Fortsatt intensivt arbete för att införa Fritidskortet
E-hälsomyndigheten håller med om lagförslagen om ett statligt fritidskort som Socialdepartementet skickat ut för remiss. Fritidskortet är en digital tjänst som ska göra det möjligt för fler barn och unga att delta i fritidsaktiviteter.
E-hälsomyndigheten arbetar intensivt, i samarbete med andra myndigheter, för att ta fram den digitala tjänsten Fritidskortet, med det övergripande målet att få fler barn och unga att kunna delta i idrott, kultur, frilufts- och föreningsliv tillsammans med andra.
E-hälsomyndigheten ska ansvara för tjänsten och hantera ansökningar och utbetalningar till organisationer som är anslutna till Fritidskortet.
– Vi har ett bra samarbete med myndigheter och organisationer som är med och utformar Fritidskortet. Tillsammans arbetar vi för att Fritidskortet ska bli så lätt att använda som möjligt, säger Gunilla Nordlöf, generaldirektör på
E-hälsomyndigheten.
Lagförslagen som gått ut på remiss och som E-hälsomyndighet nu svarar på syftar till att skapa rättsliga förutsättningar för E-hälsomyndigheten och andra aktörer för att ta fram den digitala tjänsten. E-hälsomyndigheten tillstyrker lagförslagen, men beskriver tänkbara tillägg och förtydligande i vissa delar.
– Det är en komplicerad process att bygga en sådan här tjänst. Det är därför viktigt att vi är många aktörer inblandade, så att vi tillsammans arbetar för att barn och unga kan få en meningsfull fritid. Vi lanserar den första versionen av Fritidskortet 2025, säger Peter Alvinsson, avdelningschef på
E-hälsomyndigheten.
E-hälsomyndigheten samarbetar med Folkhälsomyndigheten, Försäkringskassan, Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) och Statens kulturråd. Det finns också en nära dialog med Sveriges kommuner och regioner, Riksidrottsförbundet och Svenskt Friluftsliv.
Länkar
Om oss
E-hälsomyndigheten skapar möjligheter för digitala tjänster inom hälso- och sjukvård, apotek och socialtjänst. Målet är att rätt information ska finnas tillgänglig i varje vårdsituation. Det ger medarbetare i vården bättre förutsättningar och ökar patientsäkerheten.
Följ E-hälsomyndigheten
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från E-hälsomyndigheten
Taket i högkostnadsskyddet blir högre den 1 januari18.12.2024 12:00:05 CET | Pressmeddelande
Den 1 januari 2025 höjs taket i högkostnadsskyddet för läkemedel med 50 kronor, från 2 850 kronor till 2 900 kronor. Det beror på att prisbasbeloppet för 2025 har höjts till 58 800 kronor.
Ny komponent i den digitala infrastrukturen ökar vårdinformationssystemens förmåga att kommunicera5.11.2024 09:33:03 CET | Nyheter
E-hälsomyndigheten ser ett behov av att öka vårdinformationssystemens förmåga att kommunicera med varandra. Det skulle bland annat göra det möjligt att automatiskt i högre grad föra över information till nationella kvalitetsregister från vårdens it-system. E-hälsomyndigheten föreslår därför att myndigheten får i uppdrag att utveckla en komponent för så kallad tjänsteadressering.
Region Skåne är tredje regionen som ansluter till Nationella läkemedelslistan15.10.2024 10:28:40 CEST | Pressmeddelande
Region Skåne har börjat införa Nationella läkemedelslistan i sitt primärvårdsystem och fortsätter med övriga system under hösten och vintern. Allt fler vård- och apoteksaktörer ansluter sig till Nationella läkemedelslistan och på E-hälsomyndighetens webbplats kan du följa utvecklingen.
Nu påbörjar Region Stockholm anslutningen till Nationella läkemedelslistan9.10.2024 13:46:03 CEST | Pressmeddelande
Region Stockholm inför Nationella läkemedelslistan i sitt vårdinformationssystem under hösten 2024. Stockholm är därmed den andra regionen i Sverige där medarbetarna ser aktuell information om en patients förskrivna och uthämtade läkemedel direkt i sitt eget system.
Nato övade storskalig patientflytt under kris26.9.2024 09:45:42 CEST | Pressmeddelande
Sverige har blivit medlem i Nato och vi är inne i beredskapsveckan. Nyligen var E-hälsomyndigheten med på en omfattande Natoövning. Fokus för övningen var att pröva Sveriges förmåga som värdland vid en storskalig evakuering av skadade.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum