WWF

WWF: Sverige måste stoppa utfiskningen av strömmingen i Östersjön

Dela

EU kommer den 21-22 oktober att rösta om fiskekvoterna för strömmingen i Östersjön. Kommissionen har föreslagit en dubblering av strömmingsfisket i centrala Östersjön – trots att fisken blir alltmer hotad. WWF menar att Sverige måste sätta stopp för utfiskningen för att rädda vårt innanhav.  

Strömming. Foto: Germund Sellgren / WWF Sverige
Strömming. Foto: Germund Sellgren / WWF Sverige

– Regeringen måste nu sätta ner foten under EUs ministerråd. Strömmingen har snabbt gått från att vara en väldigt vanlig fisk, till att minska dramatiskt och riskera att gå samma väg som den hotade torsken. Då vore det helt oansvarigt att samtidigt öka fisket, säger Gustaf Lind, generalsekreterare på Världsnaturfonden WWF.

Strömmingen har en väldigt central roll för ekosystemet i Östersjön, eftersom den fungerar som en så kallad reglerare och en viktig rovfisk på exempelvis spigg. Strömming och skarpsill är också mat till större fiskar och andra rovdjur. Under senaste åren har strömmingsbestånden blivit allt lägre. Det beror till stor del på fortsatt storskaligt fiske, svag kontroll till havs och felrapportering av fångster. Enligt Internationella Havsforskningsrådet (ICES) så skulle det behövas ett minskat fiske i minst 10-15 år för att bestånden ska kunna återhämta sig.

– Vi kan inte fortsätta tömma Östersjön på fisk. Här måste vi sätta våra ekosystem och dess funktion först, både när det gäller havsmiljön och för att vi i framtiden över huvud taget ska kunna fiska och äta strömming i Sverige, säger Inger Näslund, havs- och fiskeexpert vid Världsnaturfonden WWF.

För att strömmingsbestånden ska återhämtas menar WWF att kvoterna måste sättas på en lägre nivå jämfört med kommissionens förslag och de återstående fiskemöjligheterna bör under inga omständigheter överskrida det tak som kommissionen föreslår. Detta gäller även för skarpsillen. Dessutom bör den omdiskuterade trålgränsen i svenska vatten flyttas ut.

Den absolut största delen av strömmingen som i dag fiskas i Östersjön används till fiskmjöl för foder för uppfödning av exempelvis kyckling och minkar. Enligt WWFs “Living Planet Report 2024” har populationerna för vilda ryggradsdjur, inkluderat fiskar, i världen minskar med i snitt 73 procent sedan 1970, och det globala livsmedelssystemet har en stor skuld till detta. Kommersiella fiskarter har minskat drastiskt i alla hav och många bestånd är alltför hårt fiskade. Redan 2017 var 34 procent av världens fiskebestånd överfiskade i förhållande till vad som var hållbart.

– Vi måste se över hur vi på bästa sätt värnar om och nyttjar de resurser som finns. Ska vi i framtiden kunna ha ett fiske som kommer oss själva till gagn så behövs det ske en effektiv förändring nu, säger Inger Näslund.

Fakta: Strömmingsfiske

Strömming fiskad i egentliga Östersjön och i Bottniska viken har sedan 2023 rött ljus i WWFs fiskguide. Det innebär att WWF avråder från att köpa och äta strömming och sill från de här havsområdena.

Skarpsillen i Östersjön har gult ljus i WWFs Fiskguide. Förökningen av skarpsill har varit oroväckande låg under de senaste åren vilket är en tydlig varningssignal. Nivåerna är så pass låga att den omtalade "5-procentsregeln" borde beaktas när kvoterna sätts för 2025.

I det pelagiska trålfisket krävs inte en tydlig separation av strömming och skarpsill i landningen så därför är det svårt att bedöma om det fiskats skarpsill eller strömming enligt kvotbesluten.

Kontakter

Världsnaturfonden WWF är med sina sex miljoner supportrar en av världens ledande ideella natur- och miljöorganisationer. Vi arbetar för att hejda förstörelsen av jordens naturliga livsmiljöer - genom att bevara den biologiska mångfalden, använda förnybara naturresurser på ett hållbart sätt samt minska föroreningar och ohållbar konsumtion.

Följ WWF

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från WWF

Living Planet Report 2024: Populationerna av vilda ryggradsdjur har i snitt minskat med 73 procent10.10.2024 06:00:00 CEST | Pressmeddelande

Bestånden av vilda ryggradsdjur har i snitt gått ned med 73 procent mellan 1970 och 2020, det visar WWFs Living Planet Report 2024. Det svåra läget har drivits fram av förluster av livsmiljöer, överexploateringar och klimatförändringar. Nu närmar sig världen kritiska brytpunkter som kan skada jordens livsuppehållande system och destabilisera våra samhällen. Än går det att vända trenden, men det brådskar.

Påminnelse: PRESSKONFERENS Kris för naturen – WWF presenterar Living Planet Report 20248.10.2024 09:09:34 CEST | Pressinbjudan

WWF presenterar Living Planet Report, som visar på utvecklingen i populationer av vilda ryggradsdjur sedan 1970. Mångfalden av liv på jorden minskar drastiskt och trycket ökar på naturen. Vi har en dubbel kris – den biologiska mångfalden och klimatet. Under presskonferensen analyserar vi årets Living Planet index och ger idéer om uppföljningar och fördjupningar som medier kan gå vidare med.

PRESSKONFERENS Kris för naturen – WWF presenterar Living Planet Report 20241.10.2024 14:05:34 CEST | Pressinbjudan

WWF presenterar Living Planet Report, som visar på utvecklingen i populationer av vilda ryggradsdjur sedan 1970. Mångfalden av liv på jorden minskar drastiskt och trycket ökar på naturen. Vi har en dubbel kris – den biologiska mångfalden och klimatet. Under presskonferensen analyserar vi årets Living Planet index och ger idéer om uppföljningar och fördjupningar som medier kan gå vidare med.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye