Schibsted Media

Streamingbarometern: Reklam i streamingtjänster splittrar svenska folket

Dela

Svenskarna älskar att streama och Streamingbarometern 2024 från tv.nu visar att vanorna utvecklas snabbt. Svenskarna lägger nu 27 timmar om året på att leta efter något att streama, fler är beredda att betala för sport och det råder starka känslor kring reklamfinansierade tjänster. Barometern avslöjar också att var tredje under 45 år skippar att sova för att stanna uppe och se serier.

Trots ökade priser på abonnemang prioriterar användarna sin streaming. Antalet streamingtjänster per hushåll har ökat till i genomsnitt 3,5. Foto: Stockfoto
Trots ökade priser på abonnemang prioriterar användarna sin streaming. Antalet streamingtjänster per hushåll har ökat till i genomsnitt 3,5. Foto: Stockfoto

– Streamingbarometern från tv.nu ger många värdefulla insikter i svenskarnas streamingvanor och hur marknaden utvecklas. Med hjälp av vår stora användarbas kan vi få fram kunskap som inte bara hjälper oss att skapa en bra guide till streaming, utan också ger värdefull information till andra aktörer i branschen, Johanna Cervin, marknadschef på tv.nu.

Svenskar spenderar mer på streaming än någonsin tidigare

Antalet streamingtjänster per hushåll har ökat till i genomsnitt 3,5 från föregående två års snitt på 3.1. Så många som 49% av respondenterna uppger att de har fyra eller fler tjänster. Även betalningsviljan för streaming ökar. De som betalar för streaming lägger nu i genomsnitt 360 kronor i månaden, jämfört med 311 kr (+16%) 2023. Antal personer som streamar ligger också på rekordnivåer, där endast 6.5% (enbart 3% av yngre under 45 år) aldrig streamar. Trots ökade priser på abonnemang prioriterar användarna sin streaming.

Användarna tittar mindre och letar mer

Effekterna av lågkonjunkturen och de strejker bland manusförfattare som pågick 2023 har synts i år med ett tunnare utbud. Det kan vara orsaken till att det dagliga streamandet minskat från 90 till 80 minuter, och endast 32% streamar varje dag jämfört med 37% förra året. Det kan också kan ha bidragit till att streamare nu spenderar mer tid än någonsin på att leta efter något att se – i snitt 27 timmar per år jämfört med 24 timmar tidigare. En femtedel av användarna ägnar nästan en hel arbetsdag i månaden (6 timmar och 45 minuter) åt att leta efter innehåll.

Mästerligt sportår har gjort fler villiga att betala

Intresset för att streama sport under 2024 har exploderat med både OS och fotbolls-EM under sommaren. Fler tittar nu regelbundet, färre säger att de aldrig ser sport (från 33% till 28%) och den spenderade tiden per vecka har ökat med 11 minuter, till 2 timmar 43 minuter. Dessutom anger 32% av sporttittarna att de betalar för en streamingtjänst för att se sport, vilket är en kraftig ökning från 23% förra året.

– Vi ser i årets Streamingbarometern att sport är en viktig del för streamingmarknaden och tittandet. Tittarna möts däremot av ett allt mer komplext streaminglandskap när sporträttigheter byter händer och allt fler tittare lägger mer tid på att leta. Att guida tittarna rätt blir därför allt viktigare, säger Helen Orselius, vd på tv.nu.

Gratis är gott – reklamfritt är guld

Den viktigaste faktorn vid val av streamingtjänst är att den är gratis, följt av dess innehåll. Reklamfrihet är därefter den mest avgörande faktorn, och hela 42% anger det som viktigt. Om det ger tillräckligt stor effekt i plånboken är dock 41% villiga att acceptera reklam för att sänka priset så frågan delar svenska folket. Idag är det bara 22% som faktiskt har ett reklamfinansierat abonnemang vilket visar på en potentiell marknad och att streamingtjänsterna måste försöka möta väldigt splittrade behov framöver.

Reality älskas men erkänns inte

Genrepreferenserna breddas, där komedi, drama och romantik alla växer starkt, likväl som den ständiga favoriten krim som toppar listan med 47% preferens. Detta medan endast 19% anger genren reality som en favorit, trots att tv.nu:s tittarstatistik visar att det är en av de populäraste och mest konsumerade genrerna.

Sociala medier konkurrerar och inspirerar

En av fem väljer ofta sociala medier för videokonsumtion framför streaming och 57% gör det ibland eller ofta. Dessutom har sociala medier fått ett större inflytande när man ska hitta något att streama och hamnat som tredje viktigaste inspirationskällan (26%), efter vänners rekommendationer (43%) och bra recensioner (30%).

Svenskar avstår sömn för att se serier

Älskar vi kanske streaming lite för mycket? Vi klarar nämligen inte alltid av att stänga av tv:n och en av fem (22%) anger att de missar sömn en eller flera gånger i veckan. Bland yngre under 45 år är det en tredjedel som avstår sömn minst en gång i veckan. 1 av 10 yngre uppger att de avstår sömn dagligen.

Hela undersökningen hittar du här: Streamingbarometern.

Panelen som är grund för barometern består av 3000 respondenter från Tv.nu:s användare, och svaren har samlats in under månadsskiftet augusti/september. Rapporten ges ut av Tv.nu för fjärde gången.


För ytterligare information, vänligen kontakta:
Johanna Cervin, marknadschef, Tv.nu. Telefon: 073-641 94 57. E-post: johanna.cervin@schibsted.com
Helen Orselius, vd, Tv.nu. Telefon: 072-507 74 84. E-post: helen.orselius@schibsted.com

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Johanna Cervin, marknadschef, och Helen Orselius, vd, Tv.nu. Foto: tv.nu
Johanna Cervin, marknadschef, och Helen Orselius, vd, Tv.nu. Foto: tv.nu
Ladda ned bild
Trots ökade priser på abonnemang prioriterar användarna sin streaming. Antalet streamingtjänster per hushåll har ökat till i genomsnitt 3,5. Foto: Stockfoto
Trots ökade priser på abonnemang prioriterar användarna sin streaming. Antalet streamingtjänster per hushåll har ökat till i genomsnitt 3,5. Foto: Stockfoto
Ladda ned bild

Länkar

Oberoende journalistik – det är vårt uppdrag

Mediekoncernen Schibsted Media har några av Nordens starkaste varumärken i portföljen, som Aftonbladet, Svenska Dagbladet, VG, Aftenposten, Bergens Tidende, Stavanger Aftenblad, Omni,  E24 och Podme. 

Varje dag använder nästan sju miljoner människor våra redaktörstyrda medier för att bli uppdaterade, engagerade och underhållna – genom text, ljud, bilder och video. Förtroendet från våra användare är helt avgörande för oss. Och för att upprätthålla det förtroendet är vi fokuserade på fakta, verifierbarhet och transparens. 

Våra 2800 anställda är baserade i Oslo, Bergen, Stavanger, Stockholm, Helsingfors, Kraków och Gdańsk. Och vi är beroende av dem alla för att lyckas, genom nära samarbete över redaktioner, produkt- och teknologimiljöer och prenumerations- och annonsenheter. 

Det som började som Christian Schibsteds lilla boktryckeriverksamhet i dåvarande Christiania (Oslo) 1839, är idag ett av Nordens ledande medieföretag. Vår journalistik har informerat folk, byggt gemenskap, avslöjat maktmissbruk och stärkt demokratier i nästan tvåhundra år. Våra demokratier är beroende av oberoende journalistik. Det är vårt uppdrag.

Följ Schibsted Media

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Schibsted Media

Agnes Stenbom är Årets AI-svensk 202414.11.2024 08:40:14 CET | Pressmeddelande

Agnes Stenbom, chef för Schibsteds Medias inkluderingslab IN/LAB och ansvarig för förtroendefrågor på Schibsted Media, har utsetts till Årets AI-svensk 2024. Priset delas ut av TechSverige till personer som gör betydande insatser för utvecklingen och synliggörandet av svensk AI. Stenbom är även grundare av initiativet Nordic AI Journalism och hyllas för sitt arbete med att driva inkluderings- och tillitsfrågor inom AI i Sverige.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye