Ny rapport: Stress och dålig arbetsmiljö förödande för sömnen
Hälften av dem som skattar sin arbetsmiljö som dålig sover även dåligt. Likaså visar de som är stressade upp kraftigt sämre sömn. Det visar den nya rapporten ”Sömn och arbetslivet 2023” från Falck (fd Previa). Rapporten är baserad på nästan 26 000 medarbetare över hela landet.
Rapporten visar att totalt sett sover tre av tio så dåligt att det kan innebära hälsorisker. Kvinnor sover generellt sämre än män – detta även om aspekten hemmavarande barn tas bort. Endast 57 % av kvinnorna är nöjda med sin sömn. Samtidigt visar forskning att brist på sömn innebär hälsorisker.
- Vi ser att nästan trettio procent skattar sin sömn så pass dålig att det kan leda till hälsorisker mentalt, medicinskt eller fysiskt, säger Åsa Miemois, hälsoutvecklare på Falck.
Diagram 1 Sömnvanor och hälsorisker totalt
- Sömn är vår största källa till återhämtning och när den brister då och då kan vi ofta hämta kraft och återhämtning från andra moment i tillvaron. Problemet blir när vi sover dåligt stor del av tiden. Då räcker inte övriga återhämtande aktiviteter utan vi blir generellt tröttare och tröttare och det påverkar oss både mentalt, medicinskt och fysiskt, säger Åsa Miemois.
I en korsanalys av den organisatoriska och sociala arbetsmiljön och sömn visar statistiken att den som upplever en dålig arbetsmiljö sover betydligt sämre. Av dem som har en bra arbetsmiljö är det 27 % som sover dåligt, medan nästan varannan som har en dåligt skattad arbetsmiljö även sover dåligt.
Diagram 2. Sömn utifrån hur man skattar sin organisatoriska och sociala arbetsmiljö
- Vi är på vår arbetsplats eller arbetar i någon annanstans ifrån stor del av vår vakna tid. Hur vi upplever vår arbetsmiljö påverkar därför flera aspekter i tillvaron. Arbetet kan ge mycket energi men även ta mycket energi och här ser vi tydligt ett samband mellan bra upplevd arbetsmiljö och bättre sömn, säger Åsa Miemois.
I en likadan korsanalys visar statistiken att den som har en stressnivå som innebär risker för ohälsa sover betydligt sämre. Av dem som anger en låg stressnivå är det en av fem som sover dåligt. Bland dem med hög stress sover två av tre dåligt.
- Det är kanske ingen nyhet men ett konstaterande att stressnivåerna påverkar sömn och sömnkvalitet. ”En bra dag ger en bra natt och en bra natt ger en bra dag” finns ett talesätt som säger och det ligger nog något i det. Är vi uppe i högvarv med mycket stresshormon i kroppen hela dagen och få eller inga pauser av återhämtning så är det svårare för kroppen att gå ner i varv vid sängdags, säger Åsa Miemois.
Diagram 3. Sömn utifrån hur man skattar sin nivå av stress
- Stress ger både en fysisk uppvarvning där det behövs avslappning och fysisk nedvarvning för att sova gott men idag dras många också av en mental stress med mycket tankar och oro och annat som snurrar i huvudet och det kan vara svårt att hitta strategier för att återhämta hjärnan från alla tanar och intryck vilket också skulle underlätta en god sömn, säger Åsa Miemois.
Om man är chef eller medarbetare tycks inte innebära någon större påverkan på sömnen.
Totalt sett sover kvinnor generellt sämre än män. Totalt 34,9 % av kvinnorna har sömnvanor som kan innebära hälsorisker, medan motsvarande siffra för män är 27,8 %. Även när aspekten hemmavarande barn räknas bort sover kvinnor sämre än män.
Över en tredjedel är totalt sett inte tillfreds med sin sömn. Män är mer nöjda med sin sömn än kvinnor. Endast strax över hälften av kvinnorna är nöjda med sin sömn. Totalt sett är det inte någon större skillnad i upplevd nöjdhet med sömnen för den som har hemmavarande barn och de som inte har det.
Läs mer:Falck Previas rapport ”Sömn och arbetslivet 2023”
Rapporten ”Sömn och arbetslivet 2023” bygger på 25 774 hälso- och arbetsmiljöprofiler genomförda första oktober 2022 till sista september 2023.
Kontakter
Peter SkaldKommunikationsansvarig
Tel:070-413 08 13peter.skald@falcksverige.seSandra AhlstrandKommunikatör
Tel:070-635 89 62sandra.ahlstrand@falcksverige.seBilder
Om oss
Med 1 000 experter över hela landet är Falck Sveriges mest kompletta leverantör av tjänster inom hälsa och arbetsliv. Vi erbjuder företagshälsovård, kris- och personalstöd, organisations- och ledarskapsutveckling, omställnings- och karriärtjänster och hälsotjänster för privatpersoner. Våra tjänster når över 2 miljoner människor och bidrar till ett hållbart arbetsliv och privatliv för alla.
Falcks svenska verksamhet innefattar även tjänster inom ambulans och räddningstjänst.
Följ Falck Sverige
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Falck Sverige
Färre sjukskrivningar än på flera år i december – bådar gott inför jul18.12.2024 09:11:06 CET | Pressmeddelande
Med bara några dagar kvar till jul är sjukskrivningsläget positivare än på flera år. Förkylningar och VAB står för den största frånvaron på arbetsplatser, men trenden efter covid med ovanligt höga sjuktal inför jul verkar nu vänt. Det visar färska siffror från Falck Sjuk & Frisk, det mest omfattande och aktuella verktyget för analys av frånvarostatistik i Sverige.
Stora skillnader i sjuktal mellan chefer och medarbetare21.10.2024 08:12:00 CEST | Pressmeddelande
Chefer har kraftigt lägre sjukfrånvaro än medarbetare. Det visar färska siffror från Falck Sjuk & Frisk, det mest omfattande och aktuella verktyget för analys av frånvarostatistik i Sverige. Samtidigt uppger många chefer att de arbetar även när de är sjuka.
Chefer har svårt att släppa jobbet under semestern – många förväntas jobba, andra kan inte låta bli17.6.2024 10:00:00 CEST | Pressmeddelande
Fler än fyra av tio chefer planerar att aktivt arbeta under semestern, antingen för att de förväntas vara tillgängliga eller för att de själva inte kan låta bli. Tre av tio chefer planerar kolla mailen sporadiskt. Endast 29 procent av cheferna tror sig kunna släppa jobbet helt under semestern. Det visar ny statistik från Falck. Men att inte låta semestern vara just semester kan vara skadligt i det långa loppet.
Ny rapport: Cheferna uppskattar sitt jobb – men stress och dryckesvanor sticker ut när de frågas om sin hälsa5.4.2024 08:31:00 CEST | Pressmeddelande
Chefer skattar inom en rad hälsoområden sitt mående bättre än medarbetare gör. Men det finns utmaningar. Chefer upplever högre stress än medarbetare. Över hälften av Sveriges chefer upplever svårigheter att koppla av och nästan tre av tio chefer har svårigheter att hinna med sina arbetsuppgifter. Chefer uppger även oftare än medarbetare alkoholvanor som kan utgöra ett riskdrickande för individen. Det visar en ny undersökning från Falck (fd Previa) baserad på 4 000 chefer över hela landet.
Klassiska ”vabruari” uteblev – men vinterkräksjuka och förkylningar ökar22.2.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Februari 2024 är ovanligt lugn på sjukskrivningsfronten. Framför allt är nivåerna för vård av barn betydligt lägre än traditionellt. Dock syns varningssignaler i form av ökande förkylningar och magsjukebesvär bland de just nu i övrigt låga sjuktalen. Det visar dagsaktuell statistik ur Falcks (Fd Previas) tjänst för sjukanmälan med över 150 000 anställda på 440 företag över hela Sverige.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum