Hyresgästföreningen  Region BohusÄlvsborg-Skaraborg

Willhem vill höja hyrorna i Trollhättan med 11 procent

Dela

Willhem kallar till förhandling och vill höja hyrorna i Trollhättan med 11 procent i genomsnitt från årsskiftet. Nu väntar förhandlingar med motparten Hyresgästföreningen som representerar de 935 hyreshushållen.

Sophia Fors, förhandlare på Hyresgästföreningen
Sophia Fors, förhandlare på Hyresgästföreningen Inga restriktioner Hyresgästföreningen

Bostadsbolaget, Willhem AB, kallar till förhandling och presenterar återigen ett högt hyreskrav. Bolaget vill höja hyrorna med elva procent i genomsnitt från och med årsskiftet. Hyresgästföreningen, som representerar de 935 hyreshushållen i förhandlingarna, konstaterar att bolagets krav inte tar hänsyn till hyresgästernas situation efter två år av redan rekordhöga hyreshöjningar.

– Den allmänna stämningen bland hyresgästerna är att nu får det räcka. Fastighetsbolagen går mot ljusare tider, räntorna går ned och inflationen saktar in. Samma ljusning ser inte Sveriges hyresgäster. Antalet personer som hör av sig till oss har ökat markant och många vittnar om att pengarna inte räcker till hyran och de nödvändiga hushållskostnaderna. Till och med ett busskort har blivit en lyx som många inte har råd med, förklarar Sophia Fors som leder Hyresgästföreningens förhandlingsgrupp. 

För en genomsnittlig tvåa skulle Willhems krav innebära en höjning med 718 kronor i månaden eller 8 616 kronor per år, det vill säga mer än en extra månadshyra.

– En höjning på elva procent är helt orimligt. Människor måste ha råd att bo kvar och samtidigt kunna ha ett liv efter man betalat hyran, menar Sophia Fors. 

 

Fakta

  • 2024 krävde Willhem 10,5 procent, efter förhandling stannade höjningen på 5,15 procent. Hyran för renoverade, så kallad Willhemlyfta, lägenheter höjdes inte.
  • 2023 krävde Willhem 9,5 procent, efter förhandling med Hyresgästföreningen stannade höjningen på 4,48 procent. Hyran för renoverade, så kallad Willhemlyfta, lägenheter höjdes inte.

Nyckelord

Kontakter

Följ Hyresgästföreningen Region BohusÄlvsborg-Skaraborg

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Hyresgästföreningen Region BohusÄlvsborg-Skaraborg

Fastighetsägarna GFR strandar hyresförhandlingarna för 9 000 hyreshushåll i Borås, Bollebygd, Mark och Ulricehamn25.10.2024 06:30:00 CEST | Pressmeddelande

Fastighetsägarnas region GFR väljer att avbryta hyresförhandlingarna i ytterligare fyra kommuner: Borås, Bollebygd, Mark och Ulricehamn, för att i stället låta hyrorna avgöras av en skiljeman tillsatt av Hyresnämnden. Branschorganisationen är ombud för drygt 200 hyresvärdar i de fyra kommunerna och försöker få igenom hyreshöjningar på mellan 14 och 14,5 procent. Motparten, Hyresgästföreningen, representerar de cirka 9 000 hyreshushåll som berörs av förhandlingarna.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye