ny statistik: allt fler oroade att förlora jobbet.
I dagens pressade ekonomiska läge med varsel och uppsägningar som följd, ökar oron på arbetsmarknaden. Majoriteten av svenskarna är oroliga att förlora jobbet – en betydande ökning från förgående år. Det visar en världsomspännande undersökning från rekryterings- och bemanningsföretaget Randstad.
Efter en lång period av hög inflation och skenande räntor ser det ut som att en vändning kan vara på väg. Men trots positiva signaler ökar oron på arbetsmarknaden, visar Randstads årliga undersökning Workmonitor. Majoriteten av svenskarna (54 %) oroar sig för att förlora jobbet vilket är betydligt fler än det globala genomsnittet (45 %). Andelen svenskar som känner en oro har ökat med 23 procent sedan 2022.
- Med tanke på dagens konjunkturläge är det inte förvånande att svenskarna känner en oro för att förlora sitt arbete. Samtidigt finns det goda skäl att se optimistiskt på framtiden. Inom flera yrkesområden, branscher och inte minst geografiska områden såsom norra Sverige, är efterfrågan på kompetens fortsatt hög, säger Cecilia Mannheimer, ansvarig för bemanning och rekrytering på Randstad Sverige.
Mest oroliga är generationen som brukar benämnas Millenials (27-42 år). Bland dessa uppger nära tre av fem (57%) att de känner en oro för att förlora sitt arbete. Bland generation X (43-58 år), och babyboomgenerationen (59+ år) är andelen något lägre (53%). Minst utbredd oro för att förlora sitt arbete finns bland generation Z (18-26 år) (51%).
svenskarna engagerade i sin arbetsgivare
Samtidigt som oron att förlora jobbet sprider sig är svenskarnas lojalitet mot sin arbetsgivare hög. Hela 63 procent uppger att de känner sig engagerade i sin arbetsgivare. Även här syns en ökning – sedan föregående undersökning har arbetstagarnas trogenhet till sin arbetsgivare ökat med fyra procent.
I tuffare tider tenderar människor att söka sig till trygghet, vilket för många kan vara arbetsplatsen. I det rådande läget kan det dock ligga talanger i fatet att vara för hängivna, det är alltid bra med en plan B, säger Cecilia Mannheimer.
från undersökningen
jag är orolig att förlora jobbet
Ja, väldigt 23% Ja, ganska 31% Varken eller 31% Nej, inte så mycket 12% Nej, inte alls 4% Ja (summerad) 54% Nej (summerad) 16%
jag känner mig engagerad i min arbetsgivare
Ja, stämmer helt 28% Ja, stämmer delvis 35% Varken eller 25% Nej, stämmer inte så bra 8% Nej, stämmer inte alls 4% Ja (summerad) 63% Nej (summerad) 12% om workmonitor
Undersökningen Workmonitor, som är en av världens största i sitt slag, lanserades 2003 och görs sedan dess varje år globalt på 34 av Randstads nationella marknader. Undersökningen konceptualiserar och mäter gapen mellan vad arbetstagare globalt vill ha och vad de upplever att de får hos sina arbetsgivare. I Sverige genomfördes undersökningen i Dynatas webbpanel under perioden 23 oktober - 11 november 2023. Totalt intervjuades 27 000 personer globalt varav 757 anställda och arbetssökande personer i Sverige i åldrarna 18-67. Panelen är rekryterad utifrån slumpmässiga urval med hänsyn till kvoterna (till exempel region, ålder för att säkerställa en demografisk uppdelning).
Kontakter
Julia EmnellPresskontakt
Tel:+46 705 46 76 00julia.emnell@randstad.seOm oss
Randstad är en global ledare för talanger med visionen att vara världens mest rättvisa och specialiserade talangföretag. Som en partner för talanger och genom våra fyra specialiseringar hjälper vi våra kunder att hitta rätt kompetens i en värld som präglas av kompetensbrist. Samtidigt hjälper vi människor att säkra rätt jobb, utveckla relevant kompetens och hitta tillhörighet i arbetslivet.
Med huvudkontor i Nederländerna verkar Randstad på 39 marknader och har cirka 40 000 medarbetare. 2023 stöttade vi 2 miljoner talanger att hitta arbete och genererade en intäkt på 25,4 miljarder euro. Randstad N.V. är noterat på Euronext Amsterdam. För mer information, besök www.randstad.se.
Följ Randstad
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Randstad
utblick 2025: arbetsmarknaden omformas, AI blir vardag och gig-ekonomin växer.20.12.2024 11:28:08 CET | Debatt
2024 har varit ett år av prövningar. Historiskt hög arbetslöshet, osäkerhet kring den globala ekonomin, snabba teknologiska framsteg och förändrade geopolitiska förutsättningar har påverkat arbetsmarknaden i grunden. Trots detta står talanger och företag fortsatt fast vid de krav och förväntningar som omformat arbetslivet under de senaste åren. Nu står arbetsgivare inför en tid av både möjligheter och utmaningar. För att navigera 2025 krävs anpassning till en värld som präglas av AI, gig-ekonomins utveckling och en arbetsstyrka som blir allt mer värderingsdriven. Politiska förändringar, såsom 24-månadersregeln och höjda lönegolv för arbetskraftsinvandrare, fortsätter också att påverka spelplanen.
Stora könsskillnader i kompetensutvecklingen av AI18.12.2024 06:30:00 CET | Pressmeddelande
Teknologiska framsteg inom AI utvecklas snabbt, men inte jämlikt. Det visar en global undersökning från Randstad bland 12 000 medarbetare världen över. Resultaten pekar på en oroande utveckling: vi står inför en teknologisk förändring som riskerar att skapa ojämlik tillgång till kunskap och möjligheter – en utmaning som kräver att både företag och medarbetare agerar, säger Nima Astanehdost, vd på Randstad Sverige.
Dags att öppna arbetsmarknaden för alla – inkludering är inte valfritt3.12.2024 10:34:55 CET | Debatt
Trots åratal av samtal om mångfald och inkludering är arbetsmarknaden fortfarande långt ifrån tillgänglig för alla. För personer med funktionsnedsättning är vägen till ett riktigt jobb – inte praktik eller arbete med lönebidrag, utan ett arbete där kompetens värderas på samma villkor – kantad av onödiga hinder. Detta gynnar varken individen, arbetsgivaren eller samhället. På internationella dagen för funktionsnedsatta behöver vi rikta strålkastarljuset mot vad som krävs för en arbetsmarknad där alla kan bidra på riktigt.
Randstad introducerar Talent Center för snabbare och effektivare rekrytering inom bristyrken6.11.2024 13:20:09 CET | Pressmeddelande
För att möta den växande efterfrågan på kvalificerade talanger inom bristyrken lanserar Randstad nu ett Talent Center i Sverige – en plattform som erbjuder snabbare och mer träffsäker matchning mellan talanger och arbetsgivare. Initiativet syftar till att hjälpa svenska företag att säkra rätt kompetens, vilket bidrar till både ökad konkurrenskraft och långsiktig tillväxt på den svenska arbetsmarknaden.
IKEA – sveriges mest attraktiva arbetsgivare 2024.3.5.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Den nygamla vinnaren Ikea har korats till Sveriges mest attraktiva arbetsgivare 2024. På andra plats hamnar fjolårets vinnare Spotify följt av lastbilstillverkaren Volvo Group. Samtidigt planerar var fjärde att byta arbetsplats inom kort, främst för att öka lönen med anledning av ökade levnadskostnader. Det visar rekryterings- och bemanningsföretaget Randstads årliga Employer Brand Research som bygger på intervjuer med 6423 svenskar.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum