Randstad

8 av 10 känner inte till nya omställningsstudiestödet.

Dela

Från och med den första oktober är det möjligt att ansöka om ett nytt omställningsstudiestöd som ger erfarna arbetstagare tillgång till betalda studier under ett läsår. Åtta av tio svenskar i sysselsättning uppger emellertid att de inte hört talas om stödet. Samtidigt ser många fördelarna: nära nio av tio tror att ett studiestöd för erfarna förbättrar chanserna på arbetsmarknaden. Det visar en ny Sifo-undersökning från rekryterings- och bemanningsföretaget Randstad.

Från och med första oktober kan svenskar i sysselsättning ansöka om ett nytt omställningsstudiestöd som ska bidra till kunskapsutveckling på arbetsmarknaden. En ny Sifo-undersökning från Randstad visar dock att åtta av tio (79%) arbetande svenskar saknar kunskap om studiestödet. 

 - Det här är en jättemöjlighet som jag hoppas att fler får kännedom om när stödet nu träder i full kraft och man också börjar kommunicera mer om det, men det kommer nog att ta några år innan vi ser effekterna av detta. Vi ser fram emot att få vara en del i den här spännande reformen och att stötta några av omställningsorganisationerna, säger Gabriella Nilsson, Director för Randstad RiseSmart, den del av Randstad som arbetar med outplacement, omställning och karriärutveckling.

 - Studiestödet innebär en chans för erfarna arbetstagare att bredda sig inom sitt yrke, skaffa en behörighet de saknar, studera till ett närliggande yrke – eller till och med byta bransch helt och hållet. Det är en fantastisk möjlighet för den som har jobbat ett tag, och kan nog bli ett startskott för många när det gäller att göra en förändring i karriären, säger Gabriella Nilsson.

nästan alla ser fördelar med nya omställningsstudiestödet

När svenskarna får stödet förklarat för sig så uppger nio av tio (86%) att de ser fördelar med ett studiestöd för erfarna på arbetsmarknaden. Över hälften (55%) tror att det ökar möjligheten till en ny anställning i en annan bransch. Drygt en av tre (36%) tror att stödet kommer att leda till en stärkt konkurrenskraft i rekryteringsprocesser och nästan lika många (34%) menar att det ökar möjligheten att utvecklas i sin nuvarande anställning. 

 - Fördelarna för den enskilde medarbetaren är uppenbara – men även företaget tjänar på förändringarna som skapas genom omställningsstudiestödet. Med proaktiv kompetensväxling och kunskapsförstärkning kan arbetsgivare även i tider när konjunkturen växlar få större möjlighet att jobba med utveckling av verksamheten, för att  kunna säkerställa tillväxt, produktivitet och lönsamhet på lång sikt, säger Gabriella Nilsson på Randstad RiseSmart.

om omställningsstudiestödet

Omställningsstudiestödet är ett nytt studiestöd för vuxna mitt i arbetslivet. Med det nya stödet som delas ut av Centrala studiestödsnämnden (CSN), kan man studera och bredda sina kompetenser. Omställningsstudiestödet består dels av ett bidrag på upp till 80 procent av lönen, upp till ett maxbelopp, dels av ett lån som man kan fylla på med. Man behöver vara 27-62 år gammal för att kunna ansöka om stödet. Man måste även vara etablerad och aktuell på arbetsmarknaden, det vill säga ha arbetat 8 av dem senaste 14 åren och 12 av dem senaste 24 månaderna. Stödet kan man få i 44 veckor; längre om man studerar på deltid.

från undersökningen:

känner du till det nya omställningsstudiestödet?

  • Nej - 79%
  • Ja - 17%
  • Vet ej - 4%
  • Bas: 1 192

Omställningsstudiestödet är ett nytt studiestöd för vuxna mitt i arbetslivet som vill vidareutveckla sig inom sitt område eller byta spår. Det består dels av ett bidrag på upp till 80 procent av din lön (upp till ett maxbelopp) dels av ett lån som kan fyllas på vid önskemål. Du kan få stödet i 44 veckor; längre om du studerar på deltid.

vilka tycker du är de största fördelarna med stödet?

  • 55% - Den som vidareutbildat sig ökar chanserna att få ny anställning inom en annan bransch.
  • 36% - Den som vidareutbildat sig blir mer konkurrenskraftig i rekryteringsprocesser.
  • 34% - Den som vidareutbildat sig ökar chanserna att utvecklas inom sin nuvarande anställning
  • 33% - Den som vidareutbildat sig ökar chanserna att få ny anställning inom sin bransch.
  • 32% - Den som vidareutbildat sig ökar chanserna att avancera/få högre lön.
  • 13% - Den som vidareutbildat sig ökar chanserna att behålla sin nuvarande anställning.
  • 3% -  Jag ser inga fördelar.
  • 11% - Vet ej
  • 86% - Nämnt någon fördel (totalt)
  • Bas: 1 192

om undersökningen

Undersökningen genomfördes i Kantar Sifos webbpanel under perioden 30 augusti–6 september 2022. Totalt intervjuades 1488 personer i åldern 18–65 år, varav 1192 personer inom sysselsättning. Webbpanelen är riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval. Det förekommer ingen självrekrytering i Kantar Sifos webbpanel.

Kontakter

Om oss

Randstad är en global ledare för talanger med visionen att vara världens mest rättvisa och specialiserade talangföretag. Som en partner för talanger och genom våra fyra specialiseringar hjälper vi våra kunder att hitta rätt kompetens i en värld som präglas av kompetensbrist. Samtidigt hjälper vi människor att säkra rätt jobb, utveckla relevant kompetens och hitta tillhörighet i arbetslivet.

Med huvudkontor i Nederländerna verkar Randstad på 39 marknader och har cirka 40 000 medarbetare. 2023 stöttade vi 2 miljoner talanger att hitta arbete och genererade en intäkt på 25,4 miljarder euro. Randstad N.V. är noterat på Euronext Amsterdam. För mer information, besök www.randstad.se.

Följ Randstad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Randstad

Randstad introducerar Talent Center för snabbare och effektivare rekrytering inom bristyrken6.11.2024 13:20:09 CET | Pressmeddelande

För att möta den växande efterfrågan på kvalificerade talanger inom bristyrken lanserar Randstad nu ett Talent Center i Sverige – en plattform som erbjuder snabbare och mer träffsäker matchning mellan talanger och arbetsgivare. Initiativet syftar till att hjälpa svenska företag att säkra rätt kompetens, vilket bidrar till både ökad konkurrenskraft och långsiktig tillväxt på den svenska arbetsmarknaden.

IKEA – sveriges mest attraktiva arbetsgivare 2024.3.5.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

Den nygamla vinnaren Ikea har korats till Sveriges mest attraktiva arbetsgivare 2024. På andra plats hamnar fjolårets vinnare Spotify följt av lastbilstillverkaren Volvo Group. Samtidigt planerar var fjärde att byta arbetsplats inom kort, främst för att öka lönen med anledning av ökade levnadskostnader. Det visar rekryterings- och bemanningsföretaget Randstads årliga Employer Brand Research som bygger på intervjuer med 6423 svenskar.

randstad växlar upp: lanserar ett nytt erbjudande med fokus på digital transformation.16.4.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

Randstad Sverige meddelar idag lanseringen av Randstad Digital som ska specialisera sig på tjänster och talanglösningar inom digitalisering, ett område som präglas av hög förändringstakt och en växande talangbrist. Som en del av det världsledande talangföretaget Randstad, kan Randstad Digital i Sverige hjälpa och påskynda transformationsresan för företag samt erbjuda eftertraktad kompetens från hela världen.

ny statistik: allt fler oroade att förlora jobbet.13.2.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande

I dagens pressade ekonomiska läge med varsel och uppsägningar som följd, ökar oron på arbetsmarknaden. Majoriteten av svenskarna är oroliga att förlora jobbet – en betydande ökning från förgående år. Det visar en världsomspännande undersökning från rekryterings- och bemanningsföretaget Randstad. Efter en lång period av hög inflation och skenande räntor ser det ut som att en vändning kan vara på väg. Men trots positiva signaler ökar oron på arbetsmarknaden, visar Randstads årliga undersökning Workmonitor. Majoriteten av svenskarna (54 %) oroar sig för att förlora jobbet vilket är betydligt fler än det globala genomsnittet (45 %). Andelen svenskar som känner en oro har ökat med 23 procent sedan 2022. - Med tanke på dagens konjunkturläge är det inte förvånande att svenskarna känner en oro för att förlora sitt arbete. Samtidigt finns det goda skäl att se optimistiskt på framtiden. Inom flera yrkesområden, branscher och inte minst geografiska områden såsom norra Sverige, är efterfrågan på k

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye