Hyresgästföreningen  Region BohusÄlvsborg-Skaraborg

Fastighetsägarna GFR strandar hyresförhandlingarna för 9 000 hyreshushåll i Borås, Bollebygd, Mark och Ulricehamn

Dela

Fastighetsägarnas region GFR väljer att avbryta hyresförhandlingarna i ytterligare fyra kommuner: Borås, Bollebygd, Mark och Ulricehamn, för att i stället låta hyrorna avgöras av en skiljeman tillsatt av Hyresnämnden. Branschorganisationen är ombud för drygt 200 hyresvärdar i de fyra kommunerna och försöker få igenom hyreshöjningar på mellan 14 och 14,5 procent. Motparten, Hyresgästföreningen, representerar de cirka 9 000 hyreshushåll som berörs av förhandlingarna.

Jesper Lissmark, förhandlare på Hyresgästföreningen
Jesper Lissmark, förhandlare på Hyresgästföreningen Inga restriktioner Hyresgästföreningen

– Fastighetsbolagen går mot ljusare tider, räntorna går ned och inflationen saktar in. Samma ljusning ser inte Sveriges hyresgäster. Bland dem har andelen hushåll med ohållbara boendekostnader ökat från 29 till 43 procent på två år. Långt fler hyresgäster än vanligt har hört av sig till oss och vittnar om rädslor för att inte kunna bo kvar eller för att inte kunna sätta mat på bordet, förklarar Jesper Lissmark, förhandlare på Hyresgästföreningen.

–Det är helt orealistisk att tro att hyresgäster ska klara av ytterligare ett år med kraftigt höjda hyror.  En höjning på 14-14,5 procent blir mellan 10 000 och 14 500 kronor extra per år för en genomsnittlig tvåa i de här fyra kommunerna, det vill säga nästan två extra månadshyror. Människor måste ha råd att bo kvar och samtidigt kunna ha ett liv efter man betalat hyran, menar Jesper Lissmark. 

Efter att ha kallat till förhandling i juni, bara några månader efter att 2024 års hyresnivåer i kommunerna avgjordes av skiljeman, står det nu klart att Fastighetsägarna GFR återigen väljer samma taktik. De har vänt sig till Hyresnämnden för att få en skiljeman utsedd som kan avgöra hyresförhandlingarna om 2025 års hyror i Borås, Bollebygd, Mark och Ulricehamn. Från Hyresgästföreningens sida beklagar man Fastighetsägarnas agerande som man menar är oseriöst.

– Vi får en bild av att Fastighetsägarna GFR och de hyresvärdar de representerar, har satt strandningarna i system för att slippa förhandla. De väljer att påkalla förhandling redan i juni, väntar de tre fastställda månaderna för att sedan begära att en skiljeman tillsätts. Skiljemannaförfarandet tar cirka två månader. Det blir en lång period av osäkerhet i väntan på skiljemannens beslut som Fastighetsägarna inte tar ansvar för, menar Jesper Lissmark. 

Några av de hyresvärdar som väljer att låta branschorganisationen förhandla hyrorna åt dem är:

Ulricehamn - Askerfro
Borås - Willhem, Victoriahem, HSB
Ulricehamn: Neobo, Ås Härads
Mark: Knallehem, Brudgummen, Rönnen

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Följ Hyresgästföreningen Region BohusÄlvsborg-Skaraborg

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Hyresgästföreningen Region BohusÄlvsborg-Skaraborg

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye