Stora könsskillnader i kompetensutvecklingen av AI
Teknologiska framsteg inom AI utvecklas snabbt, men inte jämlikt. Det visar en global undersökning från Randstad bland 12 000 medarbetare världen över. Resultaten pekar på en oroande utveckling: vi står inför en teknologisk förändring som riskerar att skapa ojämlik tillgång till kunskap och möjligheter – en utmaning som kräver att både företag och medarbetare agerar, säger Nima Astanehdost, vd på Randstad Sverige.
Rapportens resultat är anmärkningsvärda. 71 % av dem som har kompetenser inom AI är män, medan kvinnor endast utgör 29 %. Denna obalans speglar inte nödvändigtvis diskriminering, utan snarare ett mönster i hur kompetensutveckling inom AI i dagsläget genomförs – eller saknas. Många företag saknar ännu en tydlig strategi för hur medarbetarna ska utbildas och tränas i användningen av AI-teknologi. Följden blir att kompetensutvecklingen i stor utsträckning lämnas till individens eget initiativ. Det är inte bara oorganiserat, det gynnar också dem som redan har ett naturligt intresse för IT och teknik – en grupp som idag huvudsakligen består av män.
Det här är en betydande utmaning. Att överlåta AI-kompetensutveckling till slumpen skapar omedvetet en snedvridning och gynnar de få som redan har erfarenhet och intresse. Samtidigt går vi miste om de perspektiv och den kompetens som stora grupper av medarbetare, inklusive kvinnor och äldre generationer, skulle kunna bidra med till AI-utvecklingen.
Undersökningen visar att endast 22 % av babyboomers har erbjudits kompetensutveckling inom AI, medan nästan hälften av Generation Z har fått denna möjlighet. Det innebär att vi riskerar att förlora värdefulla erfarenheter – erfarenheter som kan säkerställa att AI inte bara är tekniskt avancerad, utan också relevant och inkluderande. Det handlar inte enbart om rättvisa utan om att säkerställa att vi använder hela vår samlade talang på bästa möjliga sätt.
Det är avgörande att företag prioriterar AI och skapar strukturerade och inkluderande program för kompetensutveckling. Att låta en självvald grupp teknikentusiaster driva utvecklingen är inte tillräckligt. Företag har ett ansvar att ge alla medarbetare möjlighet att utvecklas och aktivt bidra till AI-agendan.
Mångfald och inkludering är inte bara modeord – de är avgörande för att dra full nytta av AI:s möjligheter. Vi måste sträva efter att skapa lika tillgång till utvecklingsmöjligheter, oavsett kön eller ålder. Om vi misslyckas med detta går vi miste om talanger och erfarenheter som kan stärka och föra teknologiutvecklingen framåt.
Men ansvaret ligger inte enbart på företagen – medarbetare har också en viktig roll. Genom att vara nyfikna, söka kunskap och delta aktivt kan vi tillsammans säkerställa att AI blir en teknologi för fler. Nu är det dags att agera – tillsammans. AI:s potential är enorm, men den kan endast realiseras om vi skapar förutsättningar där alla kan delta. Det kräver att vi agerar nu och bygger en framtid där teknologin är en kraft som lyfter oss alla – oavsett vem vi är och var vi kommer ifrån.
Ta del av hela undersökningen här.
Text: Nima Astanehdost, vd, Randstad Sverige.
Nyckelord
Kontakter
Julia EmnellPresskontaktRandstad Sweden
Tel:+46 705 46 76 00julia.emnell@randstad.seOm oss
Randstad är en global ledare för talanger med visionen att vara världens mest rättvisa och specialiserade talangföretag. Som en partner för talanger och genom våra fyra specialiseringar hjälper vi våra kunder att hitta rätt kompetens i en värld som präglas av kompetensbrist. Samtidigt hjälper vi människor att säkra rätt jobb, utveckla relevant kompetens och hitta tillhörighet i arbetslivet.
Med huvudkontor i Nederländerna verkar Randstad på 39 marknader och har cirka 40 000 medarbetare. 2023 stöttade vi 2 miljoner talanger att hitta arbete och genererade en intäkt på 25,4 miljarder euro. Randstad N.V. är noterat på Euronext Amsterdam. För mer information, besök www.randstad.se.
Följ Randstad
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Randstad
Ny undersökning – Sveriges mest attraktiva arbetsgivare 20259.5.2025 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Idag presenterar Randstad den årliga undersökningen Randstad Employer Brand Research 2025 – en av världens största undersökningar inom employer branding. Undersökningen kartlägger vilka kriterier som svenska arbetstagare tycker är viktiga vid val av arbetsgivare och attraktiviteten hos Sveriges 150 största arbetsgivare. I år går förstaplatsen till RISE – Research Institutes of Sweden, som för första gången utses till Sveriges mest attraktiva arbetsgivare. “Det är ett tydligt kvitto på deras långsiktiga arbete med att bygga ett starkt arbetsgivarvarumärke”, säger Catrine Jack, employer branding-expert på Randstad.
Kvinnor missgynnas i AI-boomen och får sämre villkor på jobbet6.3.2025 13:28:12 CET | Pressmeddelande
Trots att jämställdhet är en prioriterad fråga på arbetsmarknaden fortsätter kvinnor att halka efter. Randstads undersökningar Workmonitor 2025 och Understanding Talent Scarcity: AI & Equity visar att kvinnor i lägre utsträckning än män begär löneförhöjning och bättre arbetsvillkor – och att de dessutom riskerar att hamna på efterkälken i den snabba utvecklingen inom AI och digitalisering.
Ny undersökning: Svenska arbetstagare kräver balans, gemenskap och utveckling på arbetsplatsen21.1.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Svenska arbetstagare ställer högre krav än någonsin tidigare. 42 % av svenskarna har aktivt krävt bättre arbetsvillkor, och många är redo att byta arbetsplats om deras behov inte möts. Det visar Randstads rapport Workmonitor 2025 som presenteras idag.
Randstad rankad som den ledande leverantören av HR-tjänster i Dow Jones Sustainability World Index för tionde året i rad.7.1.2025 15:26:46 CET | Pressmeddelande
Randstad har återigen cementerat sin position som ett av världens mest hållbara företag inom HR-tjänster. För tionde året i rad inkluderas Randstad i Dow Jones Sustainability World Index (DJSI), som utvärderar företag baserat på ekonomiska, miljömässiga och sociala kriterier. Randstad rankas som nummer ett inom kategorin Professional Services.
utblick 2025: arbetsmarknaden omformas, AI blir vardag och gig-ekonomin växer.20.12.2024 11:28:08 CET | Debatt
2024 har varit ett år av prövningar. Historiskt hög arbetslöshet, osäkerhet kring den globala ekonomin, snabba teknologiska framsteg och förändrade geopolitiska förutsättningar har påverkat arbetsmarknaden i grunden. Trots detta står talanger och företag fortsatt fast vid de krav och förväntningar som omformat arbetslivet under de senaste åren. Nu står arbetsgivare inför en tid av både möjligheter och utmaningar. För att navigera 2025 krävs anpassning till en värld som präglas av AI, gig-ekonomins utveckling och en arbetsstyrka som blir allt mer värderingsdriven. Politiska förändringar, såsom 24-månadersregeln och höjda lönegolv för arbetskraftsinvandrare, fortsätter också att påverka spelplanen.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum