Region Uppsala

Uppsnabbat från vårdstyrelsen 18 oktober

Dela

Fördelning av medel för att nå 1100 listade patienter per läkare beslutad

Region Uppsala har ett beslutat mål om att till år 2030 ha 1100 listade patienter per läkare på vårdcentraler. 

Som ett steg på vägen har 15 miljoner kronor öronmärkts för vårdcentraler i länet i budgeten för 2025. Vårdstyrelsen beslutade att medlen ska fördelas till vårdcentraler utifrån modellen för strukturersättning. Det innebär att de kommer att riktas till vårdcentraler på landsbygden där det finns stora vårdbehov och är särskilt svårt att rekrytera läkare.

KD, M och L yrkade på att vårdstyrelsen skulle informera regionstyrelsen om att 65 miljoner kronor saknas för att vårdstyrelsen ska kunna nå målet om att 25 procent av den totala budgeten ska gå till primärvården till 2030 och att Region Uppsala ska nå målvärdet om 1100 listade patienter per läkare till 2030. Detta avslogs.

Månadsrapporter för september 2024

Nära vård och hälsa prognostiserar ett årsresultat på minus 54 miljoner kronor för 2024. Det framgår av ekonomirapporten för september. Prognosen för Folktandvården är i enlighet med budgeten. Vårdstyrelsens egen verksamhet lämnar en positiv prognos på 10 miljoner kronor.

Vårdstyrelsens, Folktandvårdens och Nära vård och hälsas månadsrapporter godkändes av vårdstyrelsen. KD, M och L reserverade sig mot beslutet att godkänna vårdstyrelsens och Nära vård och hälsas rapporter.

Vårdstyrelsen beslutade att uppmärksamma regionstyrelsen och sjukhusstyrelsen på att vårdstyrelsen inte har mandat att förändra prislistan för Akademiska sjukhusets röntgen. Vårdstyrelsen beslutade också att arbetet med åtgärder för att nå en budget i balans för Nära vård och hälsa ska fortsätta.

KD, M och L yrkade på att vårdstyrelsen ska informera regionstyrelsen om att vårdstyrelsen inte fått ta del av Nära vård och hälsas besparingsförslag som kräver strategiska politiska beslut. Yrkandet avslogs.

Höjda ersättningar för medicinsk fotvård

Den ersättning som vårdgivare får för medicinsk fotvård för patienter med diabetes höjs efter ett beslut i vårdstyrelsen. Besöksersättningen räknas upp med 4,7 procent och tillägg för hembesök med 6,2 procent. Uppräkningarna syftar till att öka intresset hos nya aktörer för att långsiktigt kunna trygga behovet av medicinsk fotvård för målgruppen.

Vårdstyrelsen fastställde förfrågningsunderlag LOV Medicinsk fotvård för patienter med diabetes 2025.

KD, M och L yrkade på att förutsättningarna för att utveckla LOV för medicinsk fotvård till att omfatta ytterligare medicinska diagnoser ska utredas. Detta avslogs.

Höjda ersättningar för hörselrehabilitering

Vårdstyrelsen fastställde förfrågningsunderlag LOV Grundläggande hörselrehabilitering 2025. Ändringarna innebär bland annat att ersättningarna till vårdgivarna höjs.

KD, M och L yrkade på att audionommottagningen, Nära vård och hälsa, ska ingå i LOV grundläggande hörselrehabilitering och ersättas enligt förfrågningsunderlag. De yrkade också på att förfrågningsunderlaget till 2026 ska omarbetas till att mer likna den modell som Danmark har för hörselrehabilitering. Yrkandena avslogs.

Nyckelord

Länkar

Uppsnabbat innehåller korta sammanfattningar av ett urval av de beslut som fattats i Region Uppsalas styrelser och nämnder. För en fullständig redovisning hänvisas till protokollet, som publiceras tillsammans med handlingarna till aktuellt möte.

Följ Region Uppsala

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Uppsala

Uppsnabbat från vårdstyrelsen 30 september30.9.2024 16:16:16 CEST | Nyheter

Barnmorskor ska träffa fler gravida Region Uppsala skärper kraven på hur många gravida som varje barnmorska ska träffa. Tidigare har det funnits ett riktvärde, men nu införs ett krav om att varje barnmorska ska träffa minst 40 gravida per år. Syftet med förändringen är att man vill säkerställa att barnmorskorna träffar tillräckligt många för att kunna upprätthålla kompetensen och en god kvalitet i verksamheten. Förändringen görs genom en justering i förfrågningsunderlaget för barnmorskemottagningar för 2025. Förfrågningsunderlaget styr villkoren för barnmorskemottagningar, familjecentraler och ungdomsmottagningar som arbetar på uppdrag av Region Uppsala, både privata och Region Uppsalas egna verksamheter. En annan förändring är ungdomsmottagningar ska kunna erbjuda digitala besök som komplement till fysiska besök. Det ska också finnas möjlighet att boka tid via 1177. Vårdstyrelsen fastställde LOV barnmorskemottagning med tilläggsåtagande familjecentral och ungdomsmottagning 2025. Nytt

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye