Allt fler förhandlar bort övertid – men jobbar för mycket och kompenseras för lite
En ny rapport visar att det blir allt vanligare bland akademiker och tjänstemän att förhandla bort sin övertid. Nästan 300 000 ingenjörer, jurister och ekonomer beräknas ha gjort detta. Men en ingenjör som regelbundet jobbar mer än 40 timmar i veckan kan gå miste om över 10 000 kronor i månaden efter skatt i utebliven övertidsersättning. Och en majoritet känner inte till att de kan säga upp överenskommelsen med arbetsgivaren.
Många akademiker och tjänstemän har förhandlat bort sin övertidsersättning. En ny rapport, ”Tid är pengar – rekommendationer till övertidsavlösta ingenjörer”, uppskattar att det finns nästan 150 000 övertidsavlösta ingenjörer på svensk arbetsmarknad. Utifrån Akavias lönestatistik finns det uppskattningsvis lika många jurister och ekonomer med bortförhandlad övertidsersättning.
– Rapporten visar att cirka 70 procent av civilingenjörerna i privat sektor är övertidsavlösta, jämfört med 55 procent för tio år sedan. Under de senaste 30 åren har en fördubbling skett. Vi beräknar att nästan 300 000 ingenjörer, jurister och ekonomer på svensk arbetsmarknad är övertidsavlösta, säger Camilla Frankelius, förhandlingschef på Sveriges Ingenjörer.
I Sveriges Ingenjörers löneenkäter de senaste tio åren har en majoritet av ingenjörerna uppgett att de jobbat övertid under året. 2023 arbetade Sveriges Ingenjörers medlemmar totalt 8,8 miljoner övertidstimmar, vilket motsvarar 4 600 heltidstjänster.
– Det rör sig om många övertidstimmar för en viktig yrkesgrupp som bär upp industrin, och som genomdriver teknikutvecklingen och klimatomställningen. Frågan om hur ingenjörerna ersätts för sitt övertidsarbete blir därför viktig inte bara för ingenjörerna utan för arbetsmarknaden och samhället i stort, säger Camilla Frankelius.
Att vara övertidsavlöst innebär att den anställde och arbetsgivaren kommit överens om att inte kompensera särskilt för övertidsarbete och att eventuellt övertidsarbete i stället ska ersättas med fler semesterdagar och/eller en högre lön.
Rapportens räkneexempel visar att övertidsavlösta ingenjörer som regelbundet jobbar mer än 40 timmar i veckan kan gå miste om över 10 000 kronor i månaden efter skatt i utebliven övertidsersättning. Särskilt i de fall då övertidsavlösen inte inkluderar ett lönepåslag.
Tre av fyra ingenjörer är ändå nöjda med att vara övertidsavlösta, visar rapporten. De uppskattar förtroendearbetstiden och att slippa följa och rapportera en strikt, fastställd arbetstid. Men en tydlig majoritet av ingenjörerna känner inte till sina rättigheter som övertidsavlösta. Dessutom vittnar allt fler medlemmar om en högre arbetsbelastning och att fler uppgifter ska rymmas inom samma tid.
– Det är anmärkningsvärt att den stora majoriteten inte känner till vad överenskommelsen innebär, och vilka rättigheter man har som arbetstagare. Över 160 000 ingenjörer känner inte till att de kan säga upp överenskommelsen om övertidsavlösen, säger Camilla Frankelius.
Rekommendationer till den som är övertidsavlöst
- Övertidsavlösen är inte en ursäkt för obetald övertid. Arbetsgivaren ska inte konsekvent låta arbetstagaren jobba mer än 40 timmar i veckan utan kompensation.
- Överenskommelsen förnyas varje år, om du och din chef inte har kommit överens om annat. Har väsentliga förändringar skett ska du ta upp det med arbetsgivaren.
- Skaffa dig en bild av arbetstiden. Även om arbetsgivaren inte har ett tidrapporteringssystem så kan du göra en egen uppskattning.
- Kräv en skälig kompensation. Om du regelbundet arbetar över 40 timmar i veckan så är det rimligt att kräva en högre kompensation för övertidsavlösen.
- Du har rätt att säga upp överenskommelsen. Om du känner dig missnöjd med kompensationen så har du rätten att säga upp överenskommelsen.
- Vänd dig till din fackklubb. Om du funderar på att se över din överenskommelse med arbetsgivaren, prata först med din lokala fackklubb.
Genomsnittlig faktisk veckoarbetstid för ingenjörer
PROCENT |
|
-30 timmar i veckan |
1% |
31–35 timmar i veckan |
1% |
36–40 timmar i veckan |
42% |
41–45 timmar i veckan |
46% |
46–50 timmar i veckan |
8% |
51–60 timmar i veckan |
2% |
Över 60 timmar i veckan |
0% |
Total |
100% |
Antal |
3 890 |
Källa: Ingenjörsbarometern (2022)
Nyckelord
Kontakter
Mattias BengtssonPresschef
Tel:08-33 74 29mattias.bengtsson@sverigesingenjorer.sewww.sverigesingenjorer.se/opinion-och-press/Bilder
Dokument
Länkar
Sveriges Ingenjörer är fackförbund och intresseorganisation för landets
högskoleutbildade ingenjörer. Förbundet är med cirka 175 000 medlemmar näst störst inom akademikerfederationen Saco. Se även sverigesingenjorer.se
Följ Sveriges Ingenjörer
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Sveriges Ingenjörer
Snabbutred satsning på vattenkraften för Sveriges elbehov21.11.2024 12:07:00 CET | Pressmeddelande
Regeringen måste snabbutreda en satsning på vattenkraften. Genom att uppgradera våra vattenkraftsanläggningar kan vi till 2035 öka effekten med 1 300 MW motsvarande 80 procent av Stockholms behov, eller den el som ges av en ny kärnkraftsreaktor. Det visar en rapport som Sveriges Ingenjörer beställt av teknik- och managementkonsultbolaget AFRY.
Ny högsta beredskapsstadga för krig antagen av Sveriges Ingenjörer19.11.2024 16:54:07 CET | Pressmeddelande
På tisdagen beslutade Sveriges Ingenjörers fullmäktige om en högsta beredskapsstadga som kan aktiveras i händelse av krig. Sveriges Ingenjörer ska också verka för att normalarbetstiden sänks genom förhandling mellan parterna och inte genom lagstiftning. Ett enhälligt Ingenjörsfullmäktige omvalde presidiet, lett av förbundsordförande Ulrika Lindstrand.
Carl-Fredrik Lindberg på ABB i Västerås invald i styrelsen för Sveriges Ingenjörer19.11.2024 16:45:40 CET | Pressmeddelande
Carl-Fredrik Lindberg, som arbetat på ABB i Västerås sedan 1997, valdes på tisdagen in i Sveriges Ingenjörers förbundsstyrelse. Han har länge varit lokalfackligt aktiv och vill nu fortsätta lyfta lönefrågor, hållbarhet på jobbet och hållbarhet klimat och miljö.
Polhemspriset 2024 tilldelas Jakob och Stina Ehrensvärd för enkel och säker inloggning med YubiKey6.11.2024 14:37:00 CET | Pressmeddelande
Årets Polhemspris tilldelas Jakob och Stina Ehrensvärd, som har utvecklat säkerhetsnyckeln YubiKey, som kräver fysisk närvaro och möjliggör säkerhet utan lösenord. Deras bolag Yubico har utvecklat en hårdvara som ansluts till datorn eller mobilen via direktkontakt eller närfältskommunikation, NFC, och genererar kryptonycklar med hjälp av asymmetrisk kryptering för säker inloggning. Polhemspriset består av en Polhemsmedalj i guld samt 250 000 kronor. Prisutdelningen äger rum på Tekniska museet i kväll den 6 november.
Ny undersökning: möjligheterna till distansarbete begränsas i snabb takt i många svenska företag30.10.2024 08:37:00 CET | Pressmeddelande
Omkring var fjärde fackklubb uppger att det införts högre krav på kontorsnärvaro under det senaste året. I många företag planeras också skärpningar av närvarokraven inom en snar framtid. Det visar en ny undersökning som Sveriges Ingenjörer gjort bland medlemmar och förtroendevalda. Detta kan få allvarliga negativa konsekvenser, varnar chefsekonom Johan Kreicbergs.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum