Hot och våld mot anställda inom staten riskerar rättssäkert beslutsfattande
Nästan 4 av 10 som jobbar inom statlig verksamhet svarar att hot och våld förekommer på arbetsplatsen, visar Fackförbundet STs stora arbetsmiljöundersökning. Undersökningen visar att risken för hot och våld leder till att myndighetsutövning utsätts för otillåten påverkan och ett mindre rättssäkert beslutsfattande inom staten.
Undersökningen är baserad på drygt 22 000 svar från Fackförbundet STs medlemmar som arbetar inom stat och bolag, och utfördes under april 2024. Den visar att förekomsten av hot och våld fortsätter att öka på medlemmarnas arbetsplatser.
- Staten måste bli bättre på att skydda medarbetarna. Rättssäkerheten måste försvaras. För en bättre kontroll krävs bland annat ett sammanhållet rapporteringssystem hos myndigheterna för detta. Det saknas idag. Staten har inte hängt med i utvecklingen på det här området, och det drabbar både våra medlemmar och allmänheten, säger Britta Lejon, förbundsordförande för Fackförbundet ST.
Det är långtifrån bara anställda inom rättskedjan (Polisen, domstolarna, Kriminalvården och Sis) som drabbas av hot, våld, och trakasserier. Även handläggare på Försäkringskassan, Skatteverket, Arbetsförmedlingen och Kronofogden vittnar om att våldet och hoten blir ett allt större problem. Det förekommer också på lärosäten, där lärare blir utsatta av studenter och forskare ansatta för att de är en del av den offentliga debatten. Även de som jobbar i tågtrafiken utsätts, i synnerhet under ensamarbete.
Rättssäkerheten hotad
Hoten och våldet ökar risken för så kallad otillåten påverkan, där anställda på statligt uppdrag får svårare att bedriva en rättssäker myndighetsutövning. Undersökningen visar att av de som fattar myndighetsbeslut uppger fem procent att de anpassat ett beslut för att minska risken för att bli utsatt. En procent uppger att de ändrat ett beslut efter påtryckningar.
- Våra myndigheter behöver kunna hantera en större hotnivå i dag, det gäller inte bara på ett högre nationellt plan, utan också i relation till enskilda medborgare. Våra medlemmar vittnar om att det i dag sker betydande försök till påverkan på beslutsfattandet, säger Britta Lejon.
Distansarbete mer positivt
En anmärkningsvärd attitydförändring i årets undersökning är synen på distansarbete. I Fackförbundet STs undersökning från 2020 uppgav 21 procent av de svarande att de inte såg några problem alls med distansarbete. En siffra som nu fyra år senare har stigit till 41 procent, där kvinnor mer än män uppskattar att kunna jobba på distans.
- Det har uppenbarligen skett en attitydförändring där distansarbete ses som en mer naturlig del av vardagen för tjänstepersoner i statsförvaltningen, för de som kan arbeta så. Nu när många kan välja om de vill arbeta på distans verkar många hittat en balans som ses som oproblematisk. Samtidigt känner yngre, 18–29 år, ett större behov av kollegor och vägledning. Det får vi inte glömma bort. Alla kan och vill inte jobba på distans, säger Martina Cras, utredare på Fackförbundet ST och en av författarna till rapporten.
Fortsatt hög nivå av stress och arbetsbelastning
Undersökningen visar att anställda på statligt uppdrag har både högre stress- och arbetsbelastningsnivå än anställda i andra sektorer. 7 av 10 uppger att de ofta känner sig stressade över sitt arbete. Kvinnor generellt i högre utsträckning än män. Dessa siffror har tyvärr inte förbättrats sedan STs förra mätning 2022.
- De som redan känner stress arbetar också ofta övertid och uppger att de inte kan vara sjuka tills de är friska på grund av stress över den egna arbetssituationen. Som ett brev på posten är de mer missnöjda än andra och de funderar i högre grad på att lämna sina jobb just på grund av stress. Stress är en viktig och central arbetsmiljöfråga som vi behöver ta på allvar, säger Martina Cras.
Av undersökningen framgår också att stress, hög arbetsbelastning och snabba förändringar får anställda inom statlig verksamhet att tvivla på om de orkar jobba fram till pension. Hela 23 procent bedömer att de inte kommer orka det och den främsta orsaken som anges är stress.
Kontakter
Kajsa EdqvistPresskommunikatörFackförbundet ST
Tel:+46761466108kajsa.edqvist@st.orgBilder
Dokument
Om oss
Fackförbundet ST är det största fackförbundet inom statlig verksamhet med över 99 000 medlemmar som arbetar inom statliga myndigheter och verk, bolag med statligt uppdrag, universitet, högskolor och statligt finansierade stiftelser.
Fackförbundet ST är Sveriges enda fackförbund som organiserar alla inom statlig verksamhet. Det ger oss en unik kunskap om hur det är att arbeta på samhällets och statens uppdrag. Vi är övertygade om att alla anställda tjänar på att vara medlemmar i samma fackförbund istället för att dela upp sig i olika yrkesförbund.
Följ Fackförbundet ST
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Fackförbundet ST
Ökad positiv attityd till distansarbete inom staten – Riksrevisionens nya rapport visar att arbetet är lika effektivt på distans12.11.2024 09:34:41 CET | Pressmeddelande
Riksrevisionens nya granskningsrapport om distansarbete på myndigheter visar att det inte påverkar arbetets effektivitet. I Fackförbundet STs nyligen släppta arbetsmiljörapport är trenden tydlig, 41 procent av de svarande ser inga som helst problem med att delvis jobba på distans. Det är en positiv ökning med 20 procent på fyra år.
Väntat avslag för Tesla11.10.2024 11:11:15 CEST | Pressmeddelande
Solna tingsrätt har idag avslagit Teslas stämning av Postnord för att de inte delar ut post till Tesla. Fackförbundet ST anser att ärendet hade en självklar utgång, men att tingrätten inte borde ha behövt hantera detta överhuvudtaget. Den blockad som ST beslutat om är en fullt laglig sympatiåtgärd i en arbetsmarkandskonflikt, och då gäller principen att staten ska förhålla sig neutral mellan parterna.
Ytterligare utvidgning av postblockaden mot Tesla9.10.2024 14:25:18 CEST | Pressmeddelande
Fackförbundet ST har fått kännedom om att sympatiåtgärderna än en gång har kringgåtts av Tesla. Därför utvidgas nu återigen Fackförbundet ST:s sympatiåtgärder vid PostNord Sverige AB, i form av blockad mot utdelning, utlämning och avhämtning av försändelser, brev, paket och pall adresserade till TM Sweden AB på de nya post- och leveransadresser inklusive c/o-adresser som TM Sweden AB har registrerade hos Transportstyrelsen. De utvidgade stridsåtgärderna träder i kraft den 18 oktober 2024 kl. 15.00.
Fallet med Rebellmamman väcker FN-kritik9.10.2024 13:48:40 CEST | Pressmeddelande
FN´s särskilde rapportör uttrycker stark oro i fallet med ST-medlemmen som blev av med sin tjänst på Energimyndigheten på grund av att hon var engagerad i miljörörelsen Rebellmammorna. FN kräver nu svar från regeringen för hur Sverige efterlever Århuskonventionen. Fackförbundet ST, som anmälde ärendet till Justitiekanslern, välkomnar nu att granskningen även sker inom ramen för FN-systemet i väntan på ett beslut från JK.
Regeringen måste avsätta Kinberg Batra26.9.2024 16:40:22 CEST | Pressmeddelande
Efter JOs kritik är det tydligt att förtroendet för henne som landshövding och i längden för hela Länsstyrelsen är hotat. Därför behöver regeringen skyndsamt ta ett beslut om att entlediga henne som landshövding. Det menar Britta Lejon, förbundsordförande för Fackförbundet ST.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum