SBAB Bank

Brett prisfall på bostäder i oktober

Dela

Bostadspriserna sjönk med 0,9 procent i oktober i Sverige som helhet. Prisfallet var lika stort på lägenheter som på villor. Störst prisfall uppvisade villor i Storstockholm (-3,7 %) och Norra Sverige (-3,3 %). Lägenhetspriserna sjönk som mest i Södra Sverige (-2,1 %) och Storgöteborg (-2,0 %). Prisfallen för Sverige som helhet var dock lägre än vad som är normalt för säsongen. Detta visar SBAB Booli Housing Price Index (HPI) för oktober.

Såväl villa- som lägenhetspriserna sjönk med 0,9 procent i oktober. Summerat sedan årsskiftet har bostadspriserna, trots prisfallet i oktober, ökat med 6,2 procent.
Såväl villa- som lägenhetspriserna sjönk med 0,9 procent i oktober. Summerat sedan årsskiftet har bostadspriserna, trots prisfallet i oktober, ökat med 6,2 procent.

Bostadspriserna sjönk med 0,9 procent i oktober i Sverige som helhet

Bostadspriserna sjönk med 0,9 procent i oktober i Sverige som helhet (se tabell 1). Rensat för säsong och andra tillfälliga effekter steg priserna för Sverige som helhet med 0,6 procent (se tabell 2 och diagram 1). Summerat sedan årsskiftet har bostadspriserna, trots prisfallet i oktober, ökat med 6,2 procent. 

- Vår senaste prognos är att bostadspriserna ska stiga med knappt 5 procent under året som helhet. Hittills i år har de stigit med drygt 6 procent. Sett till att vi brukar se en svag bostadsmarknad med sjunkande bostadspriser på senhösten ligger den prognosen fortfarande inom räckhåll. Ett historiskt stort utbud av bostäder stöder också en sådan utveckling. Mot detta står möjligen ett visst uppdämt behov av att byta bostad och kanske också lite gryende optimism i kölvattnet av fallande räntor. Vi tror dock inte att de lite längre bundna räntorna sjunker mer och de har normalt större betydelse för bostadspriserna än den rörliga räntan, som kommer fortsätta nedåt när Riksbanken sänker styrräntan, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB.

Lägenhetspriserna sjönk med 0,9 procent i oktober

Lägenhetspriserna sjönk med 0,9 procent i oktober för Sverige som helhet (se tabell 1). Priserna sjönk i fem av sex regioner. Mest sjönk de i Södra Sverige (-2,1 %) och Storgöteborg (-2,0 %). I Mellersta Sverige steg de med 0,1 procent. Summerat sedan årsskiftet har lägenhetspriserna stigit med 8,5 procent. Med beaktande av säsongspåverkan och andra tillfälliga effekter, indikerar trenden stigande lägenhetspriser med 0,7 procent i oktober för Sverige som helhet (se tabell 2 och diagram 1). Lägenhetspriserna ligger nu 4,3 procent under toppnoteringarna våren 2022 innan Riksbanken började höja styrräntan.

- Trots fallande räntor står många bostadsrättsföreningar inför att behöva höja månadsavgifterna då de tidigare inte höjt avgifterna i paritet med stigande kostnader och skjutit på underhåll. Det ihop med en normalt svag period på lägenhetsmarknaden under slutet av året och ett mycket stort utbud, talar för fortsatt fallande priser fram till årsskiftet, säger Robert Boije.

Även villapriserna sjönk med 0,9 procent i oktober

Villapriserna sjönk med 0,9 procent i oktober för Sverige som helhet (se tabell 1). Priserna sjönk i 4 av 6 regioner. Allra störst var nedgången i Storstockholm (-3,7 %) och Norra Sverige (-3,3). I Södra Sverige och Stormalmö steg priserna med 1,8 respektive 0,4 procent. 

Summerat sedan årsskiftet har villapriserna stigit med 5 procent. Med beaktande av bland annat säsongspåverkan, indikerar den beräknade underliggande trenden i oktober stigande priser med 0,5 procent (se tabell 2 och diagram 1). Villapriserna ligger nu 12 procent under toppnoteringarna våren 2022.

- Det var ett oväntat stort prisfall på villor i Storstockholm får man nog säga, även om vi vet att priserna normalt faller under denna del av året. Vi får avvakta siffrorna för nästa månad innan vi dra mer bestämda slutsatser kring detta, säger Robert Boije.

För prisförändringar i Sverige som helhet och i de olika regionerna – se tabell- och diagrambilaga i bifogat pressmeddelande (pdf).

null

Nyckelord

Kontakter

Dokument

Om SBAB

SBAB:s affärsidé är att med nytänkande och omtanke erbjuda lån och sparande samt andra tjänster till privatpersoner, bostadsrättsföreningar och fastighetsbolag i Sverige. SBAB bildades 1985 och ägs av svenska staten. Bostadssajten Booli och mäklarguiden Hittamäklare är en del av SBAB:s trygga och enkla tjänster för bolån och boendeekonomi utan krångel. Antal bolånekunder uppgår till 291 000 och 652 000 privatpersoner har sparkonto (per den 30 juni 2024). Antal medarbetare (FTE) är 1 008. SBAB prioriterar fyra av FN:s globala hållbarhetsmål (8, 11, 12 och 13) inom ramen för Agenda 2030. Målen utgör en integrerad del av SBAB:s hållbara styrmodell och dagliga arbete. Läs mer på: sbab.se, booli.se, hittamaklare.se, facebook.com/sbabbank, twitter.com/sbabbank, linkedin.com/company/sbab-bank.

Följ SBAB Bank

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från SBAB Bank

Ökad medvetenhet om klimatrisker bland husägare1.11.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande

Allt fler svenska husägare blir medvetna om klimatrisker och sitt eget ansvar för att skydda sina hem, visar SBAB:s senaste undersökning om klimatrisker. Trots ökad kunskap finns dock fortfarande utmaningar gällande tillgång till information och försäkringsskydd. Vattenbrist och översvämningar är de klimatrisker som oroar fastighetsägare mest. Ändå uppger sex av tio fastighetsägare att de inte vet om deras villaförsäkring täcker skador på huset orsakad av rask, skred, erosion, översvämningar eller brandrisk på grund av torka.

Litet intresse av att binda räntan bland SBAB:s kunder men större på marknaden i stort30.10.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande

Även om det fanns en del som talade för att de lite längre marknadsräntorna i stort sett hade bottnat i september var intresset för att binda räntan svalt samma månad bland SBAB:s kunder. 97 procent av SBAB:s nya bolånekunder valde rörlig ränta på bolånet. Det är en marginell nedgång jämfört med i juni (98 %). Endast 1 procent valde att binda hela lånet medan en lika stor andel valde en mix av rörlig och bunden ränta. Bilden var likadan för villaägare som för bostadsrättsinnehavare. På bolånemarknaden i stort gick andelen nya bolånekunder som valde att binda räntan däremot upp tydligt i september, även om en tydlig majoritet – 8 av 10 – även där valde rörlig ränta.

SBAB expanderar - rekryterar 120 nya medarbetare i Karlstad25.10.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

SBAB Bank fortsätter att växa och tillkännager nu en omfattande expansionsplan för sitt kontor i Karlstad. Ungefär 120 personer ska anställas under detta år, och kommande tre. Fokus ligger på att rekrytera bolånespecialister till Kundservice och utvecklare inom Tech. Möjligheterna att hitta rätt kompetens bedöms som lovande, tack vare en attraktiv arbetsmarknad i regionen och ett starkt samarbete med Karlstads universitet.

Dubbelsänkning av räntan i november långt ifrån självklar17.10.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Att Riksbanken sänker styrräntan i november är kassaskåpssäkert, däremot inte att det blir en dubbelsänkning. Även om inflationen i september låg under inflationsmålet för fjärde månaden i rad, handlar det i första hand om fortsatt sjunkande energipriser vars utveckling framöver är genuint osäker. Dessutom var inflationen lite högre än i Riksbankens senaste prognos. Detta talar för att Riksbanken vill avvakta med en dubbelsänkning till december, även om strikt realekonomiska skäl borde motivera en snabbare sänkning. Utifrån en prognos om att styrräntan sänks med ytterligare 75 punkter innan årsskiftet bedöms den rörliga bolåneräntan landa på runt 3,4 procent i januari för att bottna på 3,1 procent lagom till nästa sommar. Valet av räntebindningstid på bolånet är inte givet, sett till den spretiga omvärldsbilden som kan få inflationen och räntorna att bli både lägre och högre än väntat.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye