Svårtolkad lag gör att människohandlare går fria
För den som bedriver människohandel i Sverige är riskerna låga och vinsterna stora. Oklarheter i hur domstolarna ska tolka lagarna gör att nästan ingen blir dömd för människohandel eller människoexploatering.
– Lagstiftningen är komplext utformad och det gör den mycket svår att använda i praktiken. Vi bedömer att regeringen behöver se över om lagstiftningen kan bli enklare så att den blir mer effektiv, säger Paulina Bolton, utredare på Jämställdhetsmyndigheten.
Svenska myndigheter kommer varje år i kontakt med hundratals misstänkta offer för människohandel eller människoexploatering. Dessutom finns ett stort mörkertal. Men få ärenden leder till åtal och under förra året kom bara två fällande domar – en för människohandel och en för människoexploatering.
– Människohandlare kan göra stora ekonomiska vinster på att exploatera andra människor och det blir ännu mer lockande när risken att åka fast är låg. Sverige har fått kritik från internationellt håll för att vi har så få fällande domar. Samtidigt får brottsoffren sällan upprättelse och när fallen inte går till åtal kan de utsatta ofta inte heller få stöd eller skydd från det offentliga samhället, säger Paulina Bolton.
Jämställdhetsmyndigheten samordnar det nationella arbetet mot människohandel och har tagit fram två forskningsstudier om domstolarnas svårigheter att använda och tolka lagstiftningen.
– Domstolarna behöver utbildning i vad det innebär att vara utsatt för de här brotten och hur gärningspersoner använder sig av den sårbarheten för att utöva makt och kontroll. Vi ser också att brottsoffer sällan vill eller vågar medverka i en brottsutredning, säger Paulina Bolton.
Nyckelord
Kontakter
Simon FalkPressansvarig
Tel:031-392 90 52press@jamstalldhetsmyndigheten.seBilder
Dokument
Länkar
Om oss
Jämställdhetsmyndigheten är en statlig expertmyndighet som följer och analyserar utvecklingen inom jämställdhetsområdet. Myndigheten arbetar med att säkerställa att regeringens jämställdhetspolitiska prioriteringar får genomslag, genom att bidra till ett effektivt genomförande av jämställdhetspolitiken.
Följ Jämställdhetsmyndigheten
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Jämställdhetsmyndigheten
Äldre som utsätts för våld får inte det stöd de behöver16.9.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Våldet mot personer över 65 år blir många gånger inte upptäckt av myndigheterna. Äldre personer vet ofta inte heller att de kan ta del av samhällets stöd till våldsutsatta. Samtidigt saknar personal inom bland annat äldreomsorgen och hälso- och sjukvården kunskap om våld mot äldre.
Statsbidrag ska främja jämställdhet bland unga25.6.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Jämställdhetsmyndigheten beviljar elva projekt statsbidrag för jämställdhetsprojekt. Åtta av dem har fokus på jämställdhet mellan unga, ett område som var särskilt prioriterat i år.
Tvångsarbete vanligast vid upptäckta fall av människohandel8.5.2024 07:58:00 CEST | Pressmeddelande
Tvångsarbete är nu vanligare när det gäller upptäckta fall av människohandel än människohandel för sexuella ändamål. Det visar den senaste rapporten från de regionkoordinatorer som arbetar mot prostitution och människohandel i hela Sverige.
Ensamhet vanligt bland de som ger vård till en äldre partner2.5.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Den ofrivilliga ensamheten ökar när allt fler äldre vårdar sin partner. Ensamheten leder i sin tur till bland annat en högre risk för depression och självmordstankar för framför allt kvinnliga omsorgsgivare, då fler kvinnor än män ger anhörigomsorg.
Män får oftare regionalt stöd till företagande än kvinnor26.4.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
De 700 miljoner kronor som regionerna använder för att stödja företagande går oftare till män och mansdominerade branscher än till kvinnor. Det finns också stora skillnader över landet.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum