Många lustgassamtal kräver sjukhusvård
När Halloween närmar sig är årets samtal om lustgas till Giftinformationscentralen snart närmare tusen – ett rekord ingen vill nå. Många av samtalen är så pass allvarliga att sjukhusvård rekommenderats.
Halloween är ett tillfälle när många ungdomar festar. Tyvärr tycks lustgas bli ett allt vanligare inslag när unga vill berusa sig. När detta skrivs har Giftinformationscentralen fått totalt 932 samtal om lustgas hittills i år och centralen har involverats i sjukhusvården av 441 enskilda individer med komplikationer av lustgasanvändning. För tio år sedan fick Giftinformationscentralen totalt 18 samtal om lustgas, varav 10 föranledde sjukhusvård.
– Det här är en oroande trend. Framför allt upprepat bruk kan ge allvarliga hälsorisker. I många av samtalen från vården eller där vi rekommenderar sjukhusvård är skador på nervsystemet ett vanligt problem, säger Johanna Nordmark Grass, överläkare vid Giftinformationscentralen.
Upprepad användning kan göra att du kissar på dig eller får demensliknande besvär
Du ska alltid uppsöka sjukvården om du har svimmat i samband med användning. Symtom från nervsystemet som pirrningar, domningar eller svårigheter att gå eller stå är andra tecken på allvarlig påverkan som behöver utvärderas och behandlas.
– Symtomen från nervsystemet kommer ofta smygande, ibland flera veckor efter senaste användning. Det gör att en del inte kopplar ihop symtomen med lustgasen. Men om du fått nervskador så kan du få svårt att gå och stå – eller så kan det hända att du kissar på dig. Om du använder lustgas regelbundet och har svårt att sluta – kontakta vården för att få hjälp, säger Johanna Nordmark Grass.
Långvarig användning av lustgas kan också leda till psykiatriska problem. Det kan ge ångest, psykos, personlighetsförändringar och långvariga problem med minnet som kan likna demenssjukdom.
Nyckelord
Kontakter
Läkemedelsverkets presstjänst
Tel:018-18 36 25press@lakemedelsverket.seBilder
Länkar
Om Giftinformationscentralen
Giftinformationscentralen är en nationell expertenhet inom akuta förgiftningar. Uppdraget är att sprida kunskap till allmänhet och sjukvård om förebyggande åtgärder, risker, diagnos och behandling av förgiftningar. En av kanalerna är den dygnet-runt öppna telefonrådgivning som varje år tar emot över 110 000 samtal från sjukvård och privatpersoner. Där svarar apotekare och läkare på akuta frågor om förgiftningar dygnet runt, året om. Du når Giftinformationscentralen via 112 eller 010-456 67 00. Sedan 2009 är Giftinformationscentralen en del av Läkemedelsverkets verksamhet.
Följ Läkemedelsverket
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Läkemedelsverket
Vården klarar november – trots bristen på infusionsvätskor21.11.2024 13:12:34 CET | Pressmeddelande
Trots att situationen fortsatt är instabil ser vården ut att klara av bristen på infusionsvätskor under november och december. Licensläkemedel, varsam användning i vården och täta samarbeten mellan företag, regioner och myndigheter ser ut att ha gett resultat.
Vi vill ha fler biverkningsrapporter om hormonläkemedel21.11.2024 10:50:52 CET | Pressmeddelande
Hormonläkemedel i gel-, kräm- och sprayform med testosteron och östrogen skulle i sällsynta fall kunna ge biverkningar hos människor och djur i användarens närhet. Som alltid när man upplever biverkningar av ett läkemedel ska man rapportera in detta till Läkemedelsverket.
Nu blir det enklare att rapportera misstänkta biverkningar av djurläkemedel19.11.2024 08:30:00 CET | Pressmeddelande
Läkemedelsverket har en ny e-tjänst för rapportering av misstänkta biverkningar efter läkemedelsbehandling av djur. Myndigheten uppmanar alla djurägare att rapportera misstänkta biverkningar. Rapporterna är viktiga och används för att övervaka och förbättra säkerheten för djurläkemedel.
Ny e-tjänst ska underlätta biverkningsrapportering för veterinärläkemedel19.11.2024 08:29:00 CET | Pressmeddelande
En ny e-tjänst ersätter tidigare pappersblanketter för att rapportera misstänkta biverkningar efter läkemedelsbehandling av djur. Läkemedelsverket uppmanar all personal inom djurens hälso- och sjukvård att rapportera in misstänkta biverkningar.
Leqembi rekommenderas för behandling av tidig Alzheimers sjukdom15.11.2024 14:03:31 CET | Pressmeddelande
EMA:s humanmedicinska kommitté CHMP har omprövat godkännandet av läkemedlet Leqembi. Slutsatsen i den nya rekommendationen är att fördelarna överväger riskerna i en begränsad patientpopulation av alzheimerpatienter.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum