024 har Jordbruksverket godkänt vaccination mot blåtunga. På Jordbruksverkets hemsida finns utförlig information kring sjukdomen samt viktig information kring vaccination mot blåtunga.
För att förskriva vaccin mot blåtunga serotyp 3 krävs licens. Förskrivare kan antingen söka licens hos Läkemedelsverket via apotek eller rekvirera vaccin från SVA.
Uppmanar till rapportering av misstänkta biverkningar
Det finns i nuläget begränsad dokumentation avseende biverkningar av nödvaccinerna jämfört med godkända läkemedel.
Det kan vara svårt att särskilja sjukdomssymptom och biverkningar efter vaccination mot blåtunga. Läkemedelsverket uppmanar till skyndsam rapportering av misstänkta biverkningar efter vaccination mot Blåtunga serotyp-3 via vår e-tjänst. Alla får rapportera, även djurägare.
Nyckelord
Kontakter
Läkemedelsverkets presstjänst
Tel:018-18 36 25press@lakemedelsverket.seLänkar
Läkemedelsverket arbetar för att patienten, hälso- och sjukvården samt djursjukvården får tillgång till säkra och effektiva produkter och att de används ändamålsenligt och effektivt. Läkemedelsverkets vision är att vara en ledande kraft i samverkan för bättre hälsa.
Följ Läkemedelsverket
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Läkemedelsverket
Vården klarar november – trots bristen på infusionsvätskor21.11.2024 13:12:34 CET | Pressmeddelande
Trots att situationen fortsatt är instabil ser vården ut att klara av bristen på infusionsvätskor under november och december. Licensläkemedel, varsam användning i vården och täta samarbeten mellan företag, regioner och myndigheter ser ut att ha gett resultat.
Vi vill ha fler biverkningsrapporter om hormonläkemedel21.11.2024 10:50:52 CET | Pressmeddelande
Hormonläkemedel i gel-, kräm- och sprayform med testosteron och östrogen skulle i sällsynta fall kunna ge biverkningar hos människor och djur i användarens närhet. Som alltid när man upplever biverkningar av ett läkemedel ska man rapportera in detta till Läkemedelsverket.
Nu blir det enklare att rapportera misstänkta biverkningar av djurläkemedel19.11.2024 08:30:00 CET | Pressmeddelande
Läkemedelsverket har en ny e-tjänst för rapportering av misstänkta biverkningar efter läkemedelsbehandling av djur. Myndigheten uppmanar alla djurägare att rapportera misstänkta biverkningar. Rapporterna är viktiga och används för att övervaka och förbättra säkerheten för djurläkemedel.
Ny e-tjänst ska underlätta biverkningsrapportering för veterinärläkemedel19.11.2024 08:29:00 CET | Pressmeddelande
En ny e-tjänst ersätter tidigare pappersblanketter för att rapportera misstänkta biverkningar efter läkemedelsbehandling av djur. Läkemedelsverket uppmanar all personal inom djurens hälso- och sjukvård att rapportera in misstänkta biverkningar.
Leqembi rekommenderas för behandling av tidig Alzheimers sjukdom15.11.2024 14:03:31 CET | Pressmeddelande
EMA:s humanmedicinska kommitté CHMP har omprövat godkännandet av läkemedlet Leqembi. Slutsatsen i den nya rekommendationen är att fördelarna överväger riskerna i en begränsad patientpopulation av alzheimerpatienter.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum