Migrationsverket

Fler personer med utvis­nings­be­slut väntas lämna Sverige

Dela

Migrationsverket bedömer fortsatt att cirka 10 000 personer söker asyl i Sverige i år. Samtidigt höjs prognosen för antalet personer med avslag på ansökan om uppehållstillstånd som självmant lämnar landet.
– Vi höjer prognosen för i år, mot bakgrund av utfallet under året och för att vårt arbete för att öka återvändandet väntas få ytterligare effekt, säger Migrationsverkets generaldirektör Maria Mindhammar.

Idag publiceras Migrationsverkets nya prognos, med beräkningar och antaganden för utvecklingen inom migrationsområdet under åren 2024 till 2027.

I föregående prognos, som publicerades i juli, bedömde Migrationsverket att cirka 10 000 personer söker asyl i Sverige under 2024 och cirka 9 500 personer under 2025. Dessa bedömningar ligger fast i den nya prognosen.

Jämfört med tidigare bedömer Migrationsverket att fler personer som fått avslag på en ansökan om asyl eller annat uppehållstillstånd lämnar Sverige.* Bedömningen är att cirka 7 800 personer återvänder självmant under 2024 – 900 fler än antagandet i föregående prognos. Under 2025 väntas antalet självmant återvända uppgå till cirka 6 900 personer – en ökning med 300 personer jämfört med föregående prognos.

– Vi har i uppdrag av regeringen att öka återvändandet och arbetar nu intensivt med det, bland annat genom att utveckla verksamheten vid våra återvändandecenter och utöka kapaciteten i förvaren, säger Maria Mindhammar.

Att antalet som återvänder väntas bli färre 2025 än 2024 beror på det minskade antalet asylansökningar, som ger färre avslagsbeslut. Från 2026 och framåt är prognosen att återvändandet ökar igen, till följd av att fler personer då väntas få avslag på en förlängningsansökan om exempelvis arbetstillstånd.

Något fler ukrai­nare väntas söka skydd

När det gäller skyddssökande från Ukraina skriver Migrationsverket upp prognosen med cirka 500 personer för 2024 och cirka 1 000 personer för 2025. Det innebär att cirka 11 500 ukrainare väntas söka skydd enligt massflyktdirektivet i år och cirka 12 000 under nästa år. Massflyktsdirektivet gäller i dagsläget till den 4 mars 2026.

– Vi har tidigare tagit höjd för ett långvarigt krig i Ukraina och risken för det är fortsatt stor. Om kriget i Ukraina fortsätter är det sannolikt att det tillfälliga skyddet enligt massflyktsdirektivet förlängs ytterligare, säger Eric Ramstedt, planeringsdirektör på Migrationsverket.

Färre ansök­ningar om arbets­till­stånd

Prognosen för antalet inkomna förstagångsansökningar om arbetstillstånd sänks med 3 000 per år under prognosperioden. Det innebär cirka 39 000 ansökningar årligen under 2024 och 2025.

– De senaste åren har vi sett en vikande trend när det gäller ansökningar om arbetstillstånd. Orsaken är sannolikt konjunkturläget och det höjda försörjningskrav som gäller sedan den 1 november förra året. När det gäller den högkvalificerade arbetskraften syns däremot ingen minskning i år, säger Eric Ramstedt.

Läs mer och ta del av prognosen på Migrationsverkets webbplats

*Avser personer med ett verkställbart beslut om avvisning eller utvisning enligt utlänningslagen, samt överföringar enligt Dublinförordningen.

Nyckelord

Kontakter

Om Migrationsverket

Migrationsverket är den myndighet som prövar ansökningar från personer som vill besöka, bo eller söka skydd i Sverige eller som vill bli svenska medborgare. Läs mer på www.migrationsverket.se

Följ Migrationsverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Migrationsverket

Migrationsverket är en del av den nya satsningen mot organiserad brottslighet17.9.2024 11:22:01 CEST | Pressmeddelande

Idag lanseras “Sverige mot organiserad brottslighet“ (SMOB), ett initiativ som syftar till att stärka Sveriges samlade förmåga att bekämpa den organiserade brottsligheten med särskilt fokus på den kriminella ekonomin. Genom att förbättra kompetensen och kapaciteten hos yrkesverksamma och stärka samverkan mellan olika samhällsaktörer genom forskning, utbildning och innovation, bidrar SMOB till samhällets förmåga att försvåra och förhindra kriminella verksamheter som hotar landets säkerhet och välfärd.

Pröv­ningen av ansök­ningar från bärploc­kare igång – drygt 1 200 ansök­ningar avslås4.6.2024 12:06:52 CEST | Pressmeddelande

Efter att ha sett indikationer på missbruk inom bärbranschen har Migrationsverket förstärkt granskningen av de thailändska bemanningsföretagen och deras åtaganden som arbetsgivare. Myndigheten har också genomfört så kallade efterkontroller. Nu är prövningen igång av säsongens ansökningar och det första besluten innebär att drygt 1 200 sökande får avslag. Dessa har anställning hos två av de sex thailändska bemanningsföretag som inkommit med ansökningar denna säsong.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye