Ny rapport: Cheferna uppskattar sitt jobb – men stress och dryckesvanor sticker ut när de frågas om sin hälsa
Chefer skattar inom en rad hälsoområden sitt mående bättre än medarbetare gör. Men det finns utmaningar. Chefer upplever högre stress än medarbetare. Över hälften av Sveriges chefer upplever svårigheter att koppla av och nästan tre av tio chefer har svårigheter att hinna med sina arbetsuppgifter. Chefer uppger även oftare än medarbetare alkoholvanor som kan utgöra ett riskdrickande för individen. Det visar en ny undersökning från Falck (fd Previa) baserad på 4 000 chefer över hela landet.
- Att vara chef idag innebär höga krav och förväntningar från både ledning och medarbetare. Men även chefen är medarbetare med rätt till en hållbar arbetsmiljö, säger Lena-Karin Allinger, psykolog och organisationskonsult på Falck (fd Previa).
I rapporten ”Hur mår chefen?” har Falck (fd Previa) kartlagt chefers hälsa och mående i synnerhet, men även tittat på hur chefers mående och medarbetares mående skiljer sig. Undersökningen bygger på 4 256 hälso- och arbetsmiljöprofiler genomförda med chefer första januari 2023 till sista december 2023 över hela landet. Jämförelserna med medarbetare bygger på 23 934 hälso- och arbetsmiljöprofiler genomförda under samma tidsperiod.
Rapporten visar att chefer inom de flesta områden skattar sin hälsa något bättre än medarbetare gör. Chefer generellt upplever att de har ett meningsfullt och stimulerande uppdrag. I en jämförelse av åtta olika områden uppger chefer ett bättre mående än medarbetare i sex av dem. Det gäller allmänt hälsotillstånd, motion, besvär i rörelseapparaten, övergripande social och organisatorisk arbetsmiljö, sömn samt energinivåer.
I två områden uppger dock chefer svar som i högre grad faller inom risknivå än medarbetare. Fler chefer än medarbetare uppger stress som kan innebära risk för ohälsa och fler chefer än medarbetare uppger inom alkohol svar som kan innebära ett riskdrickande för individen.
Diagram 1. Andel som skattar sig på nivåer som kan innebära risk för ohälsa. Chefer samt medarbetare.
Inom social och organisatorisk arbetsmiljö uppger chefer att många delar fungerar väl. Samtidigt finns tydliga utmaningar. Chefer upplever brister när det gäller ”att få information i god tid gällande viktiga beslut, förändringar och framtidsplaner" och kring att själva få stöd från sin närmaste chef vid behov. Chefer upplever även tydliga utmaningar med att hinna med sina arbetsuppgifter.
Diagram 2. Andel chefer som uppger aldrig/sällan/ibland inom sakfrågor social och organisatorisk arbetsmiljö.
- När chefer har svårt att hinna med kan det få stora effekter för hela organisationen. Det blir ett inbyggt systemfel som orsakar nya problem. Därför är det viktigt att skapa organisatoriska förutsättningar som möjliggör för chefer att “vara ledare”, säger Lena-Karin Allinger.
Totalt 36 % av cheferna upplever stress på en nivå som kan utgöra hälsorisker. Motsvarande siffra för medarbetare är 30 %. Att chefer har svårare än medarbetare att hinna slutföra sina arbetsuppgifter är sannolikt en del i den högre stressupplevelsen för chefer. Över hälften av cheferna uppger att de har svårt att koppla av. Rapporten visar även att chefsuppdraget kommer med en högre stress, oavsett utbildningsnivå.
- Att vara chef idag innebär ett enormt tryck av krav och förväntningar från högre ledning och från medarbetare. Upplevelsen av att ständigt vara tillgänglig begränsar möjligheten till återhämtning och vila, säger Lena-Karin Allinger.
Inom alkohol uppger fler chefer än medarbetare alkoholkonsumtion som kan innebära ett riskdrickande för individen. Skillnaden mellan chefer och medarbetare tycks visa att chefsrollen har lika stor påverkan på alkoholvanor som utbildningsnivån har.
Rapporten ”Hur mår chefen?” visar även att chefer utan höga stressnivåer fortfarande uppger svar som kan utgöra ett riskdrickande för individen i högre grad än medarbetare – oberoende av stressnivå.
Läs mer:Rapporten "Hur mår chefen?"
Om rapporten:
Rapporten ”Hur mår chefen?” bygger på 4 256 hälso- och arbetsmiljöprofiler genomförda med chefer första januari 2023 till sista december 2023 över hela landet. Jämförelserna med medarbetare bygger på 23 934 hälso- och arbetsmiljöprofiler genomförda under samma tidsperiod.
Hälso- och arbetsmiljöprofiler är ett kartläggningsverktyg som behandlar levnadsvanor, besvär i rörelseapparaten, välbefinnande och den sociala och organisatoriska arbetsmiljön. Respondenterna svarar på en rad frågor och ger individen möjlighet att ta del av hur levnadsvanor, fysiska besvär, kondition och arbetsmiljö påverkar välbefinnandet. Hälso- och arbetsmiljöprofilen ger ett brett hälsoperspektiv med fokus på vad som kan förbättra hälsan för individen och organisationen.
Att vara chef idag innebär höga krav och förväntningar från både ledning och medarbetare. Ett hållbart ledarskap är avgörande för organisationens mående i stort. Därför är det viktigt att sätta chefens mående på agendan.
För mer information kontakta:
Peter Skald, kommunikationsansvarig, +46 (0)70 413 08 13, peter.skald@falcksverige.se
Sandra Ahlstrand, kommunikatör, +46 (0)70 635 89 62, sandra.ahlstrand@falcksverige.se
Relaterade länkar
Kontakter
Peter SkaldKommunikationsansvarig
Tel:070-413 08 13peter.skald@falcksverige.seSandra AhlstrandKommunikatör
Tel:070-635 89 62sandra.ahlstrand@falcksverige.seBilder
Länkar
Om oss
Med 1 000 experter över hela landet är Falck Sveriges mest kompletta leverantör av tjänster inom hälsa och arbetsliv. Vi erbjuder företagshälsovård, kris- och personalstöd, organisations- och ledarskapsutveckling, omställnings- och karriärtjänster och hälsotjänster för privatpersoner. Våra tjänster når över 2 miljoner människor och bidrar till ett hållbart arbetsliv och privatliv för alla.
Falcks svenska verksamhet innefattar även tjänster inom ambulans och räddningstjänst.
Följ Falck Sverige
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Falck Sverige
Färre sjukskrivningar än på flera år i december – bådar gott inför jul18.12.2024 09:11:06 CET | Pressmeddelande
Med bara några dagar kvar till jul är sjukskrivningsläget positivare än på flera år. Förkylningar och VAB står för den största frånvaron på arbetsplatser, men trenden efter covid med ovanligt höga sjuktal inför jul verkar nu vänt. Det visar färska siffror från Falck Sjuk & Frisk, det mest omfattande och aktuella verktyget för analys av frånvarostatistik i Sverige.
Stora skillnader i sjuktal mellan chefer och medarbetare21.10.2024 08:12:00 CEST | Pressmeddelande
Chefer har kraftigt lägre sjukfrånvaro än medarbetare. Det visar färska siffror från Falck Sjuk & Frisk, det mest omfattande och aktuella verktyget för analys av frånvarostatistik i Sverige. Samtidigt uppger många chefer att de arbetar även när de är sjuka.
Chefer har svårt att släppa jobbet under semestern – många förväntas jobba, andra kan inte låta bli17.6.2024 10:00:00 CEST | Pressmeddelande
Fler än fyra av tio chefer planerar att aktivt arbeta under semestern, antingen för att de förväntas vara tillgängliga eller för att de själva inte kan låta bli. Tre av tio chefer planerar kolla mailen sporadiskt. Endast 29 procent av cheferna tror sig kunna släppa jobbet helt under semestern. Det visar ny statistik från Falck. Men att inte låta semestern vara just semester kan vara skadligt i det långa loppet.
Klassiska ”vabruari” uteblev – men vinterkräksjuka och förkylningar ökar22.2.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Februari 2024 är ovanligt lugn på sjukskrivningsfronten. Framför allt är nivåerna för vård av barn betydligt lägre än traditionellt. Dock syns varningssignaler i form av ökande förkylningar och magsjukebesvär bland de just nu i övrigt låga sjuktalen. Det visar dagsaktuell statistik ur Falcks (Fd Previas) tjänst för sjukanmälan med över 150 000 anställda på 440 företag över hela Sverige.
Nedsatta energinivåer vanligt bland kvinnor och unga i arbetslivet2.2.2024 10:54:00 CET | Pressmeddelande
Omkring tre av tio medarbetare upplever brist på energi på en nivå som kan innebära risker. Trötthet och avsaknad av ork och energi är de vanligaste symptomen. Unga och kvinnor är mest drabbade där hälften upplever någon form av avsaknad av ork och energi. Fyra av tio kvinnor upplever känslomässig utmattning. Energinivåerna samspelar med den sociala arbetsmiljön, motivation och stressnivåer. Det visar en ny undersökning från Falck (fd Previa) baserad på 23 000 medarbetare över hela landet.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum