Klassiska ”vabruari” uteblev – men vinterkräksjuka och förkylningar ökar
Februari 2024 är ovanligt lugn på sjukskrivningsfronten. Framför allt är nivåerna för vård av barn betydligt lägre än traditionellt. Dock syns varningssignaler i form av ökande förkylningar och magsjukebesvär bland de just nu i övrigt låga sjuktalen. Det visar dagsaktuell statistik ur Falcks (Fd Previas) tjänst för sjukanmälan med över 150 000 anställda på 440 företag över hela Sverige.
- Det börjar bli dags att döpa om det klassiska ”vabruari”. Efter pandemin ser vi nya trender i sjukskrivningsmönster, där februari inte längre är den månad på året där sjukdom och VAB härjar som mest, säger Maria Steneskog Nyman, beteendevetenskaplig rådgivare och chef för Falcks sjukanmälanstjänst.
Diagram 1. Frånvaroanmälningstalet i procent per vecka. År 2015-2024.
Statistiken kommer från Sveriges största företagshälsa Falcks tjänst för sjukanmälan som omfattar 151 000 anställda på 440 företag och offentliga organisationer över hela Sverige, och avser nya sjuk- och vab-tillfällen oavsett bransch. Sjuk-, vab- och friskanmälan görs via telefon eller online och inkluderar sjukvårdsrådgivning och uppföljning av sjukfrånvaro.
Innan pandemin var februari varje år den månad där flest var frånvarande från arbete på grund av sjukdom och vab under året. Nu börjar nya mönster sättas. Februari 2024 ser ut att bli en lugn månad med relativt låga sjuktal, även om en viss ökning av sjukskrivningar skett stadigt under hela månaden.
- Det nya mönstret med ökade möjligheter att ta till hemarbete kan påverka sjuktalen. Istället för att sjukanmäla sig så väljer de som kan att arbeta hemifrån trots att man har en kraftigare infektion, säger Maria Steneskog Nyman.
Förkylningar är den frånvaroorsak som ökat mest i februari. Dock är förkylningar mindre utbredda än under den höga topp som noterades strax före jul 2023. Vård av barn är den näst vanligaste orsaken till frånvaro från jobbet just nu. Därefter följer influensabesvär, huvudvärk/yrsel samt magsjukebesvär.
Diagram 2. Frånvarotillfällen per anställd och vecka. Fem vanligaste orsakerna.
Även om frånvaro från arbetet på grund av vab är den näst vanligast frånvaroorsaken är vård av barn dock långt från de nivåer som vanligtvis syns i februari under 2024.
Diagram 3. Vab per anställd och vecka. År 2019-2024.
- Här skulle det vara intressant att undersöka närmare vad som påverkar skillnader mellan åren. En hypotes är att de som har möjlighet att arbeta hemifrån idag i högre grad väljer att göra så även när barnen är sjuka istället för att ta ut vab, säger Maria Steneskog Nyman.
Februari är vanligtvis även den månad då vinterkräksjukan är som värst. Under 2024 syns en stadig ökning av magsjukebesvär i februari, dock har ökningen inte varit lika snabb och kraftfull som tidigare år.
Diagram 4. Magsjukebesvär per anställd och vecka. År 2019-2024.
- Även om det på helheten handlar om låga tal för magsjukebesvär, ser vi en markant skillnad 2021 jämfört med övriga år. Att vi ligger fortsatt lägre än år innan Covid kan handla om ett lite annat beteendemönster som exempelvis handtvätt och att stanna hemma när man inte mår bra, säger Maria Steneskog Nyman.
Kontakter
Peter SkaldKommunikationsansvarig
Tel:070-413 08 13peter.skald@falcksverige.seSandra AhlstrandKommunikatör
Tel:070-635 89 62sandra.ahlstrand@falcksverige.seBilder
Om oss
Med 1 000 experter över hela landet är Falck Sveriges mest kompletta leverantör av tjänster inom hälsa och arbetsliv. Vi erbjuder företagshälsovård, kris- och personalstöd, organisations- och ledarskapsutveckling, omställnings- och karriärtjänster och hälsotjänster för privatpersoner. Våra tjänster når över 2 miljoner människor och bidrar till ett hållbart arbetsliv och privatliv för alla.
Falcks svenska verksamhet innefattar även tjänster inom ambulans och räddningstjänst.
Följ Falck Sverige
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Falck Sverige
Färre sjukskrivningar än på flera år i december – bådar gott inför jul18.12.2024 09:11:06 CET | Pressmeddelande
Med bara några dagar kvar till jul är sjukskrivningsläget positivare än på flera år. Förkylningar och VAB står för den största frånvaron på arbetsplatser, men trenden efter covid med ovanligt höga sjuktal inför jul verkar nu vänt. Det visar färska siffror från Falck Sjuk & Frisk, det mest omfattande och aktuella verktyget för analys av frånvarostatistik i Sverige.
Stora skillnader i sjuktal mellan chefer och medarbetare21.10.2024 08:12:00 CEST | Pressmeddelande
Chefer har kraftigt lägre sjukfrånvaro än medarbetare. Det visar färska siffror från Falck Sjuk & Frisk, det mest omfattande och aktuella verktyget för analys av frånvarostatistik i Sverige. Samtidigt uppger många chefer att de arbetar även när de är sjuka.
Chefer har svårt att släppa jobbet under semestern – många förväntas jobba, andra kan inte låta bli17.6.2024 10:00:00 CEST | Pressmeddelande
Fler än fyra av tio chefer planerar att aktivt arbeta under semestern, antingen för att de förväntas vara tillgängliga eller för att de själva inte kan låta bli. Tre av tio chefer planerar kolla mailen sporadiskt. Endast 29 procent av cheferna tror sig kunna släppa jobbet helt under semestern. Det visar ny statistik från Falck. Men att inte låta semestern vara just semester kan vara skadligt i det långa loppet.
Ny rapport: Cheferna uppskattar sitt jobb – men stress och dryckesvanor sticker ut när de frågas om sin hälsa5.4.2024 08:31:00 CEST | Pressmeddelande
Chefer skattar inom en rad hälsoområden sitt mående bättre än medarbetare gör. Men det finns utmaningar. Chefer upplever högre stress än medarbetare. Över hälften av Sveriges chefer upplever svårigheter att koppla av och nästan tre av tio chefer har svårigheter att hinna med sina arbetsuppgifter. Chefer uppger även oftare än medarbetare alkoholvanor som kan utgöra ett riskdrickande för individen. Det visar en ny undersökning från Falck (fd Previa) baserad på 4 000 chefer över hela landet.
Nedsatta energinivåer vanligt bland kvinnor och unga i arbetslivet2.2.2024 10:54:00 CET | Pressmeddelande
Omkring tre av tio medarbetare upplever brist på energi på en nivå som kan innebära risker. Trötthet och avsaknad av ork och energi är de vanligaste symptomen. Unga och kvinnor är mest drabbade där hälften upplever någon form av avsaknad av ork och energi. Fyra av tio kvinnor upplever känslomässig utmattning. Energinivåerna samspelar med den sociala arbetsmiljön, motivation och stressnivåer. Det visar en ny undersökning från Falck (fd Previa) baserad på 23 000 medarbetare över hela landet.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum