Örnsköldsviks Kommun

Kompiskort ska ge fler tillgång till aktiv fritid

Dela

Alla ska ha tillgång till en aktiv och berikande fritid. Det är utgångspunkten när Örnsköldsviks kommun inför Kompiskortet för personer med insats enligt LSS (lagen om stöd och service).

Kompiskorttet pryds av en bild där en kille och en tjej, tecknade i Mangastil, syns mot en regnbågsfärgad bakgrund. I en cirkel runt dem finns symbiler för ishockey, fotboll, musik, teater och innebandy samt texten KOMPISKORTET.
Kompiskortets illustration, som bland annat ska symbolisera mångfald och inkludering, är tecknad av en deltagare i den dagliga verksamheten Lokalkoll. Andrea Selling

Det nya ”Kompiskortet” riktar sig till personer som fyllt 13 år och som har en insats enligt LSS (lagen om stöd och service). Med kompiskortet kan personen bjuda med en medföljande till olika fritidsaktiviteter. Medföljaren har fri entré medan innehavaren av kompiskortet betalar för den egna aktiviteten.

– För den som har en funktionsnedsättning kan det vara svårt att delta i kultur-, idrotts- och fritidsaktiviteter på egen hand. Kompiskortet syftar till att sänka trösklarna och göra det lättare för målgruppen att komma ut och delta i olika arrangemang. Det kan också bidra till ökat socialt utbyte där nya vänskaper växer fram. Ett ökat välbefinnande helt enkelt, säger Linda Mikaelsson, verksamhetschef funktionsstöd, välfärdsförvaltningen.

Kompiskoret bygger på ett samarbete mellan kommunen, arrangörer och föreningar. Alla aktörer som är kopplade till kultur-, fritids- och idrottsaktiviteter är välkomna att ansluta sig till kompiskortet.

– Jag har mött positiva reaktioner och fått ett gott gensvar när jag varit ute och presenterat tanken med kompiskortet och bjudit in till medverkan. I dagsläget har cirka 20 föreningar/organisationer tackat ja till att ansluta sig. Vi hoppas och jobbar på att fler vill hjälpa till att göra Örnsköldsvik mer tillgängligt. Inom kort lanseras en e-tjänst som förenklar för aktörer att ansluta sig till kompiskortet. Vi jobbar vidare med att sprida information och hoppas såklart att fler ska vilja gå med, säger Marie Korvala, fritidskonsulent vid samhällsbyggnadsförvaltningen.

En extra bonus är att kompiskortet även bidrar till en meningsfull uppgift för deltagare i den dagliga verksamheten Lokalkoll. Lokalkoll kommer att sköta utskick och andra uppgifter kopplade till korten. Symbolen som pryder kompiskortet är för övrigt ritad av en av Lokalkolls deltagare.

Kompiskortet lanseras i slutet av oktober. Ansökan om Kompiskort sker via e-tjänst på kommunens webbplats. Det går också att få personlig hjälp med ansökan för den som behöver det.

Medverkande aktörer som anslutit sig till kompiskortet listas på Örnsköldsviks kommuns respektive Lokalkolls webbplatser.

Nyckelord

Kontakter

Linda Mikaelsson, verksamhetschef funktionsstöd, välfärdförvaltningen, 0660-882 21.
Marie Korvala, fritidsenheten, samhällsbyggnadsförvaltningen, 070- 357 44 28.

Länkar

Örnsköldsviks kommun är kommunens största arbetsplats. Drygt 5 000 personer i kommunal förvaltning och kommunala bolag ser till att kommunens 56 000 invånare får god samhällsservice. Kommunen är företagstät med många internationella företag, lång företagande- och industritradition och stort utvecklingsfokus där samverkan är en viktig nyckel. Närheten till Umeå gör att Örnsköldsvik är en del av en större arbetsmarknadsregion med totalt 200 000 invånare och 13 000 företag. Örnsköldsvik är en del av natursköna Höga kusten där skärgård och klippor möter skog och vildmark.

Följ Örnsköldsviks Kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Örnsköldsviks Kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye