”Jag har fan väntat i hela mitt liv!”
En trasig hiss som inte har åtgärdats, bussar med begränsat utrymme. Brist på tillgänglighet orsakar utanförskap.

Det finns otaliga hinder för en person med nedsatt rörelseförmåga. Bara att komma utanför dörren kan vara en utmaning.
En av dem som ofta märker detta är Nora Eklöv. Hennes arbetsplats ligger i Farsta centrum och där har hissen från tunnelbanan varit trasig i mer än två veckor.
– Ibland funkar det smidigt med kollektivtrafiken. Problemet är att jag aldrig kan veta om något kommer att strula. Så det kan vara rätt svårt att passa tider.
En annan som drabbas av bristen på tillgänglighet är Karolina Celinska.
– Jag har både personlig assistans och egen bil, men det har långt ifrån alla. Och om jag ska resa med fjärrtåg så är jag beroende av att både stationer och tåg är tillgängliga.
Bristen på tillgänglighet skapar ett utanförskap, menar Karolina Celinska. Människor med funktionsnedsättning blir inlåsta och får inte tillgång till samhället. Det skapar i sin tur osynlighet.
– Trafiknämnden hänvisar till att vi ska åka kollektivt, i första hand, i stället för färdtjänst. En del får till och med avslag på färdtjänstansökan med påståendet att kollektivtrafiken är så tillgänglig, säger Karolina Celinska.
– I kollektivtrafiken så väntar jag på hissen, sedan väntar jag på en automatisk dörr som är långsam och när den är öppen så tränger sig många stressade före så att jag måste vänta på dem. Om jag ska ta buss så finns det inte alltid plats för en rullstol så då måste jag vänta på nästa buss. Jag har fan väntat i hela mitt liv! säger Karolina Celinska.
När snön kommer är det många som sitter i husarrest i flera dagar innan det blir möjligt att ta sig fram med rullstol. Även om gatorna har snöröjts, är det många hyresvärdar som tar väldigt lätt på sitt ansvar. Då kan en decimeter snö bli liggande utanför porten tills det töar upp.
– Många som använder rullstol avskyr snö, så är det ju, säger Nora Eklöv. Även i storstäderna är det en ovisshet om det ska gå att ta sig fram.
För mer info:
Nora Eklöv, generalsekreterare Unga rörelsehindrade: 0761097171
Karolina Celinska, rättighetspolitisk samordnare DHR: 0768378034
Lena Malmberg, pressekreterare DHR 0701943238
Nyckelord
Kontakter
Karolina CelinskaRättspolitisk samordnareDHR
Tel:08 685 80 34karolina.celinska@dhr.seLena MalmbergPressekreterareDHR
Tel:08-685 80 38lena.malmberg@dhr.seBilder




DHR är en idéburen demokratisk organisation som arbetar för principen om alla människors lika värde. Ett öppet Sverige, där personer med nedsatt rörelseförmåga är fullt jämlika, jämställda och delaktiga i samhället. En av utgångspunkterna är FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning.
Tel: 08-685 80 20 Post: DHR, Box 43, 123 21 Farsta
Följ DHR, Delaktighet Handlingskraft Rörelsefrihet
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från DHR, Delaktighet Handlingskraft Rörelsefrihet
Samhalls framtid måste bygga på verklig inkludering – inte bara effektivisering27.3.2025 19:10:48 CET | Pressmeddelande
Samhallutredningen, som presenterades den 26 mars, beskrivs som ett försök att rädda ett bolag i kris efter åratal av felstyrning. Staten har, enligt utredningen, prioriterat kostnadseffektivitet framför kvalitet, vilket har urholkat syftet, nämligen att erbjuda meningsfullt arbete för personer med funktionsnedsättning. För oss på DHR, som arbetar för ett samhälle där personer med nedsatt rörelseförmåga har full delaktighet, väcker utredningen både hopp och oro.
Kulturarv och tillgänglighet, två sidor av samma mynt26.3.2025 19:26:25 CET | Debatt
”Om något är så värdefullt att det bör bevaras så är det just av det skälet viktigt att även tillgängliggöra”, var det en klok person som sa för 15 år sedan i ett mötesrum på Länsstyrelsen i VGR.
Det är hög tid att sätta fart Mats Persson13.3.2025 08:00:00 CET | Debatt
Den senaste tiden har rubrikerna varit: "Strama åt regelverket", "Ökade krav" och "Det är för slappt". DHR (Delaktighet Handlingskraft Rörelsefrihet) instämmer. Skapa press och öka kraven på Arbetsförmedlingen att leverera insatser så fler anställer personer med funktionsnedsättning.
Fem saker vi kan göra för att stärka ALLA kvinnors rättigheter8.3.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Kvinnors utsatthet är en välkänd realitet, men för kvinnor med funktionsnedsättning är den särskilt påtaglig. År efter år kommer ny statistik som visar att kvinnor drabbas oerhört hårt av våld i nära relationer och kvinnor med funktionsnedsättning är kraftigt överrepresenterade bland dessa.
Varför ska inte studenter ha tillgängliga hem?18.2.2025 20:44:21 CET | Pressmeddelande
DHR: Backa inte in n framtiden. -Tillgänglighet är en mänsklig rättighet. Sverige har tyvärr långt kvar när det gäller tillgänglighet generellt. Att då sänka kraven på studentbostäder är att backa in i framtiden. Det säger DHR:s förbundsordförande Åsa Strahlemo, som deltar i ett riksdagsseminarium om studentbostäder på onsdag 19 februari.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum