Hälften stillasittande mer än sju timmar per dag
I rapporten ”Stillasittande i arbetslivet 2022” baserad på 34 000 medarbetare över hela landet har Falck Previa fördjupat sig i hur stillasittande ser ut i arbetslivet. Rapporten visar att nästan hälften är stillasittande mer än sju timmar per dag. Omkring var femte uppger att de sitter stilla 10 timmar eller mer per dag. Samtidigt visar forskning att mycket stillasittande utgör en hälsorisk, även för personer som tränar regelbundet.
- Vi har byggt bort mycket av vår vardagsmotion. Idag kan vi beställa mat till dörren, åka bil till jobbet och ta hissen i stället för trapporna. Det gör att många måste planera för rörelse, det är inte något som bara sker, säger Åsa Miemois, hälsoutvecklare på Falck Previa.
Nästan en tredjedel av de 34 000 medarbetare Falck Previa kartlagt sitter still 7–9 timmar varje dag. Närmare 20 procent uppger att de sitter stilla 10 timmar eller mer.
Diagram 1: Så mycket sitter vi ned, antal svarande per tidsintervall.
Stillasittandet ökar i takt med ju högre utbildning medarbetaren har.
Diagram 2. Så mycket sitter vi, fördelat på utbildningsnivå. Genomsnitt per dag.
För att få en fördjupning av hur stillasittande relaterar till hur tillfreds man är med sin rörelsenivå har Falck Previa även kombinerat statistiken över antal timmar medarbetare sitter och hur tillfreds man upplever sig med sin rörelsenivå. Här syns ett tydligt mönster där de som sitter mer stilla är mindre tillfreds med sin rörelsenivå än de som sitter stilla mer sällan.
Diagram 3. Frågan "Är du tillfreds med din rörelsenivå?" i jämförelse med antal timmar stillasittande per dag.
- Många medarbetare uttrycker att de vill röra sig mer, men de orkar inte och hinner inte.Därför är det är så bra när det finns förutsättningar till rörelse på arbetsplatsen. Företag som investerar i friskvård och stöttande insatser för rörelse får dessutom många gånger tillbaka det genom ökad produktivitet och minskad sjukfrånvaro, säger Åsa Miemois.
För medarbetare som är stillasittande upp till nio timmar per dag är det självskattade allmäntillståndet relativt likvärdigt. Men när stillasittandet är 10 timmar eller mer syns en trend där upplevelsen av allmänt hälsotillstånd försämras.
Diagram 4. Frågan "Självskattat allmänt hälsotillstånd" i jämförelse med antal timmar stillasittande per dag.
Till viss del syns även att de medarbetare som sitter stilla mycket upplever sig mer stressade.
Diagram 5. Frågan "Hur ofta upplever du att du är stressad?" i jämförelse med antal timmar stillasittande per dag.
- Listan kan göras lång över vad arbetsgivare kan göra för att bryta långvarigt stillasittande.Dels kan man titta utifrån organisationsperspektivet och se över möteskulturen, hur man planerar och genomför möten. Och vilken typ av mikropauser möjliggörs där anställda harmöjlighet att ta den där lilla stretchen el rörelsepausen. Det gäller att ge förutsättningar förde anställda och att sänka tröskeln så att alla kan vara med, säger Åsa Miemois.
Läs mer:
Rapporten "Stillasittande i arbetslivet 2022”.
Rapporten bygger på 34 000 hälso- och arbetsmiljöprofiler genomförda under 2021-2022. Falck Previas hälso- och arbetsmiljöprofiler kartlägger levnadsvanor, besvär i rörelseapparaten, välbefinnande och den sociala och organisatoriska arbetsmiljön. Det är en typ av hälsoundersökning som ger medarbetare möjlighet att ta del av hur levnadsvanor, fysiska besvär, kondition och arbetsmiljö påverkar välbefinnandet.
Hälso- och arbetsmiljöprofilen ger ett brett hälsoperspektiv med fokus på vad som kan förbättra hälsan för medarbetaren och organisationen.
Kontakter
Peter SkaldKommunikationsansvarig
Tel:070-413 08 13peter.skald@falcksverige.seSandra AhlstrandKommunikatör
Tel:070-635 89 62sandra.ahlstrand@falcksverige.seBilder
Dokument
Länkar
Om oss
Med 1 000 experter över hela landet är Falck Sveriges mest kompletta leverantör av tjänster inom hälsa och arbetsliv. Vi erbjuder företagshälsovård, kris- och personalstöd, organisations- och ledarskapsutveckling, omställnings- och karriärtjänster och hälsotjänster för privatpersoner. Våra tjänster når över 2 miljoner människor och bidrar till ett hållbart arbetsliv och privatliv för alla.
Falcks svenska verksamhet innefattar även tjänster inom ambulans och räddningstjänst.
Följ Falck Sverige
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Falck Sverige
Färre sjukskrivningar än på flera år i december – bådar gott inför jul18.12.2024 09:11:06 CET | Pressmeddelande
Med bara några dagar kvar till jul är sjukskrivningsläget positivare än på flera år. Förkylningar och VAB står för den största frånvaron på arbetsplatser, men trenden efter covid med ovanligt höga sjuktal inför jul verkar nu vänt. Det visar färska siffror från Falck Sjuk & Frisk, det mest omfattande och aktuella verktyget för analys av frånvarostatistik i Sverige.
Stora skillnader i sjuktal mellan chefer och medarbetare21.10.2024 08:12:00 CEST | Pressmeddelande
Chefer har kraftigt lägre sjukfrånvaro än medarbetare. Det visar färska siffror från Falck Sjuk & Frisk, det mest omfattande och aktuella verktyget för analys av frånvarostatistik i Sverige. Samtidigt uppger många chefer att de arbetar även när de är sjuka.
Chefer har svårt att släppa jobbet under semestern – många förväntas jobba, andra kan inte låta bli17.6.2024 10:00:00 CEST | Pressmeddelande
Fler än fyra av tio chefer planerar att aktivt arbeta under semestern, antingen för att de förväntas vara tillgängliga eller för att de själva inte kan låta bli. Tre av tio chefer planerar kolla mailen sporadiskt. Endast 29 procent av cheferna tror sig kunna släppa jobbet helt under semestern. Det visar ny statistik från Falck. Men att inte låta semestern vara just semester kan vara skadligt i det långa loppet.
Ny rapport: Cheferna uppskattar sitt jobb – men stress och dryckesvanor sticker ut när de frågas om sin hälsa5.4.2024 08:31:00 CEST | Pressmeddelande
Chefer skattar inom en rad hälsoområden sitt mående bättre än medarbetare gör. Men det finns utmaningar. Chefer upplever högre stress än medarbetare. Över hälften av Sveriges chefer upplever svårigheter att koppla av och nästan tre av tio chefer har svårigheter att hinna med sina arbetsuppgifter. Chefer uppger även oftare än medarbetare alkoholvanor som kan utgöra ett riskdrickande för individen. Det visar en ny undersökning från Falck (fd Previa) baserad på 4 000 chefer över hela landet.
Klassiska ”vabruari” uteblev – men vinterkräksjuka och förkylningar ökar22.2.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Februari 2024 är ovanligt lugn på sjukskrivningsfronten. Framför allt är nivåerna för vård av barn betydligt lägre än traditionellt. Dock syns varningssignaler i form av ökande förkylningar och magsjukebesvär bland de just nu i övrigt låga sjuktalen. Det visar dagsaktuell statistik ur Falcks (Fd Previas) tjänst för sjukanmälan med över 150 000 anställda på 440 företag över hela Sverige.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum