BRIS - Barnens Rätt i Samhället

Sistjejer tilldelas Brispriset 2024

Dela

Brispriset ges till någon eller några som har gjort extraordinära insatser för barn. I år går det till Sistjejer för deras mod att berätta om egna upplevelser av våld, övergrepp och kränkningar. På så sätt ökar de samhällets kunskap, driver debatt och stärker barn och ungas rättigheter inom SiS.

Foto: Fredrik Stål/Bris
Foto: Fredrik Stål/Bris

Statens institutionsstyrelse, SiS, är en statlig myndighet som ansvarar för tvångsvård och behandling av barn och ungdomar som på olika sätt är oerhört utsatta. Granskningar under senare år har visat att många barn som vistas på SiS utsätts för hot, kränkningar, våld och isoleras utan stöd i lag. Det gör att många känner sig otrygga på sina boenden. Sistjejer är ett unikt initiativ som skapats av och med tjejer som själva varit placerade på SiS-hem.

– Samhället ska skydda de barn som behöver hjälp och lever i utsatthet. Ändå visar Sistjejernas berättelser att det är stora brister och en hög grad av osäkerhet på SiS-hem. Detta trots att statliga institutioner ska vara en plats för trygghet, säger Annabella Kraft, Styrelseordförande på Bris.

Juryns motivering lyder: 

Genom deras mod att berätta om sina egna upplevelser av våld, övergrepp och kränkningar på dessa institutioner, bidrar de till att belysa en verklighet som annars ofta förblir dold. Deras arbete är inte bara opinionsbildande och informerande, utan också djupt stödjande för andra i liknande situationer.

Genom att höja sina röster ökar de samhällets kunskap och driver en viktig debatt om nödvändiga förändringar för att stärka barn och ungas rättigheter inom SiS. Sistjejers arbete är avgörande för att skapa en mer rättvis och säker miljö för unga på statliga institutioner, och deras insatser bidrar till en positiv förändring i hela samhället.

– Det känns helt fantastiskt, jag blir tårögd. Det är en ära och vi är otroligt tacksamma för det här priset. Det får vår röst att växa sig starkare och starkare, för det är den inte idag. Läget för flickor på SiS är akut och behöver förändring, säger Linn Skånberg i Sistjejer.

Bris medlemmar nominerar till Brispriset och därefter utser Bris styrelse vinnaren. Årets Brispris delades ut den 15 oktober på Biblioteket Live i Stockholm.

Tidigare vinnare är bland andra:

1997 Astrid Lindgren
För konsekvent och insiktsfullt i såväl litteratur som samhällsdebatt visat prov på ett genuint barnperspektiv och för värdefullt stöd och engagemang för de idéer som Bris arbetar för.

1999 Marie-Louise och Tony Hron
För deras engagerade och starka arbete i att förebygga våld.  

2007 Drottning Silvia
Drottningen har under flera decennier systematiskt och ihärdigt arbetat för att underlätta tillvaron för barn i utsatta miljöer och barn i riskzon.

Här  finns mer information om Brispriset.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Foto: Fredrik Stål/Bris
Foto: Fredrik Stål/Bris
Ladda ned bild

Bris, Barnens rätt i samhället, är en av Sveriges ledande barnrättsorganisationer som varje dag kämpar för ett bättre samhälle för barn. Folkrörelsen Bris startade 1971 och bidrog till att Sverige fick världens första förbud mot barnaga. Med barnkonventionen som grund stöttar Bris barn i utsatta situationer, mobiliserar samhället för barnets rättigheter och påverkar beslutsfattare för ett samhälle där varje barn känner till sina rättigheter och där barnets rättigheter tillgodoses.

Följ BRIS - Barnens Rätt i Samhället

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från BRIS - Barnens Rätt i Samhället

Bris välkomnar reformen av betygssystemet19.2.2025 18:35:58 CET | Nyheter

I dag presenterades förslaget på det nya betygssystemet av regeringen. Det innebär bland annat avskaffande av F-betyget och införande av en tiogradig betygsskala. Dessa reformer adresserar flera av de problem som Bris länge har uppmärksammat, däribland den negativa inverkan som nuvarande betygssystem har på barns och ungas psykiska hälsa. I Bris kontakter med barn får vi ofta höra om den stress och ångest som betygshetsen medför. Många elever känner sig definierade av sina betyg, och rädslan för att misslyckas kan leda till allvarliga konsekvenser för deras välmående. Genom att avskaffa F-betyget och införa en mer nyanserad betygsskala skapas möjligheter för en mer rättvis och stödjande bedömning av elevers kunskaper. Bris välkomnar därför utredningen och hoppas att dessa förändringar, tillsammans med resurser och andra åtgärder, ska skapa en mer likvärdig skola i landet. Samt en skola som bidrar till en miljö där barn och unga kan utvecklas utan onödig stress och med bättre förutsättn

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye