De kan bli årets hållbara förskola och skola
Hållbarhetsdagen, som firas den 11 november, är årets största dag för att uppmärksamma hur skolor och förskolor runt om i Sverige bidrar till en hållbar framtid. Då tillkännages vinnarna av det prestigefyllda priset Årets hållbara, som går till de förskolor och skolor som varit bäst på att integrera hållbarhet i sin verksamhet under året. Nu avslöjas alla nominerade, se hela listan här.
Den 11 november infaller Hållbarhetsdagen för barn och unga, då Håll Sverige Rent delar ut pris till Årets hållbara förskola, grundskola och gymnasium. De senaste åren har tiotusentals barn och unga varit med och firat dagen, och i år är det åttonde gången som priset delas ut. Förra årets vinnare var Geijer förskola i Sundsvall, Svandammsskolan i Nynäshamn och Almåsgymnasiet i Borås.
De nominerade skolorna har genom sitt deltagande i utbildningsprogrammet Grön Flagg visat ett starkt engagemang för hållbar utveckling. Över 750 verksamheter är med och tävlar om priset.
– Genom programmet får barn och unga inte bara kunskap om hållbarhetsfrågor utan även möjlighet att påverka och göra aktiva val för en bättre framtid. Detta arbete ger eleverna handlingskraft och delaktighet i den förändring som krävs för ett hållbart samhälle, säger Per Friberg, verksamhetsutvecklare för område utbildning på Håll Sverige Rent.
De nominerade till Årets hållbara 2024 är:
Årets hållbara förskola
Algebraförskolan i Göteborg
Förskola Lövhagen i Ekerö
Korsta förskola i Sundsvall
Lärkans förskola i Tomelilla
Mellanbäcks förskola i Malmö
Årets hållbara skola
Långängsskolan i Danderyd
Nya Elementar i Stockholm
Svandammsskolan i Nynäshamn
Vittra Rösjötorp International School i Sollentuna
Kunskapsskolan i Lund
Årets hållbara gymnasium
Almåsgymnasiet i Borås
Kunskapsgymnasiet i Göteborg
Rönninge gymnasium i Salem
Motiveringar och kontaktpersoner till alla nominerade verksamheter finns här - KLICKA HÄR
Vinnarna tillkännages på Hållbarhetsdagen den 11 november.
Nyckelord
Kontakter
Per FribergVerksamhetsutvecklare utbildningHåll Sverige Rent
Tel:072-576 53 54per.friberg@hsr.seCecilia LiedbergPR-ansvarigHåll Sverige Rent
Tel:076-807 03 25cecilia.liedberg@hsr.seBilder
Om oss
Skräpet finns överallt – i staden, i naturen och i havet. Håll Sverige Rent arbetar för att förebygga och motverka nedskräpningen. Vi samlar kunskap, driver opinion och tar fram konkreta verktyg och lösningar för att stoppa skräpet.
Håll Sverige Rent är en ideell obunden stiftelse. Vi har 90-konto och är därmed en del av Svensk insamlingskontroll.
Följ Håll Sverige Rent
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Håll Sverige Rent
Plastpåseskatten tas bort – risk för ökad konsumtion och nedskräpning29.10.2024 08:45:00 CET | Pressmeddelande
Konsumtionen av plastpåsar har minskat kraftigt i Sverige till följd av den skatt som infördes i maj 2020. På kort tid har användningen gått från 90 till 17 påsar per person och år. Redan den 1 november 2024 tas skatten på plastpåsar bort och handeln räknar med att fler kunder kommer att välja plastpåsar igen. – Det finns en stor risk att vi återgår till en ohållbar konsumtion av plastpåsar, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent.
Plastpåsespecial med Håll Sverige Rent: vanliga frågor och fällor kring plastpåsar21.10.2024 07:45:00 CEST | Pressmeddelande
Konsumtionen av plastpåsar har minskat kraftigt i Sverige till följd av den skatt som infördes i maj 2020. På kort tid har användningen gått från 90 till 17 påsar per person och år. Den 1 november tas skatten på plastpåsar bort och handeln räknar med att fler kunder kommer att välja plastpåsar igen. Hur ska man som konsument tänka kring plastpåsen framöver? Vilken påse är egentligen bäst? Håll Sverige Rent har sammanställt en kort guide till konsumenter med några vanliga frågor och fällor kring plastpåsar – fri att dela.
Så mycket får kommunerna i ersättning för skräpet9.10.2024 08:20:00 CEST | Pressmeddelande
Skräpet kostar Sveriges kommuner hundratals miljoner kronor varje år. Sedan 2021 ska producenter av engångsplast stå för sin del av skräpnotan enligt EU:s engångsplastdirektiv och principen ”förorenaren betalar”. Nu, två år efter att kommunerna rapporterade in sina nedskräpningskostnader för första gången, är det dags för en första utbetalning. Nu står det klart vad alla kommuner i Sverige får för ersättning för skräpet. Se hela listan här.
Skräpiga lustgastuber – höga kostnader för kommuner men producenterna kommer undan ansvar8.10.2024 08:10:00 CEST | Pressmeddelande
Försäljningen av lustgastuber har ökat i takt med att de blivit allt vanligare som berusningsmedel för ungdomar i Sverige. Denna utveckling har inte bara medfört farliga konsekvenser för ungdomars hälsa, det har även bidragit till ökad nedskräpning och utmaningar i avfallshantering av dessa produkter. Många kommuner redovisar höga kostnader för att hantera lustgastuberna, men trots att tuberna klassas som förpackningar kommer producenterna idag undan sitt ansvar.
Nu ska skräpet designas bort1.10.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Nedskräpning är ett av vår tids största samhällsproblem. Och trots att det är olagligt att skräpa ner i Sverige hittar vi skräp överallt - i havet, i städer, på höga bergstoppar och alla ställen där emellan. Mycket av skräpet är förpackningar från sånt vi äter och dricker. Nu lanserar Håll Sverige Rent och Näringslivets Producentansvar en guide som ska hjälpa producenter och förpackningsutvecklare att ta med nedskräpningsperspektivet redan i designfasen av förpackningar.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum