Många vinster med uppkopplade patienter
Mer tid för patienterna, ökad tillgänglighet och minskad stress. Sedan årsskiftet har medarbetarna i Aleris team ASIH Haninge väst använt ett digitalt arbetsverktyg för att hålla koll på sina patienter. Pilotprojektet har fört med sig fördelar för både patienter och medarbetare.

I dag använder 90 procent av ASIH, avancerad sjukvård i hemmet, Haninge västs patienter Aleris app. I appen lämnar patienterna olika värden och kommunicerar med ASIH-teamet via chatt eller video.
Sedan projektet startade har det både utökats och utvärderats.
– I den senaste utvärderingen svarade 100 procent av medarbetarna att de ville fortsätta att arbeta med verktyget. Och trenden är densamma hos våra patienter som upplever både ökad tillgänglighet och delaktighet, säger Camilla Eriksson, enhetschef och projektledare.
Inför uppstart får patienterna, förutom en introduktion till appen, den utrustning som behövs för att till exempel mäta blodtryck, vikt och syresättning. Mätvärdena övervakas sedan via en digital plattform hos Aleris.
Effektiva besök
Sjuksköterskan Johan Tjärnbro har arbetat på Aleris och teamet ASIH Haninge väst i nio år. Tack vare att patienterna mäter sina egna vitalparametrar och svarar på ett frågeformulär där de skattar olika symtom kan han under sina hembesök fokusera på det som är viktigt för patienten.
– Det behöver inte alltid vara fysiska symtom som besvärar mest utan det kan vara oro och ångest, eller att de behöver prata med en medmänniska, säger Johan.
Det Johan gillar mest med arbetet är mötet med patienterna och känslan av att göra skillnad. Tack vare det digitala verktyget upplever han att han får mer av allt som han gillar.
– De faktiska besöken hos patienten känns mer meningsfulla. Jag upplever att jag lättare kan snappa upp vad patienten och anhöriga tycker är viktigt, säger han.
Ytterligare en fördel med det digitala verktyget är att det är lättare att övervaka patienter med ett försämrat mående. Vid behov kan patienterna skicka in viktiga mätvärden ofta. Värden som ligger utanför normala gränsvärden, eller inte lämnas in, genererar ett larm.
Ökad tillgänglighet och delaktighet
Medarbetarna i teamet har alltid varit stolta över sin goda tillgänglighet. Nu har den blivit ännu bättre. De utvärderingar som har gjorts visar att patienterna upplever en ökad tillgänglighet och delaktighet sedan det digitala verktyget infördes. I dag kan patienterna, utöver de traditionella telefonsamtalen, använda sig av appens meddelandefunktion.
Sjuksköterskan och biträdande enhetschef Annica Linder är den som dagtid svarar på patienternas meddelanden.
– Jag gör hela tiden bedömningar om det är något en specialistläkare bör svara på eller om meddelandet ska vidarebefordras till någon annan medarbetare. Men oftast är det något som jag eller en sjuksköterska kan lösa ganska omgående, säger Annica och berättar att patienterna använder meddelandefunktionen för att till exempel boka om hembesök, fylla på med sjukresor eller om de behöver ett visst läkemedel.
Annica är mån om att svara patienterna så snabbt som möjligt och sätter också stort värde på att svara så att patienterna känner att det är en medmänniska de möter.
– Jag har bättre koll på våra patienter i dag och jag kan lätt gå in och titta på mätvärden och se om det är något som behöver åtgärdas, säger Annica och berättar att antalet telefonsamtal har minskat rejält, vilket innebär att telefonen nu är öppen för akuta samtal.
Personcentrerad vård
Sjuksköterskan Sophie Csiky har under projektets gång ansvarat för det digitala verktyget.
– Det roligaste med arbetet är att det har fallit så väl ut. Det är också väldigt roligt att se hur verktyget, utifrån patienternas och medarbetarnas önskemål och behov, har ändrats under tidens gång, säger Sophie och berättar att verktyget är mer personcentrerat i dag än vad det var vid projektstart.
Sophie är övertygad om att det här är en del av framtidens vård och att verktyget kommer att utvecklas till att bli än mer personcentrerat. Det började med att sjuksköterskor och läkare använde verktyget men nu ska alla medarbetare i det multiprofessionella teamet använda det. Projektet ska också utvidgas till att omfatta ytterligare ett av Aleris ASIH-team. Näst på tur att bli uppkopplade är patienterna i Nynäshamn.
Om Aleris ASIH
ASiH är ett alternativ till att vara inlagd på sjukhus. Med ASiH kan patienten få lika teknisk avancerad vård hemma som på sjukhuset och omfattar både kurativa och palliativa patienter. Vanliga diagnoser är cancer, hjärtsvikt, kol, neurologiska sjukdomar och infektioner.
Våra team ansvarar för patienter som har komplexa medicinska behov och vårdas i hemmet. Genom våra multiprofessionella team, ett personcentrerat förhållningssätt och en nära dialog med anhöriga skapar vi förutsättningar för att kunna ge en högkvalitativ vård till våra patienter.
Nyckelord
Kontakter
Pressjour
Aleris presstjänst nås dygnet runt på +46 (0)730 – 38 38 20 (ej sms). Du kan även kontakta oss på press@aleris.se.
Kenan HarbasPress- och public affairschef
Tel:+46 70-783 42 03Kenan.Harbas@aleris.seOm oss
Aleris - ledande inom specialistvård i Skandinavien
Aleris erbjuder specialistvård digitalt och på 80 kliniker i Sverige, Norge och Danmark. Höga medicinska resultat, tillgänglighet och nöjda patienter är grunden för vår verksamhet.
Varje år väljer mer än två miljoner patienter att komma till Aleris. Privat, via en sjukvårdsförsäkring eller inom den offentligt finansierade vården.
Vi arbetar alltid för att ge den bästa vården efter individens behov. Ansvarsfullt, enkelt och innovativt.
Följ Aleris
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Aleris
Politisk vändning räddar Aleris Ultragyn5.5.2025 06:00:00 CEST | Pressmeddelande
Aleris har, efter en politisk vändning, beslutat att gå in i nya Vårdval Specialiserad gynekologi i Region Stockholm. Det innebär att Aleris Ultragyn vid Sabbatsbergs sjukhus i Stockholm kommer att fortsätta erbjuda specialiserad gynekologi inom ramen för det nya vårdvalet.
Ängelholmsandan visar vägen när vårdköerna ska kapas29.4.2025 06:00:00 CEST | Nyheter
När vårdköerna växer visar Aleris ortopedi i Ängelholm en modell för hur de kan kortas: samarbete, flexibla team och en stark lokal anda. I söndags besökte sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson Aleris för att se resultaten av regeringens extrasatsning på vården.
Nytt digitalt arbetsstöd minskar administration vid sjukskrivningar22.4.2025 06:30:00 CEST | Pressmeddelande
Aleris tar nu ett nytt steg för att göra läkares arbete enklare och ge dem mer tid för patienterna genom att lansera ett nytt digitalt arbetsstöd. Det egenutvecklade verktyget gör sjukintygsskrivningen snabbare och enklare genom att läkare direkt kan infoga färdiga mallar för ett tjugotal diagnoskoder i sjukintygsverktyget Webcert.
Aleris launches digital support to reduce administrative tasks for doctors writing sick leave certificates22.4.2025 06:30:00 CEST | Press Release
Aleris is taking a new step to make life easier for doctors and give them more time for patients by launching a new digital tool that simplifies the time-consuming process of writing sick leave certificates. This in-house developed tool allows doctors to quickly and easily insert pre-made templates for around twenty diagnosis codes directly into the Webcert sick leave certificate tool. By automating and standardizing the process, both time and resources are saved, while the quality of the certificates improves.
Aleris Ögon Bollnäs firar tio år15.4.2025 15:44:35 CEST | Pressmeddelande
I år är det tio år sedan Aleris Ögon Bollnäs genomförde sin allra första gråstarrsoperation på Bollnäs sjukhus. Sedan dess har verksamheten vuxit kraftigt – nästan 20 000 patienter har opererats. Första året genomfördes 231 operationer, och under 2024 hela 2 913. I dag opereras upp till 18 patienter varje dag.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum