Ny komponent i den digitala infrastrukturen ökar vårdinformationssystemens förmåga att kommunicera
E-hälsomyndigheten ser ett behov av att öka vårdinformationssystemens förmåga att kommunicera med varandra. Det skulle bland annat göra det möjligt att automatiskt i högre grad föra över information till nationella kvalitetsregister från vårdens it-system. E-hälsomyndigheten föreslår därför att myndigheten får i uppdrag att utveckla en komponent för så kallad tjänsteadressering.
Komponenten för tjänsteadressering ska vara en del av den nationella digitala infrastrukturen för hälsa, vård och omsorg. Tjänsteadresseringen fungerar som en katalog som gör det möjlig för ett it-system att hitta andra system. Förslaget finns i E-hälsomyndighetens slutredovisning av ett regeringsuppdrag om automatisk informationsöverföring till nationella kvalitetsregister.
I tjänsteadresseringen finns grundläggande uppgifter om it-systemen. Det är exempelvis på vilken URL-adress de nås, vilka tjänster systemen hanterar samt vilka aktörer som använder dem. Dessa grundläggande uppgifter behövs för att it-systemen ska kunna kommunicera effektivt med varandra. Tjänsteadressering är därför en av de komponenter som krävs för att på sikt möjliggöra automatisk överföring av information till nationella kvalitetsregister från vårdens it-system.
E-hälsomyndigheten har tidigare pekat på att inrapportering till kvalitetsregistren nu i stor utsträckning sker manuellt. Detta medför onödig administration för medarbetare i vården. Detta administrativa arbete kan minska i takt med att automatisk överföring av information till nationella kvalitetsregister ökar.
Kan bli del av nationell interoperabilitetslösning
Det finns ett generellt behov av att tillgängliggöra olika typer av hälsodata inom vården och öka vårdinformationssystemens förmåga att kommunicera med varandra. Detta brukar kallas interoperabilitet, något som ökat i aktualitet i och med den kommande förordningen om det europeiska hälsodataområdet (EHDS). När EHDS träder i kraft behöver alla vårdinformationssystem och vårdgivare i Sverige vara anslutna till den nationella digital infrastrukturen och kunna tillgängliggöra olika typer av hälsodata, även över landets gränser.
Med det som bakgrund föreslår E-hälsomyndigheten att komponenten för tjänsteadressering ska användas brett som en del av en statlig nationell interoperabilitetslösning. Den är alltså inte bara viktig för att på sikt möjliggöra automatisk informationsöverföring till nationella kvalitetsregister. Tjänsteadresseringen ska även utvecklas som en grundläggande komponent i den nationella digitala infrastrukturen för hälsa, vård och omsorg.
Föreslår uppdrag om att påbörja arbetet
E-hälsomyndigheten föreslår att myndigheten ska få i uppdrag att påbörja etableringen av den nationella interoperabilitetslösningen genom att utveckla komponenten för tjänsteadressering. Inom ramen för det uppdraget föreslås att myndigheten ska:
- Utveckla, tillgängliggöra och förvalta komponenten tjänsteadressering samt tillhörande tjänster, specifikationer och dokumentation.
- Säkerställa att komponenten blir en integrerad del av den nationella digitala infrastrukturen för hälsa, vård och omsorg.
- Ta fram tekniska riktlinjer och specifikationer för hur den nationella interoperabilitetslösningen kan implementeras i anslutande system.
Kontakter
Kontakta vår presstjänst
Tel:010-106 07 98presstjanst@ehalsomyndigheten.seOm oss
E-hälsomyndigheten skapar möjligheter för digitala tjänster inom hälso- och sjukvård, apotek och socialtjänst. Målet är att rätt information ska finnas tillgänglig i varje vårdsituation. Det ger medarbetare i vården bättre förutsättningar och ökar patientsäkerheten.
Följ E-hälsomyndigheten
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från E-hälsomyndigheten
Taket i högkostnadsskyddet blir högre den 1 januari18.12.2024 12:00:05 CET | Pressmeddelande
Den 1 januari 2025 höjs taket i högkostnadsskyddet för läkemedel med 50 kronor, från 2 850 kronor till 2 900 kronor. Det beror på att prisbasbeloppet för 2025 har höjts till 58 800 kronor.
Region Skåne är tredje regionen som ansluter till Nationella läkemedelslistan15.10.2024 10:28:40 CEST | Pressmeddelande
Region Skåne har börjat införa Nationella läkemedelslistan i sitt primärvårdsystem och fortsätter med övriga system under hösten och vintern. Allt fler vård- och apoteksaktörer ansluter sig till Nationella läkemedelslistan och på E-hälsomyndighetens webbplats kan du följa utvecklingen.
Fortsatt intensivt arbete för att införa Fritidskortet14.10.2024 13:56:30 CEST | Pressmeddelande
E-hälsomyndigheten håller med om lagförslagen om ett statligt fritidskort som Socialdepartementet skickat ut för remiss. Fritidskortet är en digital tjänst som ska göra det möjligt för fler barn och unga att delta i fritidsaktiviteter.
Nu påbörjar Region Stockholm anslutningen till Nationella läkemedelslistan9.10.2024 13:46:03 CEST | Pressmeddelande
Region Stockholm inför Nationella läkemedelslistan i sitt vårdinformationssystem under hösten 2024. Stockholm är därmed den andra regionen i Sverige där medarbetarna ser aktuell information om en patients förskrivna och uthämtade läkemedel direkt i sitt eget system.
Nato övade storskalig patientflytt under kris26.9.2024 09:45:42 CEST | Pressmeddelande
Sverige har blivit medlem i Nato och vi är inne i beredskapsveckan. Nyligen var E-hälsomyndigheten med på en omfattande Natoövning. Fokus för övningen var att pröva Sveriges förmåga som värdland vid en storskalig evakuering av skadade.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum