Saco

De långtidsarbetslösa akademikerna blir allt fler – aktiva åtgärder krävs

Dela

Arbetsförmedlingen kom idag med nya siffror som visar att arbetslösheten stiger, jobben att söka blir allt färre och varslen ökar. Samtidigt visar en ny rapport från Saco att antalet långtidsarbetslösa akademiker fortsätter att öka i spåren av den pågående lågkonjunkturen. Av den nya rapporten framgår att långstidsarbetslösheten bland akademiker ökat med 11 procent jämfört med samma period förra året.

Fotograf: Simon Rehnström
Fotograf: Simon Rehnström Fotograf: Simon Rehnström Inga restriktioner, men uppge fotograf.

Under 2023 hade närmare 28 600 personer varit inskrivna som arbetslösa hos arbetsförmedlingen i tolv månader eller längre, vilket motsvarade 37 procent av de arbetslösa akademikerna. I takt med att konjunkturen försämrats har antalet långtidsarbetslösa blivit fler. I juli 2024 var drygt 31 500 akademiker långtidsarbetslösa, en ökning med cirka 11 procent jämfört med året innan. Särskilt utsatta är äldre akademiker samt personer födda i Asien och Afrika, som är överrepresenterade bland de långtidsarbetslösa.

Jag ser med stor oro på den här utvecklingen. Att stå utanför arbetsmarknaden en längre tid kan få allvarliga konsekvenser, både för individen och samhället i stort. Därför är det viktigt att politiken nu agerar, säger Göran Arrius, ordförande för Saco.

Tre åtgärder för att minska långtidsarbetslösheten:

  • Ge mer resurser till personligt stöd och uppföljning

Att bryta långtidsarbetslöshet kräver att arbetssökande får ta del av lämpliga insatser i rätt tid. Därför kan ett utökat lokalt stöd behövas. Mer personalintensiva förmedlingsinsatser kan innebära att resurstilldelningen till Arbetsförmedlingen behöver öka

  • Öka satsningar på utbildning

Utbildningsinsatser är viktigt för att långtidsarbetslösa ska kunna matchas till ett arbete. Fler långtidsarbetslösa akademiker behöver få tillgång till reguljära studier. Ett ökat nyttjande av uppdragsutbildningar och kompletterande utbildningar på högskolan, i synnerhet för invandrade akademiker, är viktigt för att förbättra långtidsarbetslösas möjligheter till arbete och möta arbetsmarknadens behov.

  • Nyttja subventionerade anställningar i högre omfattning

För personer som står långt ifrån arbetsmarknaden är praktik eller olika typer av subventionerade anställningar ett viktigt verktyg för att på sikt möjliggöra en övergång till arbete utan stöd. Fler behöver ta del av subventionerade anställningar, i synnerhet i yrken som har krav på högskolekompetens, där nyttjandet av subventionerade anställningar generellt är lågt. För att möjliggöra detta krävs att taket för de löner som subventioneras höjs.

De långtidsarbetslösa är inte en homogen grupp. I statistiken ryms människor med utländskt ursprung som har svårt att ta sig in på arbetsmarknaden likväl som svenskfödda äldre som förlorat jobbet av konjunkturskäl men har svårt att ta sig tillbaka in. De är då i behov av helt olika slags insatser. Det är därför särskilt viktigt att med individuellt anpassat stöd, avslutar Göran Arrius.

Kontakter

Saco, Sveriges akademikers centralorganisation, samlar närmare en miljon medlemmar i 21 fackförbund och driver akademikers intressen på arbetsmarknaden.

Följ Saco

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Saco

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye