Uppsnabbat från regionstyrelsen den 22 oktober
Förstudie för en ny helikopterbas ska genomföras
En förstudie för en ny helikopterbas ska genomföras, till en kostnad av högst 750 000 kronor. Förstudien ska genomföras skyndsamt med målet att en ny helikopterbas ska kunna tas i drift senast den 30 september 2027. Detta beslutade regionstyrelsen vid sitt möte.
Bakgrunden till beslutet är att Luftburen intensivvård, som idag har sin basering på Uppsala garnison (F16), måste flytta. Försvarsmakten meddelade i september 2024 att verksamheten inte kan vara kvar på området efter den 31 december 2027. Detta till följd av förändrade förutsättningar och behov för Försvarsmaktens egen verksamhet inom Uppsala garnison.
Därför står Region Uppsala nu med ett skyndsamt lokalförsörjningsbehov. Helikopterverksamhet är, enligt ärendets handlingar, krävande och komplex ur samhällsplaneringsperspektiv. Verksamheten har stor omgivningspåverkan. Att etablera en ny helikopterbas är förenat med särskilda tillstånd utöver de som normalt följer av byggnation och samhällsplanering. Tidsramen för ärendet är därför mycket snäv.
Målet med förstudien är att ta fram två alternativa förslag. Huvudalternativet är en ny anläggning placerad inom eller utanför Uppsala tätort, som uppfyller Luftburen Intensivvårds krav för helikopterverksamheten, och som med säkerhet är möjlig att ta i drift innan slutet av 2027. Som alternativ två ska Region Uppsala även utreda om verksamheten kan inrymmas på taket till en lämplig sjukhusbyggnad inom Akademiska sjukhusets nuvarande yta, samt om det alternativet med säkerhet är möjligt att ta i drift innan slutet av 2027.
Luftburen intensivvård bedrivs i samverkan med övriga regioner i Sjukvårdsregion Mellansverige. Inom regionerna finns ett samarbetsavtal om nyttjandet av ambulanshelikopterresurser. Uppdragsgivare är regioner och sjukhus över hela Sverige, med fokus på de mellersta regionerna.
Region Uppsala ska utöka antalet bakgrundskontroller av medarbetare
Region Uppsala ska skyndsamt utöka antalet bakgrundskontroller av medarbetare till fler verksamheter än idag. En riktlinje för kontroll av arbetssökande genom belastningsregistret och misstankeregistret inför beslut om anställning ska tas fram, detta senast till regionstyrelsens sammanträde i december 2024. Riktlinjen ska omfatta alla yrkesgrupper som arbetar patientnära.
Detta beslutade regionstyrelsen idag vid sitt möte. Regionstyrelsen beslutade också att utreda och redovisa ett antal andra områden till regionstyrelsens sammanträde i februari 2025. Dit hör vilka yrkesgrupper och roller som i övrigt kan omfattas av kontroll av belastningsregistret, utifrån skyddsbehov för tredje man och Region Uppsalas verksamheter – och med hänsyn tagen till möjligheterna enligt gällande lagstiftning. Därtill möjligheten att göra kontroller mot belastningsregistret och misstankeregistret under redan pågående anställning. Slutligen ska de legala förutsättningarna att genom avtal införa bakgrundskontroller även hos privata vårdgivare, som har avtal med Region Uppsala, utredas.
Bakgrunden till besluten är, enligt ärendets handlingar, att Region Uppsala ska ge sina vård- och omsorgstagare det skydd och den trygghet som de behöver, och motverka att patienter inom regionala verksamheter utsätts för brott. Det finns också behov av att, i större utsträckning än vad som sker i dag, få information om hur lämpliga personer är innan de erbjuds anställning eller uppdrag inom regionala verksamheter. Syftet är att upprätthålla säkerhet och trygghet för samtliga patienter och medarbetare inom regionens verksamheter, samt att motverka välfärdsbrottslighet.
(L) yrkade på att utreda möjligheten till digitaliserade legitimationskontroller gentemot Socialstyrelsens register innan anställningsavtal kan undertecknas, vilket regionstyrelsen röstade ned.
Prognos om minus 1,49 miljarder kronor
Region Uppsalas balanskravsresultat för helåret 2024 beräknas till minus 1 487 miljoner kronor, efter utgången av september månad (cirka 1,49 miljarder kronor). Det innebär en förbättring av prognosen med 12 miljoner kronor sedan föregående månad. Efter utnyttjande av resultatutjämningsreserven (RUR) på 500 miljoner kronor blir årets balanskravsresultat minus 987 miljoner kronor, vilket är 987 miljoner kronor sämre än budgeterat årsresultat.
Förbättringen av årsprognosen beror bland annat på ökade intäkter i form av statsbidrag, men också på ökade övriga intäkter inom fastighet och service. Regionens kostnader för hyrbemanning visar en fortsatt tydligt nedåtgående trend. Samtidigt fortsätter kostnaderna för köpt vård, läkemedel och material att öka på grund av både volym och det högre prisläget. Personalkostnaderna ökar för främst Akademiska sjukhuset, och effektiviserings- och besparingsplanerna för sjukhuset bedöms inte få full effekt under året.
Alla medarbetare i Region Uppsala får en julgåva värd 300 kronor
Alla medarbetare i Region Uppsala ska få en julgåva, till ett värde av 300 kronor. Det bestämde regionstyrelsen vid sitt möte.
Enligt ärendets handlingar innebär en julgåva en möjlighet för den politiska ledningen och tjänstemannaledningen att skicka en signal om uppskattning till alla medarbetare. Trots det ekonomiska läget anses det viktigt att visa uppskattning för medarbetarnas insatser. Den totala kostnaden beräknas till cirka 4,8 miljoner kronor.
(M) och (SD) yrkade på avslag, vilket röstades ned. (M) röstade i andra hand på att julgåvan skulle finansieras genom neddragningar på den politiska nämndorganisationen, vilket röstades ned. (L) och (KD) röstade i första hand på att julgåvan skulle finansieras av ledningskontoret och i andra hand på avslag, vilket röstades ned.
Enhet mot välfärdsbrottslighet skapas
En enhet med uppdrag att arbeta mot välfärdsbrottslighet och oegentligheter ska organiseras på Region Uppsalas ledningskontor. En redovisning av organisationsförändringen och utvecklingsarbetet ska redovisas till regionstyrelsen i februari 2025. Detta beslutade regionstyrelsen vid sitt möte.
Bakgrunden är, enligt ärendets handlingar, att välfärdsbrottsligheten påverkar vårt demokratiska system. Resurser försvinner till ändamål som de inte är ämnade för, och medborgarnas förtroende för kommuner och regioner påverkas. Brottsligheten kännetecknas bland annat av bedrägerier och överutnyttjande av de offentliga välfärdssystemen.
I november 2023 beslutades att Region Uppsala skulle införa en funktion mot välfärdsbrottslighet. I maj 2024 beslutade regionstyrelsen att arbetet skulle intensifieras. Bland annat pågår en översyn av de styrande dokumenten inom området. Utbildningsinsatser har genomförts och en ny digital utbildning gällande korruption har tagits fram. Välfärdsbrottslighet ingår i arbetet med internkontroll och en visselblåsarfunktion har inrättats för Region Uppsala. Skapandet av en särskild enhet syftar till att samla kompetenser och att systematisera arbetet.
(M), (L) och (KD) yrkade på att ärendet skulle återremitteras för att kompletteras med faktauppgifter om regionstyrelsens tidigare beslut om att inrätta en funktion mot välfärdsbrottslighet. Detta röstades ned. (SD) yrkade på att ärendet skulle återremitteras då de ville se ett tydligare direktiv i frågan, detta röstades ned.
(M), (L) och (KD) yrkade i andra hand på att den tidigare inrättade funktionen mot välfärdsbrottslighet och oegentligheter skulle ges goda förutsättningar att arbeta vidare i enlighet med tidgare fattade beslut utan ideologiska skygglappar. Detta röstades ned.
(M), (L) och (KD) yrkade även på ett tillägg, att reglementet för läkemedelskommittén skulle uppdateras med ett tydligt uppdrag om att delta i arbetet mot välfärdsbrottslighet. Detta biföll regionstyrelsen.
Nyckelord
Länkar
Uppsnabbat innehåller korta sammanfattningar av ett urval av de beslut som fattats i Region Uppsalas styrelser och nämnder. För en fullständig redovisning hänvisas till protokollet, som publiceras tillsammans med handlingarna till aktuellt möte.
Följ Region Uppsala
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Region Uppsala
Uppsnabbat från sjukhusstyrelsen den 20 december20.12.2024 16:27:09 CET | Nyheter
Oförändrad årsprognos för Akademiska Efter november månad ligger årsprognosen för Akademiska sjukhuset kvar på minus 1,165 miljarder kronor, samma som föregående månad. Det framgår av månadsrapporten till sjukhusstyrelsen. Årsprognosen för Lasarettet i Enköping ligger på minus 20 miljoner kronor. Sjukhusstyrelsens egen verksamhet har en årsprognos på plus 25 miljoner kronor. Förstudie för ny vårdbyggnad på Lasarettet i Enköping Region Uppsala fortsätter att utreda förutsättningarna för en ny vårdbyggnad på Lasarettet i Enköping. Sjukhusstyrelsen beslutade att sätta av ytterligare 4,2 miljoner kronor för det fortsatta arbetet. (L), (M), (KD) och (SD) yrkade på återremiss. När detta avslogs yrkade man på att ärendet skulle skickas vidare till regionstyrelsen. Detta avslogs också. Initiativ om att möjliggöra ledsagare för synskadade besvarat Malin Sjöberg Högrell (L), Lotta Wiström (L), Svante Berg (M) och Alexandra Braf (KD) hade väckt ett initiativärende om ledsagning på Akademiska sjuk
Uppsnabbat från trafik- och samhällsutvecklingsnämnden19.12.2024 16:29:51 CET | Pressmeddelande
Beslut om riktlinjer för biljettkontroll Trafik- och samhällsutvecklingsnämnden fattade beslut om riktlinjer för biljettkontroller Nämndens beslut innebär bland annat att kontrollanterna på sikt ska genomföra kontroller i civila kläderSyftet med biljettkontrollen är att förebygga fuskåkande, öka antalet betalande resenärer och bidra till en trygg och trivsam resa för alla resenärer. Moderaterna reserverade sig mot beslutet med motiveringen att man önskar att en mer omfattande analys genomförts innan beslutet att införa riktlinjerna. Infrastruktursatsningar 2025 Nämnden fattade beslut om genomförandeplan för infrastruktursatsningar i regionen under år 2025 med utblick mot 2031. Genomförandeplanen är en konkretisering och fördjupning av den 2022 antagna Länsplanen för åren 2023- 2033. Bland det som ska genomföras märks utvecklingen av väg 55 mellan Uppsala och Enköping och genomförande av gång- och cykelväg längs väg 600 Utformning av väg 288 mellan Gimo och Börstil Nämnden fattade beslu
Beslut om riktlinjer för UL:s biljettkontroll19.12.2024 15:45:22 CET | Pressmeddelande
Biljettkontroller ombord på UL:s bussar och tåg ska genomföras med en flexibel och medmänsklig hållning och utgå från en tilltro till resenärernas vilja att göra rätt. Framöver ska kontroller också genomföras av civilklädda kontrollanter. Det framgår i de riktlinjer för biljettkontroll som trafik- och samhällsutvecklingsnämnden fattade beslut om den 19 december. Riktlinjerna börjar gälla 10 februari 2025.
Uppsnabbat från regionstyrelsen den 17 december17.12.2024 15:45:49 CET | Pressmeddelande
Region Uppsala antar riktlinje för kontroll av arbetssökande Vid sitt möte klubbade regionstyrelsen en ny riktlinje för kontroll av arbetssökande mot Polisens belastningsregister och misstankeregister. Den nya riktlinjen kommer att utöka antalet så kallade fakultativa registerutdrag från cirka 350 per år, till cirka 2 000 per år bara på Akademiska sjukhuset. Fakultativ registerkontroll skiljer sig från obligatorisk registerkontroll, som arbetsgivaren är skyldig att genomföra, genom att den är ett val som arbetsgivaren gör. Syftet med den nya riktlinjen är att upprätthålla säkerhet och trygghet för samtliga patienter och medarbetare inom regionens verksamheter. Samt därtill att motverka välfärdsbrottslighet. Av riktlinjen framgår att registerkontroll nu ska genomföras för alla arbetssökande som ska arbeta eller kan komma att arbeta med utsatta patientgrupper. Riktlinjen gäller alltså alla som arbetar patientnära. En ny faktor är att registerkontroll nu gäller om den anställde kan komma
BUFFF Uppsala får 458 000 kronor av Region Uppsala16.12.2024 15:55:52 CET | Pressmeddelande
BUFFF Uppsalas projekt Biblioterapi för unga anhöriga till frihetsberövade är en av flera satsningar inom civilsamhället som får ta del av Region Uppsalas folkhälsomedel, beslutade regionala utvecklingsnämnden i dag. Bland övriga mottagare märks Studiefrämjandet och Rädda barnens Riksförbund som får 333 000 respektive 249 000 kronor.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum