
Emil Nilsson är årets miljöhjälte 2024
Emil Nilsson har i dag utsetts till Årets Miljöhjälte av Världsnaturfonden WWF för sitt arbete med att ideellt ha återskapat ängs- och hagmark. Han tog emot priset på 50 000 kronor under WWFs höstmöte den 24 oktober i Stockholm.

– Genom att utse Årets Miljöhjälte vill vi lyfta fram någon som gör skillnad för miljön, den biologiska mångfalden och samtidigt inspirerar andra. Årets pristagare Emil Nilsson har på ett imponerande sätt, på sin fritid, återskapat marker för att främja den biologiska mångfalden och visat upp vad som är möjligt att göra som privatperson, säger Gustaf Lind, generalsekreterare för WWF.
Från en igenvuxen gran- och slymark till en blomstrande ängs- och hagmark frodas nu livsglädje ur en mångfald av bin, fjärilar och ängsblommor. Allt är återskapat tack vare Emil, hans grannar och andra markägare vid Rävbacken på den uppländska landsbygden.
Som ett föredöme för andra har Emil med stor entusiasm fört ut budskapet att tillsammans är allt möjligt och tillsammans kan vi åstadkomma förändring.
– Vilket fantastiskt erkännande för vårt arbete med att restaurera Rävbacken! Jag får bjuda alla som hjälpt till, inte minst våra grannar som bidragit som markägare, på en kväll runt elden för att fira. Jag vill också tacka WWF för att ni lyfter fram det som enskilda personer och markägare kan göra. Att arbeta praktiskt för att hjälpa livet i närnaturen är det roligaste jag vet, säger Emil Nilsson.
Emil är även skicklig på att sprida sitt budskap i media, radio och har i år kommit ut med boken Rävbacken (Natur & Kultur), som beskriver arbetet och kan tjäna som inspiration för andra och som är en viktig del i nomineringen fler kan göra som Emil med vänner.
Emil är doktor i växtekologi, gör podden Naturpodden och är tidigare redaktör för Svensk Botanisk Tidskrift.
FAKTA: Årets miljöhjälte:
Utmärkelsen Årets miljöhjälte delades för första gången ut 2010 med syftet att lyfta fram personer eller organisationer som gör skillnad för miljön och inspirerar andra. Många av pristagarna har blivit viktiga förebilder i arbetet för naturen och att minska vår påverkan på planeten.
Några av tidigare pristagare är Christer Borg, Älvräddarna (2010), Mats Karström, Steget före (2015), Clara Lidström, Underbara Claras värld (2013), Gunhild Stordalen, EAT Forum (2014), Pella Thiel, ekolog, Magnus Carlsson, artist och Greta Thunberg, klimataktivist (2019), Johan Rockström, miljöprofessor (2021), artisten Sofia Jannok (2022) samt Therése Lindgren, influerare (2023).
Kriterier: Den som nomineras ska ha visat mod att gå mot strömmen, gjort något nyskapande som kan göra stor skillnad för miljön samt varit ett föredöme och inspirerat andra.
Kontakter
Troy EnekvistPressekreterareWWF
Tel:076 06 85 006troy.enekvist@wwf.seBilder


Världsnaturfonden WWF är med sina sex miljoner supportrar en av världens ledande ideella natur- och miljöorganisationer. Vi arbetar för att hejda förstörelsen av jordens naturliga livsmiljöer - genom att bevara den biologiska mångfalden, använda förnybara naturresurser på ett hållbart sätt samt minska föroreningar och ohållbar konsumtion.
Följ WWF
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från WWF
Ägg i alla dess former, färger och storlekar: “Livets viktigaste cell”2.4.2025 06:00:00 CEST | Pressmeddelande
Påsken närmar sig med stormsteg och de svenska hemmen fylls med ägg i olika former, färger och storlekar. Hönsägget har blivit en stark symbol för påsken, men det finns miljontals äggläggande arter i världen som är värda att hyllas i påsktider. WWF listar, lagom till påsken, några av världens arter som lägger ägg.
WWF: Vargen är i fara med ett referensvärde på 170 individer14.3.2025 10:46:55 CET | Pressmeddelande
Naturvårdsverket svarade idag på regeringens uppdrag hur man ska upprätthålla gynnsam bevarandestatus med ett nytt referensvärde på 170 vargar i Sverige. Det är nästan en halvering mot de 300 individer som gäller i dag. WWF menar att en sådan sänkning kan äventyra vargens överlevnad.
Ny rapport: Här hamnar den svenska strömmingen13.3.2025 06:00:00 CET | Pressmeddelande
Merparten av den strömming som fiskas av svenska fiskare i Östersjön går till olika former av djurfoder, främst som fiskolja och fiskmjöl för odling av fisk. För att säkra mer hållbara val för konsumenten behövs en ökad spårbarhet av var strömmingen tar vägen efter fångst. Det visas i en ny rapport från RISE, framtagen på uppdrag av WWF.
Klimatbarometern 2025: Stor oro för kommande generationer27.2.2025 06:00:00 CET | Pressmeddelande
Sju av tio svenskar är oroliga för att klimatförändringarna ska påverka kommande generationer. Och lika många tycker att regeringen borde göra mer för att både begränsa klimatförändringarna och bevara och skydda natur i Sverige. En åtgärd som svenskarna vill se för att främja klimatomställningen, både i städer och på landsbygd, är bättre kollektivtrafik. Det framkommer i WWFs Klimatbarometer 2025, som baserar sig på 2000 intervjuer under februari månad.
WWF om lodjursjakten: satsa på förebyggande arbete istället20.2.2025 15:43:45 CET | Pressmeddelande
Den 1 mars startar årets licensjakt på lodjur, en art som är fridlyst och klassad som sårbar i Sverige. 87 individer kommer att få fällas under årets jakt. WWF efterfrågar dock större satsningar på förebyggande arbete och full kompensation för skador på tamdjur.