Falck Sverige

En tredjedel stressade på risknivå – högre stress bland de som arbetar hemma

Dela

En tredjedel upplever stress på risknivå. Kvinnor rapporterar högre stressnivåer och blir oftare sjukskrivna på grund av stress och psykosociala besvär, och har en högre frekvens av upprepad korttidsfrånvaro. Det visar en ny rapport från Falck. Rapporten belyser också samband mellan stress och livsstilsfaktorer, där anställda med hög stress även rapporterar sämre sömn, mindre fysisk aktivitet och mer värk i kroppen. Dessutom framgår att distansarbete är förknippat med högre stressnivåer.

Cirkeldiagram som visar stressnivåfördelning. Totalt: hög risk 9,5%, viss risk 23,3%, låg risk 67,2%. Kvinnor: hög risk 13,1%, viss risk 27,4%, låg risk 59,5%. Män: hög risk 7,6%, viss risk 21,4%, låg risk 71,0%.
Fördelning stressnivå. Totalt (vänster), kvinnor (mitten) och män (höger).

Falcks nya rapport Stress i arbetslivet bygger på drygt 25 000 hälso- och arbetsmiljöprofiler, sjukstatistik från 150 000 anställda och data från våra leveranser av tjänster inom hälsa och arbetsmiljö.

Rapporten visar att en tredjedel upplever stress på risknivå, kvinnor är mer drabbade än män.

"Ohälsosam stress är en stor utmaning, och arbetsgivare behöver närmare undersöka bakomliggande orsaker och arbeta för att skapa en arbetsmiljö som främjar hälsa. Vi kan se att kvinnor både upplever högre stress och oftare blir sjukskrivna på grund av psykisk ohälsa, det behöver tas på allvar. Samtidigt vet vi att män är mindre benägna att söka hjälp för psykisk ohälsa, vilket gör att det där kan finnas ett mörkertal", säger Maria Steneskog Nyman, leg psykolog och chef för Falck Sjuk och Frisk.

Högst stressnivåer uppger kvinnor under 30 år. Totalt 45,5 procent av kvinnorna under 30 år uppger stress på risknivå, varav nästan 17 procent procent uppger stressnivåer på hög risk. Kvinnor mellan 30-50 år uppger nästan lika höga stressnivåer. Män över 50 år uppger lägst stressnivåer. 

Stapeldiagram%20som%20visar%20stressniv%E5er%20f%F6rdelat%20p%E5%20k%F6n%20och%20%E5lder.%20Grupperna%20inkluderar%20m%E4n%20och%20kvinnor%20under%2030%20%E5r%2C%20mellan%2030-50%20%E5r%20och%20%F6ver%2050%20%E5r.
Fördelning stressnivå. Kön samt ålder.

"Det är viktigt att stötta unga medarbetare som är nya i arbetslivet och som tidigt visar tecken på stressrelaterad ohälsa. Det kan handla om extra stöd och uppföljning när man är nyanställd, mentorskap, nära kommunikation med chef. Men även att stötta unga medarbetare i förväntningar på att kunna ta ett självledarskap i hälsa och sina egna behov för att vara hållbar i arbetslivet", säger Åsa Miemois, hälsoutvecklare på Falck.

Många verksamheter har ställt om till hybrida arbetssätt, där arbetet kan utföras både på arbetsplatsen och på distans. Hybrid- och distansarbete ökar flexibiliteten, men ställer också krav på att skapa goda förutsättningar för den fysiska och psykiska arbetsmiljön. De som arbetar mer än halva tiden hemifrån uppger i högre utsträckning stress på risknivå. Bland dem som är under 30 år och arbetar hemifrån mer än halva tiden är det 46,2 procent som uppger stress på risknivå.

Stapeldiagram%20som%20visar%20andelen%20personer%20som%20uppger%20stress%20p%E5%20riskniv%E5.%20J%E4mf%F6relse%20mellan%20de%20som%20inte%20arbetar%20hemifr%E5n%20och%20de%20som%20arbetar%20hemifr%E5n%20minst%20halva%20tiden.%20Kategorier%20inkluderar%20total%2C%20kvinnor%2C%20m%E4n%2C%20olika%20%E5ldersgrupper%2C%20chef%20och%20medarbetare.
Andel som uppger stress på risknivå. Uppdelning arbetar ej hemifrån samt arbetar hemma minst halva tiden.

"Hybrid- och distansarbete är idag en självklarhet i många branscher. Flexibiliteten ökar, men det ställer också nya krav på strukturer, mötesformer och ledarskap. Möjligheten till social samvaro och kollegialt utbyte riskerar att minska när vi ses mindre på arbetsplatsen", säger Lena-Karin Allinger, organisationskonsult på Falck.

Rapporten visar även hur stress och andra livsstilsfaktorer samspelar. Individer med höga stressnivåer tenderar att även sova sämre, motionera mindre och uppleva lägre energinivåer. De upplever också sin arbetsmiljö som sämre och har oftare problem med värk i kroppen.

Stapeldiagram%20som%20visar%20andelen%20individer%20med%20l%E5ga/otillfredsst%E4llande%20v%E4rden%20inom%20olika%20livsstilsomr%E5den.%20Kategorierna%20%E4r%20motion%20och%20r%F6relse%2C%20s%F6mn%2C%20energi%2C%20social%20och%20organisatorisk%20arbetsmilj%F6%2C%20samt%20v%E4rk%20i%20kroppen.%20Diagrammet%20j%E4mf%F6r%20individer%20med%20och%20utan%20riskniv%E5%20f%F6r%20stress.
Andel på låga/ otillfredsställande värden ur hälsosynpunkt inom olika livsstilsområden. Uppdelning individer med stress på risknivå/ej risknivå. Totalt.

"Stress har blivit en allt vanligare orsak till sjukskrivingar, och arbetsplatsens krav, kultur och organisation spelar en stor. Det krävs ett aktivt arbete med fokus på organisatoriska faktorer i kombination med individuella anpassningar. Företag och organisationer behöver fokusera på att skapa en hälsofrämjande arbetsmiljö, där stöd, återhämtning och balans också prioriteras," säger Lena-Karin Allinger, organisationskonsult på Falck. 

Sjukskrivningar beror ofta på en kombination av ökade arbetskrav, högre stressnivåer och svårigheter att balansera arbete och privatliv. Kvinnor under 30 år är de som i högst grad upplever hög stress och psykosociala besvär men när vi tittar på vilka som hamnar i längre sjukskrivning för denna problematik så är kvinnor över 30 år mest drabbade.

Stapeldiagram%20som%20visar%20l%E5ngtidssjukskrivningar%20p%E5%20grund%20av%20psykosociala%20besv%E4r%202024%2C%20uppdelat%20efter%20k%F6n%20och%20olika%20%E5ldersintervall.
Långtidssjukskrivningar på grund av psykosociala besvär 2024. Kön och ålder.

"För att minska risken för långtidssjukskrivningar underlättar det att ha system för att fånga upp tidiga tecken på ohälsa och att följa individers mående och arbetstillfredsställelse kontinuerligt. En hållbar arbetsplats främjar både prestation och hälsa", säger Maria Steneskog Nyman, leg psykolog och chef för Falck Sjuk och Frisk.

Att förstå orsakerna till stress, dess effekter och vilka grupper som är mest utsatta är avgörande för att skapa hälsosamma, hållbara arbetsplatser och samtidigt förebygga sjukskrivningar kopplade till stressrelaterade besvär.

"Att uppleva stress är en naturlig del av livet och att ha kortare perioder av stress är inte farligt i sig. Däremot om jag befinner mig under långvarig stress och inte får möjlighet att återhämta mig så kan det få negativa kan konsvenser," säger Åsa Miemois, hälsoutvecklare på Falck.

 

Om rapporten Stress i arbetslivet:

Rapporten Stress i arbetslivet bygger på drygt 25 000 hälso- och arbetsmiljöprofiler genomförda januari till december 2024. Falcks hälso- och arbetsmiljöprofiler kartlägger levnadsvanor, besvär i rörelseapparaten, välbefinnande och den sociala och organisatoriska arbetsmiljön. Det är en typ av hälsoundersökning som ger en bild av hur levnadsvanor, fysiska besvär, kondition och arbetsmiljö påverkar välbefinnandet.

Hälso- och arbetsmiljöprofilen ger ett brett hälsoperspektiv med fokus på vad som kan förbättra hälsan för medarbetaren och organisationen. Varje individ som gör en hälso- och arbetsmiljöprofil skattar sig själv inom en rad områden och får svar om hen ligger på röd, gul eller grön nivå där grön innebär ingen risk, medan gul visar på en viss risk och röd färg hög risk. I denna rapport fokuserar vi på stress, men har även gjort en rad korsläsningar mellan stress och andra hälso- och livsstilsområden.

Rapporten bygger även på sjukskrivningsstatistik från ca 155 000 individer samt data från våra leveranser av tjänster inom hälsa och arbetsmiljö. Genom att kombinera dessa källor kan vi få en bred och detaljerad bild av stressproblematik i arbetslivet.

Falck ger kontinuerligt ut rapporter och statistik kring olika utmaningar i arbetslivet. Denna rapport följer upp rapporten Stress i arbetslivet som vi släppte våren 2023.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Stapeldiagram som visar stressnivåer fördelat på kön och ålder. Grupperna inkluderar män och kvinnor under 30 år, mellan 30-50 år och över 50 år.
Fördelning stressnivå. Kön samt ålder.
Ladda ned bild
Stapeldiagram som visar andelen personer som uppger stress på risknivå. Jämförelse mellan de som inte arbetar hemifrån och de som arbetar hemifrån minst halva tiden. Kategorier inkluderar total, kvinnor, män, olika åldersgrupper, chef och medarbetare.
Andel som uppger stress på risknivå. Uppdelning arbetar ej hemifrån samt arbetar hemma minst halva tiden.
Ladda ned bild
Stapeldiagram som visar andelen individer med låga/otillfredsställande värden inom olika livsstilsområden. Kategorierna är motion och rörelse, sömn, energi, social och organisatorisk arbetsmiljö, samt värk i kroppen. Diagrammet jämför individer med och utan risknivå för stress.
Andel på låga/ otillfredsställande värden ur hälsosynpunkt inom olika livsstilsområden. Uppdelning individer med stress på risknivå/ej risknivå. Totalt.
Ladda ned bild
Stapeldiagram som visar långtidssjukskrivningar på grund av psykosociala besvär 2024, uppdelat efter kön och olika åldersintervall.
Långtidssjukskrivningar på grund av psykosociala besvär 2024. Kön och ålder.
Ladda ned bild
Kvinna i kontorsmiljö, leende och klädd i en mörkblå tröja.
Pressbild Åsa Miemois, hälsoutvecklare Falck
Ladda ned bild
Maria Steneskog Nyman, psykolog, Falck
Maria Steneskog Nyman, psykolog, Falck
Ladda ned bild
Lena-Karin-Allinger, psykolog och organisationskonsult, Falck
Lena-Karin-Allinger, psykolog och organisationskonsult, Falck
Ladda ned bild
Cirkeldiagram som visar stressnivåfördelning. Totalt: hög risk 9,5%, viss risk 23,3%, låg risk 67,2%. Kvinnor: hög risk 13,1%, viss risk 27,4%, låg risk 59,5%. Män: hög risk 7,6%, viss risk 21,4%, låg risk 71,0%.
Fördelning stressnivå. Totalt (vänster), kvinnor (mitten) och män (höger).
Ladda ned bild

Dokument

Om oss

Med 1 000 experter över hela landet är Falck Sveriges mest kompletta leverantör av tjänster inom hälsa och arbetsliv. Vi erbjuder företagshälsovård, kris- och personalstöd, organisations- och ledarskapsutveckling, omställnings- och karriärtjänster och hälsotjänster för privatpersoner. Våra tjänster når över 2 miljoner människor och bidrar till ett hållbart arbetsliv och privatliv för alla.

Falcks svenska verksamhet innefattar även tjänster inom ambulans och räddningstjänst.

Följ Falck Sverige

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Falck Sverige

Färre sjukskrivningar än på flera år i december – bådar gott inför jul18.12.2024 09:11:06 CET | Pressmeddelande

Med bara några dagar kvar till jul är sjukskrivningsläget positivare än på flera år. Förkylningar och VAB står för den största frånvaron på arbetsplatser, men trenden efter covid med ovanligt höga sjuktal inför jul verkar nu vänt. Det visar färska siffror från Falck Sjuk & Frisk, det mest omfattande och aktuella verktyget för analys av frånvarostatistik i Sverige.

Chefer har svårt att släppa jobbet under semestern – många förväntas jobba, andra kan inte låta bli17.6.2024 10:00:00 CEST | Pressmeddelande

Fler än fyra av tio chefer planerar att aktivt arbeta under semestern, antingen för att de förväntas vara tillgängliga eller för att de själva inte kan låta bli. Tre av tio chefer planerar kolla mailen sporadiskt. Endast 29 procent av cheferna tror sig kunna släppa jobbet helt under semestern. Det visar ny statistik från Falck. Men att inte låta semestern vara just semester kan vara skadligt i det långa loppet.

Ny rapport: Cheferna uppskattar sitt jobb – men stress och dryckesvanor sticker ut när de frågas om sin hälsa5.4.2024 08:31:00 CEST | Pressmeddelande

Chefer skattar inom en rad hälsoområden sitt mående bättre än medarbetare gör. Men det finns utmaningar. Chefer upplever högre stress än medarbetare. Över hälften av Sveriges chefer upplever svårigheter att koppla av och nästan tre av tio chefer har svårigheter att hinna med sina arbetsuppgifter. Chefer uppger även oftare än medarbetare alkoholvanor som kan utgöra ett riskdrickande för individen. Det visar en ny undersökning från Falck (fd Previa) baserad på 4 000 chefer över hela landet.

Klassiska ”vabruari” uteblev – men vinterkräksjuka och förkylningar ökar22.2.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande

Februari 2024 är ovanligt lugn på sjukskrivningsfronten. Framför allt är nivåerna för vård av barn betydligt lägre än traditionellt. Dock syns varningssignaler i form av ökande förkylningar och magsjukebesvär bland de just nu i övrigt låga sjuktalen. Det visar dagsaktuell statistik ur Falcks (Fd Previas) tjänst för sjukanmälan med över 150 000 anställda på 440 företag över hela Sverige.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye